BREAKING NEWS

Valer Marian: Boc luat în răspăr pentru mită cu păr

Printre primele firme favorizate de  ,,unitatea de măsură a onestității” Emil Boc, după ce a devenit primar al Clujului, s-au aflat Kiatt Group și King Entreprises, deținute de oamenii de afaceri turci Mustafa Bekar și Tamer Atalay. Ultimul dintre aceștia a deținut funcția de președinte al Camerei de Comerț Româno-Turce.

Două firme (h)otomane și o cadână portocalie

Kiatt Group era profilată pe reparația și reabilitarea de străzi, iar King Entreprises pe amenajarea sau reabilitarea locurilor de joacă pentru copii. Ambele companii au aterizat și au prins cheag în București în timpul mandatului de primar general al lui Traian Băsescu (2000-2004). După ce a fost ales primar al Clujului în iunie 2004, la comanda tătânelui său politic din capitală, Emil Boc le-a făcut pârtie celor două firme turcești în urbea de poalele Feleacului. Reprezentanta celor două firme pe lângă primarul Boc a fost o tânăra blondă și atrăgătoare din pepiniera dâmbovițeană a partidului de guvernământ a cărui șefie o preluase (PD), Liliana Călin. În 2004, la câteva luni după ce a preluat mandatul de primar, Kiatt Group a fost cadorisit cu primul contract de întreținere străzi din partea primăriei conduse de Boc.

În 2006 a fost atribuit primul contract pentru amenajarea de locuri de joacă firmei King Entreprises. În cursul primului mandat de primar al titanului politic din Răchițele, Clujul a fost năpădit de locuri de joacă amenajate de King Entreprises, care a încasat nu mai puțin de 30 de milioane de lei de la municipalitatea clujeană. Bașca, șefa portocalie a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, promovată în această funcție taman de Emil Boc, care era atunci și președinte al PD, a dat ucaz tuturor grădinițelor și școlilor să amenajeze sau să reabiliteze locuri de joacă cu această firmă de peste Bosfor.

O noapte de dragoste de 10 milioane de euro

După succesul deosebit înregistrat în urbea de pe Someș cu locurile de joacă, juna Liliana Călin a fost cooptată asociat în King Entreprises, dobândind 10% din părțile sociale ale firmei. Coincidența face că acesta era și comisionul perceput din valoarea contractelor  de majoritatea primarilor în perioada respectivă. În cursul zilei de 7 mai 2007, paparazzii de la CANCAN l-au surprins pe primarul Boc în București când i-a cumpărat focoasei Liliana, care avea ziua de naștere, un cățeluș de pluș aproape cât el de mare, pe care i l-a trimis la sediul firmei King Entreprises din capitală. Aceiași paparazzi au constatat și imortalizat că tânăra și-a petrecut noaptea ce a urmat în apartamentul în care adăsta primarul Clujului când venea în capitală pentru a participa la ședințe sau alte evenimente în calitate de președinte al PD.

Asfalt tango cu Emil Boc

Coincidența face că, înainte cu doar patru zile, respectiv în 3 mai, primăria condusă de Boc a încheiat cu firma Kiatt trei contracte cadru de lucrări, care au fost înregistrate sub nr. 35994/03.05.2007, 35996/03.05.2007 și 35997/03.05.2007. În anul respectiv, Kiatt Group a beneficiat de un contract pentru reparații străzi în valoare de 10 milioane de euro, cel mai mare contract atribuit până atunci de municipalitatea clujeană în domeniu. Cel mai probabil contractele cadru au fost semnate de reprezentanta firmei turcești în noaptea cu pricina. Am putea spune că mocanul din Răchițele a dat 10 milioane de euro pentru o noapte pe altarul dragostei. Ar fi interesant de aflat dacă Boc a achitat și ursulețul de pluș din banii primăriei.

Daniel și Codruța au avut orbul găinii

Mai târziu, presa de scandal a denumit-o pe Liliana Călin „amanta lui Boc”, iar cei doi amorezi au avut probleme în familiile lor. După ce a devenit premier în decembrie 2008, Emil Boc a încercat să-l consoleze pe soțul Lilianei Călin, Dragoș Bogdan, numindu-l vicepreședinte al ANAF pe criterii numai de el știute. Nu a fost însă o numire cu noroc, pentru că, după câțiva ani, Dragoș Bogdan avea să fie arestat și condamnat într-un dosar în care principala protagonista a fost șefa DIICOT, Alina Bica, având ca obiect despăgubirile de circa 130 de milioane de euro acordate de ANRP omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu. Soțul Lilianei Călin a fost legat de această afacere în calitate de membru al Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor, în care a fost reprezentantul Ministerului Finanțelor.

Dacă tot face paradă de onestitate, primarul Clujului ar trebui să clarifice dacă a beneficiat atunci de un peșcheș sexual, denumit în jargonul procurorilor, al penalistilor în general, „mită cu păr”. Cert este că pe amicul său clujean Daniel Morar, procurorul șef al DNA de atunci, și pe colega sa de facultate Laura Codruța Kovesi, procuror general al României în perioada respectivă, ulterior procuror șef al DNA, nu i-au preocupat relațiile și afacerile suspecte  ale primarului Emil Boc cu firmele turcești Kiatt Group și King Entreprises, care au primit pe parcursul unui deceniu un tribut de un miliard de lei de la Primăria municipiului Cluj Napoca și de la Consiliul Județean Cluj, unde a devenit președinte în 2008 finul său Alin Păunel Tișe. Putea fi altfel, după titlul cărții autobiografice a lui Daniel Morar. Dar, așa s-a sfârșit o poveste de miliarde, cu cățeluși și cadâne.

Valer Marian