BREAKING NEWS

Știre de doi bani, manipulare cu balena albă

Agitația iscată săptămâna trecută în jurul misteriosului cetaceu racolat de spionajul rusesc și dotat cu tehnologie 4K să fileze apele înghețate ale portului norvegian Tufjord, s-a dovedit a fi o operațiune de manipulare grosolană. Mamiferul alb ca laptele a stârnit imaginația bogată a jurnaliștilor dornici de senzațional, după ce a fost deposedat de hamurile în care era înfășurat și care, cel mai probabil, erau de proveniență occidentală. Penibilul situației a fost alimentat de imaginile subtitrate aiuritor, în care un marinar norvegian flutura în fața camerelor de filmat, acareturi atribuite marinei militare rusești. ” Hamul pare special fabricat cu închizătoare inscripționate Equipment ST PETERSBURG “, titrează cu litere îngroșate, realizatorii documentarului cu pricina. Conform reporterilor, hamul balenei spion, trimisă în misiune specială de trupele Spețnaz și pregătit pentru montarea unor camere de filmat GoPro, era inscripționat în limba engleză. Pentru a umfla și mai tare gogoașa, la montaj, realizatorii filmulețului au adăugat niște rapoarte CIA care descriau eforturile spionajului sovietic, pentru a învăța delfinii să ucidă scafandrii sau să pună mine pe navele inamice. Delfini, nu balene beluga !

            După cum se poate observa în imagini, spionul vesel și prietenos, a uitat imediat de instructajul primit, s-a lăsat deposedat de echipamente, dându-le târcoale recunoscător vikingilor locali care l-au mângâiat, răsfățat și hrănit direct din barcă.  Dovadă că, spionul imaculat se simțea grozav în prezența inamicului. Probabil că, balena fusese pierdută de vreun institut de cercetare marină și nu avea nicio legătură  cu “submarinele vii” ale armatei roșii din prezent sau din epoca războiului rece.  

Alertă în Marea Neagră

            Moștenirea sovietică în domeniul pregătirii și dresării militare a animalelor a ieșit la iveală recent, dar nu de unde ne-am aștepta, adică de la “razvedka” Armatei Roșii, ci din erorile comise de marina militară ucraineană, cu circa doi ani înainte de invazia rusească din Crimea.

            La începutul anului 2012, agențiile de presă ucrainene, moldovene și rusești anunțau pierderea unor delfini echipați cu arme individuale în Marea Neagră. În cursul aplicațiilor militare, anuale, desfășurate în portul militar Sevastopol, armata ucrainenă pierduse trei mamifere cărora le atașase arme de foc pe cap. Alerta a fost prima dovadă că Ucraina reluase programul de dresaj al delfinilor (Tursiops Truncates), în scopuri militare, pentru atacuri submarine şi misiuni de diversiune.

“Submarinele vii” în epoca sovietică

Amănunte despre programele speciale ale marinei militare sovietice care implicau “submarinele vii”, adică delfinii, apar în volumul “Servesc Patria !”, publicat de subsemnatul la editura Junimea, în anul 2014. Vă prezint în continuare un fragment edificator din acest volum, bazat pe mărturiile celor care au lucrat în bazele militare din portul Sevastopol.

 București, iunie 2012. Terasa restaurantului cu specific ucrainean Tchaikovski, pe o stradă în mijlocul Bucureștiului. O bere pe căldura asta e binevenită. Lângă masa noastră, un domn în jur de 45 de ani ne întinde o farfurie cu inelușe zdrențuite și uscate. “E calamar uscat. Încercați vă rog, merge cu bere”, ne îmbie omul. Intrăm în vorbă cu Romeo și aflăm că importă ”uscăturile” din Germania. Pești, caracatițe și alte fructe de mare tradiționale rusești. Romeo este basarabean și a venit pe meleagurile noastre prin 1990, imediat după ce a terminat stagiul militar. A fost motorist pe nave dragor, la baza militară din Sevastopol, “aceea cu porți uriașe cu inele”. Deși Romeo a stat mai mult în sala motoarelor, își amintește cu drag de intrarea blindată a bazei marine unde era adăpostită Flota Mării Negre. Și în fața porților… delfinii ucigași. “Cum ucigași ?”, întrebăm mirați. Doar sunt animale inteligente și drăguțe. Cel puțin așa am văzut la televizor. Romeo ne povestește despre savanții sovietici și despre experimentele acestora pe delfini în baza militară. “Am fost desemnați de multe ori să-i ajutăm pe savanți la bazinele cu delfini”, spune Romeo. Cercetătorii le puneau delfinilor câte o zgardă cu explozibili. Armata sovietică deținea, pe lângă bazele militare propriu-zise și câteva centre speciale de cercetare științifică ale GRU și Spețnaz (serviciile secrete, respective trupele speciale ale armatei ruse), cei care erau însărcinați cu misiuni de „razvedka”, un soi de spionaj militar amestecat cu cercetare. Iată ce scria faimosul dezertor GRU Viktor Suvorov despre cercetările pe delfinii ucigași din Marea Neagră, în cartea sa Spețnaz Istoria secretă a Forțelor Speciale Sovietice:

“În afara submarinelor cu sau fără echipaj, trupele Spețnaz au acordat o atenție enormă în ultimile decenii “submarinelor vii “ – delfinii. Uniunea Sovietică deține un centru enorm de cercetare științifică în Marea Neagră pentru studierea comportamentului delfinilor. Mare parte din activitatea centrului este înfășurată în vălul impenetrabil al secretelor oficiale”. Suvorov susține că o atenție deosebită s-ar fi acordat acțiunilor teroriste în care “submarinele vii “ puteau fi folosite.

Eduard Ovidiu Ohanesian