BREAKING NEWS

Sfântul Sinod înființează două episcopii pentru românii din Marea Britanie și Irlanda

Sfântul Sinod a decis joi înființarea a două noi eparhii pentru românii din diaspora: Episcopia Marii Britanii și Episcopia Irlandei și Islandei.

Acestea se adaugă la cele 10 eparhii deja existente peste hotare, care includ românii din diaspora și din comunitățile istorice din jurul granițelor.

Reședința Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii va fi la Londra, iar cea a Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei la Dublin. Cele două eparhii vor fi în subordinea Mitropoliei  Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, păstorită de Părintele Mitropolit Iosif Pop.

Anul trecut, peste 1,1 milioane români aveau rezidență în Marea Britanie, conform datelor oferite de Excelența Sa Laura Popescu, Ambasadoarea României la Londra.

La aceste cifre se adaugă persoanele cu dublă cetățenie sau cu diverse tipuri de viză de ședere, astfel că românii din Marea Britanie ar putea fi cea mai mare comunitate românească din diaspora, iar Londra a treia capitală din lume după București și Chișinău în ceea ce privește numărul de vorbitori de limba română.

Proiectul înființării celor două noi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române este susținut de autoritățile centrale și de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Mesajul Ambasadorului României la Londra

„Salutăm hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de înființare în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a unei episcopii românești, la fel ca în celelalte țări europene”, a declarat pentru Basilica.ro Ambasadoarea Laura Popescu.

„Era necesară o voce unică și reprezentativă pentru marea comunitate românească de confesiune ortodoxă din Regatul Unit, obiectiv pe care prezența permanentă cu sediul la Londra a unui episcop va avea forța de a-l atinge”.

„Mulți dintre cei care sunt întâlniți duminica la slujbele din parohiile românești de pe cuprinsul Regatului Unit aveau acest gând și nădăjduiau a avea un episcop permanent în Regatul Unit, la fel ca diaspora altor popoare trăitoare în Marea Britanie și asemenea diasporei românești din celelalte țări europene cu comunități mari de români, precum Italia sau Spania”, a adăugat Ambasadoarea Laura Popescu.

„Pe de altă parte, la evenimentele și reuniunile oficiale organizate la cel mai înalt nivel de către instituțiile britanice, fie că vorbim de Guvern, Parlament sau Familia Regală, în mod tradițional sunt invitați liderii spirituali care au sediul/reședința pe teritoriul Regatului Unit”, a explicat reprezentanta României la Londra.

„De exemplu, cu prilejul încoronării Regelui Charles al III-lea au fost invitați superiorii Bisericilor care aveau sediul în Regat. Prezența unor lideri spirituali la aceste evenimente are întotdeauna o însemnătate deosebită, oferind proeminență, legitimitate și anvergură comunităților și țărilor reprezentante”.

„Am putut remarca la Londra faptul că Arhiepiscopul grec sau al Bisericii Copte sunt prezențe active în varii reuniuni care abordează nu numai politici sociale, ci vizează și armonizarea legăturilor cu autoritățile centrale și locale britanice sau teme importante aflate în dezbaterea societății”, a mai explicat Laura Popescu.

„Cum Biserica este cea mai mare organizație neguvernamentală de pe Pământ și e fondată de Creator, prezența și la Londra a unui episcop ar extinde colaborarea inclusiv cu misiunile diplomatice și consulare ale României de pe teritoriul britanic, în vederea sprijinirii cetățenilor români”.

Parohii românești în Marea Britanie

În Marea Britanie sunt 63 de parohii, filii și misiuni ortodoxe române, precum și trei mănăstiri.

Într-o întrevedere de anul trecut cu Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, Părintele Patriarh Daniel a mulțumit pentru sprijinul pe care românii ortodocși din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord îl primesc, prin închirierea a 38 de lăcașuri de cult de la Biserica Anglicană.

Prima parohie românească în Marea Britanie a fost Parohia „Sf. Gheorghe” – Londra I, înființată în 1964 și care funcționează de la începuturi și până în prezent în Biserica St Dunstan in the West din Londra.

În această biserică a fost instalată catapeteasma care a stat timp de peste un secol la Mănăstirea Antim din București.

„Artizanul” transferului a fost Patriarhul Justinian, în 1966, când a făcut o vizită în Anglia. În timpul vizitei, Patriarhul a convins-o pe Regina Elisabeta a Marii Britanii să-i dăruiască hârtie pentru tipărirea de Biblii, o materie primă care nu avea căutare în România condusă de guvernul comunist.

Ștefana Totorcea

preluare de pe basilica.ro