BREAKING NEWS

Dezvăluirile unui procuror despre dosarul Revoluției

Dezvăluirile procurorului care a anchetat Dosarul Revoluției de la Sibiu. Valer Marian: „A aterizat un avion cu 60 de bărbați atletici, blonzi, care vorbeau stricat românește!”

 

Primul act de protest împotriva sistemului, al lui Valer Marian, a fost demisia din procuratură, din vara anului 1990

Cine e Valer Marian, politicianul fost magistrat și ex-ziarist care și-a pus în cap toată lumea politică? A fost revoluționar, cu arma în mână, dar n-a tras un foc și n-a cerut patalama. Cinci luni a investigat, ca procuror, evenimentele din Sibiul lui Nicu Ceaușescu. Concluziile, probele și mărturiile i-au fost sustrase din dosar. După 26 de ani, Valer Marian încă se luptă cu morile de vânt

Fostul procuror, devenit ziarist şi apoi senator, pe listele PSD, Valer Marian, în prezent independent, deapănă amintiri despre Revoluţia sa. În opinia lui, deImage1 anchetator, Nicu Ceaușescu a fost nevinovat la acuzația de instigare la genocid. Tot el afirmă că, la Sibiu, un emisar al lui Ion Iliescu a venit cu zece zile înainte de evenimente şi a stat camuflat la hotelul partidului. Valer Marian mai povesteşte despre nişte „turişti” voinici care vorbeau prost româneşte, sosiţi cu avionul pe 20 decembrie. Nu ocolește nici relațiile sale cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian și afaceristul Mircea Govor, și nici dosarul în care este suspectat de complicitate la șantaj.

Baba comunistă și mitraliera revoluționară

La Revoluţie, a intrat printre primii în Palatul Administrativ din Satu Mare şi a luat-o pe cont propriu. Are amintiri: „Era pe 22 decembrie, după- amiaza. I-am determinat să plece, mai categoric, aşa, pe nomenclaturiştii comunişti judeţeni!”, se distrează revoluţionarul. A fost ales, ad-hoc, vice la FSN-ul local. „În calitatea asta, și cea de procuror, am percheziționat sediul Securității și am dispus arestarea șefilor comuniști din județ, în frunte cu prim-secretara Maria Bradu, care a și fost condamnată, ulterior, la patru ani de închisoare. Doar alţi doi prim-secretari judeţeni, din ţară, auImage2 mai fost condamnaţi!”, se mândreşte fostul procuror.

Povesteşte, cu umor, că i-a găsit femeii, în sufragerie, două diplome: „Era una de sudoriţă şi una de doctor în filozofie, semnată de Virgil Măgureanu!”. Dar de tras cu pușca, a tras? Dă din umeri: „Am avut pe umăr un pistol-mitralieră, pentru câteva ore. Nu l-am folosit, deși n-aș fi ezitat dacă aș fi avut motive justificate!”.

Nicu Ceaușescu, agenții sovietici și emisarul lui Iliescu

Valer Marian a făcut parte, în 1990, din Comisia Guvernamentală de Anchetă a Evenimentelor din Decembrie 1989, de la Sibiu. A constatat lucruri grave, muşamalizate de noua putere. A crezut, ca şi alţi colegi, că e dosarul vieţii sale: „Am concluzionat că Nicu Ceaușescu nu era vinovat de «instigare la genocid>>, pentru care fusese arestat de procurorii militari!”. A mai conchis că atât Armata, cât şi Securitatea erau în culpă pentru represaliile sângeroase. A constatat şi identificat prezenţa la Sibiu, în acele zile, a unor agenţi, în opinia sa sovietici: „Misiunea lor era de a provoca represaliile împotriva populaţiei cât şi conflictul dintre Armată, pe deoparte, şi Securitate şi Miliţie!”.

Ciudat şi amuzant este că a identificat un emisar al lui Ion Iliescu, care a stat în hotelul partidului între 11 şi 22 decembrie ’89: „Era cocoșat, mergea în cârje și avea ca singur bagaj un diplomat. După fuga lui Ceaușescu, drept și fără cârje, a cerut recepționerei să-i facă legătura la Consilul Popular Județean și a cerut o mașină!”. Are numele notat undeva: „El a organizat prima celulă a FSN-ului local”. Săpând după el, din datele de la recepţie, i-a aflat domiciliul. „Era adresa Întreprinderii 23 August, din Bucureşti!”.

„Turiștii” blonzi, atletici, cu accent basarabean

După cinci luni de investigaţii, la Sibiu, şi-a dat demisia din procuratură. De ce? „Am văzut, împreună cu alți colegi, că era o tendință de tergiversare și mușmalizare. La fel și în anchetele din Timișoara, Cluj și București! Se urmărea să se arunce praf în ochii oamenilor!”. Spune că argumentul concret al demisiei a fost „Dosarul Rombac”, când un avion a aterizat la Sibiu, pe 20 decembrie, cu 97 de pasageri la bord. „Primii 37, cei din faţă, erau oameni cu domiciliul în Sibiu şi în judeţele din jur. Era şi episcopul-vicar Andrei Andreicuţ – actualul Mitropolit de Cluj. Ceilalți 60, din spate, erau atletici, majoritatea blonzi, îmbrăcați în treninguri și vorbeau prost românește, cu accent basarabean!”. Aveau, potrivit investigaţiilor sale, 300 de genţi, de trei feluri!. Valer Marian povesteşte că „turiştii” aveau buletine româneşti, iar adresele erau, majoritatea, ale unor instituţii publice din Capitală, iar un sfert aveau domiciliul în diverse localităţi mici. „Unul, Ion Mandravela, mi-a sărit în ochi. Era domiciliat într-un sat din Vâlcea. Or, n-a existat nicodată în istoria comunei, niciun Mandravela!”, îşi face cruce Marian.

Dintr-un dosar complet au rămas doar coperțile

„Mi-am dat demisia pentru că, după ce Parchetul General a cerut dosarul, s-au reîntors la Sibiu doar coperţile! Fără declaraţiile martorilor şi celelalte probe!”, e indignat, şi după 26 de ani, fostul procuror. Mai mult, a venit cu o rezoluţie scrisă de mână: „Vă solicităm să adânciţi cercetările!”. Formula era uzitată de procuratură în perioada bolşevizării României, cea stalinistă. „Nu mai spun că, o angajată a TAROM-ului mi-a declarat că unuia dintre cei 60 de pasageri ciudați i-au căzut din borsetă trei buletine de identitate cu aceași poză și nume diferite!”.

Scrisoarea „pierdută” și ultimatumul lui Ponta

Valer Marian și-a atacat și proprii lideri de partid. Consecința: l-au „băgat” afară! „Asta s-a întâmplat după ce am fost exclus abuziv din PSD”. De fapt, a fost urmare a unei scrisorii deschise, adresată premierului și președintelui PSD, Victor Ponta, în care semnala unele „stări negative” din partid și Parlament. „Dar fără atac la persoană!”, sare fostul senator pesedist. Și, nu i-a spus nimeni nimic? „Ba da! La ultima întâlnire avută în Kiseleff, cu Dragnea de față, Ponta mi-a zis să nu mai candidez la șefia PSD Satu Mare. A zis că a primit telefoane de la Ambasada Americană și de la Departamentul de Stat al SUA, că aș fi făcut afirmații antiamericane! Or, eu făcusem declarații doar împotriva unor șefi ai unor instituții de-ale noastre”. Poate ar fi fost mai bine ca scrisoarea să fie confidențială, nu deschisă.

A dat pixul de reporter pe fotoliul de senator

Refugiul şi l-a găsit înt-un ziar local din Satu Mare, Gazeta de Nord-Vest, care i-a oferit azil. Ulterior, a ajuns directorul acestuia. A rentat părăsirea magistraturii pentru statutul, ingrat, de ziarist? „Nu regret! Procuratura și Justiția erau, în opinia mea, în impas. Am crezut că presa va deveni a patra putere în stat și a și fost, până prin 2005!”. După 17 ani de presă cu conotaţii justiţiare şi anticorupţie, are câteva rezultate notabile. Valer se laudă: „Un şef al IJP Satu Mare şi altul al SRI, local, au fost demişi. Şeful Poliţiei Judiciare al PNA, pe timpul lui Amărie, la fel. A mai fost şi vicepreşedintele FSN, Văsălie Moiş. Și-au mai dat demisiile și președintele CJ, Ștefan Szabo, și primarul de Satu Mare Horea Anderco”. Are cu ce se lăuda. Apoi, a lăsat presa pentru politică. Ca ce chestie? Valer Marian a visat frumos, până la un punct: „Mulţi mi-au reproşat că e uşor să critici de pe margine. Aşa m-am hotărât să intru în joc, să critic din arena politică”. Şacalii au sărit pe el! Dar şi el pe ei.

Mirajul politicii și pactul cu diavolul

A fost singurul prefect independent din Guvernul Năstase. Cum aşa? Senatorul expesedist îşi frământă palmele. „A fost o conjunctură şi a durat doar şase luni. Fostul prefect candidase la Consiliul Judeţean şi postul era vacant. Preşedintele CJ, subprefectul şi primarul din Satu Mare erau toţi de la UDMR. Urmau alegerile parlamentare şi prezidenţiale. S-a considerat că un independent care cunoaște situația județului ar fi oportun”. Are, pe undeva, noimă, că la Satu Mare sunt 40% etnici maghiari şi pârghiile puterii locale erau în mâinile acestora. Propunerea a venit de la ministrul Apărării, Ioan Mircea Pașcu, iar numirea a făcut-o ministrul de Interne Ioan Rus.

După aia a intrat în PSD. De ce? Nu era mai simplu independent, cu susţinere politică? Valer Marian explică pactul cu diavolul: „Am semnat adeziunea în august 2008, când mi s-a propus să candidez la Senat. Aș fi preferat să rămân neînregimentat politic dar, în 1992, am mai candidat independent, la Cameră și, deși am luat 18.000 de voturi, n-am fost ales. Trebuiau 22.000! E imposibil să ajungi în Parlament, ca independent, în aceste condiții!”. A fost o excepţie, care întăreşte regula. Răposatul Antonie Iorgovan – „Părintele Constituţiei” – a fost independent, dar cu concursul larg al FDSN şi, în special, al lui Ion Iliescu, a ieşit parlamentar.

Ovidiu Ohanesian, „sursă” de 5%

L-a avut consilier pe jurnalistul Ovidiu Ohanesian, cunoscut mai ales în urma celebrei „Răpiri din Irak” și, ulterior, în urma dezvăluirilor sale bombastice. Cine pe cine a alimentat cu informații? Valer Marian râde. „Ovidiu a lucrat la cabinetul meu parlamentar, între 2010 și 2013. Colaborarea a început când el mi-a furnizat informații despre răpire. Dar mi-a mai dat informații privitoare la anumiți șefi ai serviciilor secrete”, recunoaște politicianul ex-procuror și fost ziarist. „Le-am verificat. Erau adevărate!”, e sigur pe el. Senatorul spune că, per ansamblu, cuantumul informațiilor primite de la Ohanesian și folosite de el, în declarațiile și interpelările sale politice, sunt în jur de 5%. Așa o fi.

Cazul Govor. Divorţ cu năbădăi

A fost partener, mulţi ani, cu Mircea Govor, vicepreşedintele CJ Satu Mare, acuzat de corupţie. Un scandal bizar. A fost un divorţ mai degrabă oltenesc, cu turnat de lături în cap. Ce i-a unit şi ce i-a despărţit? „E prea mult spus partener… și, chiar de aș accepta termenul, precizez că n-am fost primul, nici ultimul și nici cel mai important!”. Valer Marian e sincer: „Am devenit asociaţi la Gazeta de Nord- Vest, după ce Govor a cumpărat părţile sociale de la rudele unuia dintre cei trei membri fondatori, care murise într-un accident”. Nu contestă că au fost în relaţii bune, chiar cordiale, cu Mircea Govor, dar are de comentat: „Înaintea mea, când făcea mari afaceri, a avut ca parteneri lideri județeni ai PNL și PNȚCD, un deputat, un senator și chiar un șef al IJP Sat Mare. Ulterior, partenerul său de afaceri a fost Liviu Dragnea!”. Aşa este. Dragnea şi Govor sunt cercetaţi împreună în dosarul Teldrum.

Suspect la complicitate la șantajul altuia

Din fosta tovărăşie s-a ales praful. Govor a fost arestat, apoi, eliberat, dar acuzat, în continuare, de fapte de corupţie. Valer Marian a fost, iniţial, martor în dosar, dar între timp i s-a schimbat încadrarea. A devenit suspect. Suspect pentru ce? „M-am trezit că, din martor, am ajuns suspect pentru complicitate la un șantaj făcut de Govor asupra unui primar. Până azi, nici eu, nici procurorul de caz nu suntem edificați în ce a constat complicitatea mea”, e senin controversatul senator. „Am contestat acuzaţiile, printr-o plângere, la începutul lui Martie, şi n-am primit răspuns nici azi. Trebuia, în 20 de zile, să îl primesc! Pretinsa complicitate constă într-o declarație politică la Senat, un denunț penal depus la Parchetul General și un pamflet, în care era vizat fostul ministrul al Apărării, Gabriel Oprea şi, în subsidiar, primarul din comuna Odoreu, jud. Satu Mare”.

Fostul procuror explică, tehnic, că încadrarea juridică a faptei s-a făcut după noul Cod Penal, intrat în vigoare în 2014, pentru fapte din 2010, şi că nici măcar nu avea calitatea de preşedinte al PSD Satu Mare, la data săvârşirii pretinsei infracţiuni. Mai mult, spune Valer Marian, acuzația se bazează doar pe susținerile primarului, care a fost cercetat pentru zeci de fapte penale și a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. În prezent, acesta este urmărit penal pentru nouă infracţiuni.

Ce-i rămâne de făcut?

Șansele să ajungă în Parlament, fără susținerea unui partid, sunt extrem de mici. Ziarul la care a lucrat e în proprietatea preopinentului său Mircea Govor. Ce va face de acum încolo? Renunță la politică? Profesional, ar avea trei variante: magistratura, avocatura sau presa pe cont propriu. Valer Marian e detașat. „Prima tentație ar fi să mă întorc în magistratură. Dar cred că voi alege o variantă combinată: avocatură plus presă. Asta, ca să rămân în perimetrul unei angajări civice…”. Întrebarea de final e simplă, pentru un personaj ca el: „Ce dezvăluire mai aveți pe țeavă? Care e următoarea victimă?”. Politicianul cu școală de procuror și experiență de ziarist zâmbește : „Am mai multe!”.

Mihnea-Petru Pârvu   

Preluare Evenimentul Zilei