BREAKING NEWS

Abandonatul Cozma

Deputatul Adrian Cozma, președintele organizației județene Satu Mare a  PNL și vicepreședinte național al partidului,  și-a  început cu stângul cursa pentru cea mai importantă funcție din administrația publică sătmăreană.

Singur cuc

Deputatul Cozma și-a depus sâmbătă candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare într-un anonimat aproape total. Nici măcar ziarele și televiziunile locale nu au dat mare importanță evenimentului. Președintele și secretarul general al PNL, Nicolae Ciucă respectiv Lucian Bode, nu l-au onorat cu prezența, ca pe mulți alți candidați, dar nici alți lideri ai partidului, nici măcar tutorii săi politici Vasile Blaga și Rareș Bogdan. Această lipsă de susținere dă apă la moară zvonurilor că actualii lideri naționali ai partidului doresc schimbarea lui Cozma din fruntea PNL Satu Mare, după previzibila înfrângere a sa la alegerile locale din 9 iunie. Ceea ce înseamnă că la toamnă nu va mai avea loc pe listele PNL pentru Parlament.

Adrian Cozma  se situează doar pe locul trei în sondajele de opinie, după candidații UDMR și PSD la președinția Consiliului Județean. PSD a strâns un număr aproape dublu de semnături față de PNL ÎN JUDEȚUL Satu Mare. Guralivul deputat și-a strâns cu greu numărul de semnături  necesar pentru depunerea candidaturii. Iar de alianța electorală românească, menită să înlăture UDMR din fruntea administrației publice locale, pe care o clamează de vreo doi ani, s-a ales praful. Niciun partid românesc nu s-a raliat PNL și lui Cozma, acesta fiind părăsit în ultimul moment inclusiv de liderii locali ai filialelor fantomatice ale Pro România și PNȚCD-Mihalache. Nici organizațiile naționaliste active pe plan local, ca Vatra Românească și Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, nu și-au exprimat sprijinul față de candidatura sa. Colac peste pupăză, a fost abandonat și de amicul său de circumstanță Radu Cristescu, colegul pesedist de circumscripție din Camera Deputaților.

Șase ani de ceardaș politic cu UDMR

ADVERTISING

Nimeni nu a înghițit gogorița electorală anti-UDMR a lui Adrian Cozma, fiind de notorietate în rândul sătmărenilor colaborarea sa îndelungată și fructuoasă cu formațiunea etnică maghiară, precum și simpatia sa declarată față de premierul ungar Viktor Orban, promotorul unei politici ultranaționaliste  și revizioniste. După ce a devenit lider județean al PNL, Cozma a avut o colaborare strânsă cu UDMR vreme de șase ani, realizând la Satu Mare o alianță politică cu formațiunea etnică maghiară atât la nivelul Consiliului Județean cât și la nivelul Consiliului Municipal. În perioada 2016-2022, PNL a avut doi vicepreședinți la Consiliul Județean Satu Mare și doi viceprimari la Primăria municipiului Satu Mare.

După  ce  a devenit deputat, iar PNL a preluat guvernarea în 2020, i-a pus vicepreședinți la Consiliul Județean pe doi apropiați de-ai săi, respectiv pe finul său Valer Beșeni și pe amicul său Ioan Rus. La un moment dat a fost angajat la cabinetul unui vicepreședinte liberal șoferul care-l deservea ca parlamentar la Satu Mare, care a primit salar de la Consiliul Județean deși nu s-a prezentat nicio zi la serviciu la această instituție. Un alt fin de-al său a beneficiat de contracte extrem de profitabile cu Consiliul Județean, având ca obiect livrarea de piatră, balast și beton, precum și transport. Socrul său a devenit șef al Laboratorului de Medicină Legală Satu Mare, iar soția sa Adina a fost angajată medic specialist la acest laborator. Lanțul de iubire cu UDMR s-a rupt datorită pretențiilor excesive ale lui Cozma de a primi posturi călduțe în aparatul Consiliului Județean și în instituțiile subordonate acestuia pentru apropiați de-ai săi.

Admirație declarată față de Viktor Orban

Pe de  altă parte, în spațiul public a circulat o înregistrare audio a unei discuții compromițătoare din 2016 între Adrian Cozma și un colaborator apropiat al premierului ungar Victor Orban din orașul Nyireghaza, Andras Kiss,  care a devenit un politician cunoscut și influent în Ungaria. Discuția a fost purtată în limba maghiară, pe care Cozma o vorbește fluent, mama sa fiind de etnie maghiară. În cadrul acestei discuții, politicianul sătmărean și-a exprimat admirația față de șeful guvernului de la Budapesta și i-a solicitat insistent colaboratorului acestuia să-i aranjeze o întâlnire cu Viktor Orban, pentru a face o fotografie împreună. Atunci încerca să compară drept un propovăduitor al unor strânse și bune relații româno-maghiare. După ce a încetat colaborarea la nivel local, Cozma a început să acuze UDMR și pe premierul Orban că vor să rupă județul Satu Mare și Transilvania de România. În ultima perioadă îi acuză tot mai abitir pe liderii locali și naționali ai PSD că au abandonat județul Satu Mare și că vor să vândă Ardealul.

Totul pentru Cozma, soție și fin

Minciuna și demagogia au picioare scurte. Tot mai mulți sătmăreni știu ce-l mână cu adevărat în luptă pe deputatul liberal devenit peste noapte mare patriot național: interesele politice și economico-financiare ale sale și ale anturajului său. În situația ipotetică în care UDMR i-ar susține candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, ar accepta fără nicio ezitare și ar încinge un nou ceardaș politic cu liderii locali ai acestei formațiuni. Conform unor apropiați de-ai săi, deputatul Cozma are trei obiective principale de etapă. Primul este să devină cu orice preț șef al Consiliului Județean Satu Mare, fiind conștient că are șanse minime să mai prindă un mandat de parlamentar la toamnă. Al doilea obiectiv este să-l ungă pe finul său Valer Beșeni (licențiat în științe economice  și deținător al unei diplome de masterat în management în domeniul sanitar) manager al Spitalului Județean Satu Mare, după ce l-a plimbat și l-a ,,perfecționat” pe acesta în funcțiile de manager al Unității de Primiri-Urgențe (2016-2020), vicepreședinte al Consiliului Județean (2020-2022) și secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (din 2023 până în prezent). Iar al treilea obiectiv este promovarea soției sale  Adina în funcția de medic șef al Laboratorului de Medicină Legală Satu Mare, care a devenit vacantă în urma pensionării tatălui acesteia și socrului său.

Cam aceasta este statura politică și viziunea meritocratică a unui politician tânăr pe care marii combinatori liberali Vasile Blaga și Rareș Bogdan îl prezentau cu câțiva ani în urmă drept o stea în devenire a PNL.

Valer Marian