BREAKING NEWS

CSM să verifice dosarele victimei Mihai Roman !

 

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

Adresată: Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Tergiversarea și mușamalizarea unor dosare penale având ca obiect agresiunea gravă comisă asupra persoanei vătămate Mihai Roman din Negrești Oaș 

Ședința Senatului din: 03.05.2016

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 163 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

 

INTERPELARE:    

Conform unui comunicat de presă, în data de 12.08.2014, Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar împotriva comisarului șef Ghencean Ioan, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, reținându-se că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în data de 27.12.2010, în calitate de șef al Poliției Orașului Negrești Oaș, cu știință, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale unei persoane vătămate, concomitent cu obținerea pentru o altă persoană a unui avantaj nepatrimonial. Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar rezultă că, în concret, la data de 27.12.2010 și în zilele următoare, inculpatul Ghencean Ioan și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile și obligațiile de serviciu stabilite prin fișa postului și prin procedura privind organizarea și desfășurarea activității poliției pentru investigarea și cercetarea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, vătămare corporală și vătămare corporală gravă, prin aceea că nu a luat măsuri imediate pentru identificarea autorilor unei infracțiuni cu violență, precum și a mijloacelor de probă. În acest mod, inculpatul Ghencean Ioan, șef al Poliției Orașului Negrești Oaș, a făcut posibilă netragerea la răspundere penală a unuia dintre autorii unei infracțiuni de vătămare corporală gravă, săvârșită împotriva unei persoane vătămate, fapt ce a dus la lezarea drepturilor și intereselor legale ale respectivei persoane.

Comunicatul și ordonanța Direcției Naționale Anticorupție se referă la persoana vătămată Roman Mihai, cu domiciliul în orașul Negrești Oaș județul Satu Mare, și la omul de afaceri Mihai Crișan, cu domiciliul în comuna Vama județul Satu Mare, care au fost implicați în seara zilei de 27.10.2010 într-o altercație în fața barului Cardinal din Negrești Oaș, în cursul căreia omul de afaceri susmenționat și bodyguardul său, Ioan Palade, i-au aplicat 13 lovituri de cuțit (în cap, sub bărbie și în brațul drept). Referitor la această faptă, a fost întocmit un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare sub nr. 220/P/2011, a cărui soluționare a fost tergiversată și mușamalizată datorită influențelor exercitate de numitul Mihai Crișan, un om de afaceri omnipotent din zonă, care s-a aflat în relații foarte apropiate cu șefii Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare (chestorul Liviu Tăut respectiv comisarul șef Constantin Taloș), precum și cu lideri politici de pe plan local.

În instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare nr. 220/P/2011 au fost constatate o serie de nereguli și nelegalități crase, după cum urmează:

  1. Organele de poliție judiciară nu au efectuat cercetarea locului faptei  în vederea depistării și conservării probelor și nu au efectuat demersuri pentru identificarea și audierea tuturor făptuitorilor care au participat la agresiunea comisă împotriva părții vătămate Roman Mihai, în cursul căreia i-au fost aplicate 13 lovituri de cuțit (în cap, sub bărbie și în brațul drept) nici în seara zilei comiterii faptei (27.12.2010) nici în zilele următoare, pentru a nu fi tras la răspundere penală și instigatorul și principalul autor, Mihai Crișan. Organele de poliție judiciară nu au ridicat, ca mijloace de probă, nici măcar înregistrările de la camera video instalată în zonă, în vederea identificării agresorilor și a stabilirii modului de comitere a agresiunii, deși acestea sunt păstrate cel puțin 30 de zile.  Dimpotrivă, în seara comiterii faptei, ajungând la fața locului, șeful Poliției Orașului Negrești Oaș, comisarul șef Ghencean Ioan, a solicitat un mop de la angajații barului Cardinal, cu care a șters urmele de sânge provenite de la persoana vătămată în urma agresiunii. În dimineața zilei următoare, ofițerii de poliție judiciară Vida și Mocanu din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare s-au deplasat la spitalul în care era internată persoana vătămată și au exercitat presiuni asupra acesteia pentru a nu depune plângere penală. După externarea din spital, cu ocazia audierii persoanei vătămate la Poliția orașului Negrești Oaș, ofițerii Ionel Daniel Dinu și Ioan Urnar i-au solicitat acesteia să se împace cu numitul Mihai Crișan întrucât acesta dispune de mulți bani și influență și nu-i pot face nimic. Este de precizat că majoritatea polițiștilor implicați în instrumentarea acestui dosar penal au fost avansați în grad sau promovați în funcție ulterior. Mai este de reținut că persoana vătămată Mihai Roman a fost vizitată la spital de numitul Mihai Crișan și fiul său Romeo Crișan, care i-au adresat amenințări cu moartea în cazul în care va formula plângere penală, ultimul arătându-i o armă sub palton.
  2. Organele de poliție judiciară și procurorul de caz nu au atașat la dosarul cauzei fotografii cu leziunile suferite de persoana vătămată și cu corpul delict folosit la comiterea agresiunii (cuțit, conform persoanei vătămate, șurubelniță, potrivit agresorilor), dar au atașat în schimb mai multe fotografii cu cricul cu care persoana vătămată a încercat, la un moment dat, să se apere.
  3. Medicii legiști au refuzat, probabil în urmă influențelor exercitate, să-i prelungească persoanei vătămate numărul de zile necesare pentru îngrijiri medicale, stabilit la 80-90, deși aceasta nu și-a putut folosi deloc brațul drept timp de peste 240 de zile, respectiv din 27.12.2010 până la sfârșitul lunii august 2011.
  4. Poliția judiciară și procurorul de caz au refuzat să încadreze agresiunea comisă asupra persoanei vătămate în tentativă la infracțiunea de omor, având în vedere natura corpului delict folosit (cuțit), numărul loviturilor aplicate (13) și zonele vitale în care i-au fost aplicate (în ceafă, în zona cerebelului, și sub bărbie, în zona venei jugulare) sau spre care erau îndreptate (inimă, plămâni, stomac), care i-au pus în primejdie viața.
  5. Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare l-a trimis în judecată prin rechizitoriul emis în data de 03.03.2013 doar pe inculpatul Ioan Palade, garda de corp a omului de afaceri Mihai Crișan, și numai pentru infracțiunea de vătămare corporală gravă. Dosarul a fost supravegheat și rechizitoriul a fost întocmit de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, care se afla în relații apropiate cu șeful de atunci al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, comisarul șef Constantin Taloș, unul din principalii protectori ai numitului Mihai Crișan.
  6. Învestită cu judecarea cauzei, Judecătoria Negrești Oaș a refuzat să schimbe încadrarea juridică a faptei în tentativă de omor, iar prin sentința penală nr. 57/2014/09.05.2014, pronunțată în dosarul nr. 489/266/2013, a dispus condamnarea inculpatului Ioan Palade la o pedeapsă minimă, respectiv un an închisoare cu suspendare condiționată, și respingerea pretențiilor civile ale persoanei vătămate. Președinte al completului de judecată a fost judecătorul Maria Moiș, al cărei soț este om de afaceri și se află în relații apropiate cu numitul Crișan Mihai. La judecarea cauzei în prima instanță a participat procurorul Bodoc Georgel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, care se afla în relații apropiate cu numitul Mihai Crișan, participând frecvent la petreceri organizate de acesta.
  7. Apelul declarat de persoana vătămată a fost respins cu celeritate și superficialitate de către Curtea de Apel Oradea prin decizia penală nr. 481/Ap/2014/13.10.2014. La dezbaterea apelului a participat procurorul Radu Bodea, șeful Secției Judiciare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care este originar dintr-o localitate din județul Satu Mare (Medieș Vii) și se afla în relații apropiate cu numitul Mihai Crișan.

Dovada cea mai concludentă a caracterului nelegal și inechitabil al procesului, atât în faza de urmărire penală cât și în faza de judecată, o constituie faptul că Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție a dispus  punerea în mișcarea a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar împotriva comisarului șef Ghencean Ioan pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Dosarul instrumentat în acest sens a fost finalizat de lucrătorii Serviciului Satu Mare al Direcției Generale Anticorupție la sfârșitul anului 2014, când l-au transmis Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție cu propunere de trimitere în judecată. Dosarul nu a fost soluționat până în prezent, deși au trecut un an și patru luni de la finalizarea urmăririi penale. Există suspiciuni că acest fapt se datorează comisarului șef Luminița Șugag, ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție, al cărei soț, comisarul șef Emilian Șugag, actualmente adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, a fost în relații apropiate cu numitul Mihai Crișan.

Cert este că, după mai bine de cinci ani de la măcelărirea unui tânăr în plin centrul unui oraș, principalul vinovat și favorizatorii săi au scăpat nepedepsiți, iar persoana vătămată a rămas cu cicatrici iremediabile, capacitatea de muncă diminuată și pretenții civile respinse.

Pentru considerentele expuse, vă solicit să dispuneți Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să efectueze verificări cu privire la ilegalitățile și inechitățile sesizate în instrumentarea dosarului având ca obiect agresiunea săvârșită asupra persoanei vătămate Mihai Roman, raportat la conduita procurorilor și judecătorilor implicați, și să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse. Totodată, vă solicit să dispuneți Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să verifice și să-mi comunice motivele tergiversării soluționării dosarului Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție în care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva comisarului șef Ioan Ghencean pentru abuz în serviciu.

Solicit răspuns scris și verbal.

 

Senator

Valer Marian

2 Comments on CSM să verifice dosarele victimei Mihai Roman !

  1. Sătmărean // 06/05/2016 at 06:09 //

    CSM nu face altceva decât musamalizeaza abuzurile săvârșite de magistrați.

    View Comment
  2. Sătmărean // 06/05/2016 at 06:18 //

    Sunt multe cazuri în Satu Mare pe care CSM ar trebui să le verifice.

    View Comment

Comments are closed.