BREAKING NEWS

Calvarul unui american in orasul lui Boc

Fostul premier Emil Boc se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca si are cele mai mari sanse sa devina pentru a cincea oara edilul sef al capitalei simbolice a Transilvaniei. Este adevarat ca municipiul Cluj-Napoca a evoluat mult in ultimii 10-15 ani, dar nu neaparat datorita unei viziuni sau strategii mai cu mot a primarului Boc, cum s-a intamplat la Oradea sau la Timisoara de cand au devenit primari colegii sai liberali Ilie Bolojan si Nicolae Robu. Dezvoltarea Clujului a fost generata inainte de toate de faptul ca a devenit cel mai mare centru universitar si cel mai mare incubator de afaceri IT din Romania. Boc a stiut sa atraga o mare parte din spuza de dezvoltare a urbei de pe Somes pe turta sa de imagine. In plus, la Cluj exista si un gen de conservatorism electiv, daca ne amintim ca predecesorul sau Gheorghe Funar a fost ales de trei ori in fruntea urbei de pe Somes. In niciun caz, ex-premierul primar nu s-a remarcat drept un promotor al competentei, integritatii si meritocratiei in politica si in administratia publica locala. Primarul pe care l-a propus si l-a girat in perioada in care a fost premier, Sorin Apostu, a fost arestat si condamnat pentru fapte grave de coruptie. In aceeasi perioada a fost arestat si condamnat pentru coruptie si Radu Bica, pe care Boc l-a propulsat in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj. Principalii sai locotenenti politici, fostul deputat PDL actualmente europarlamentar PNL, Daniel Buda, care detine functia de presedinte al PNL Cluj, si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, caruia ii este si nas de casatorie, nu au nici pe departe o viziune si o anvergura de nivelul Clujului si au fost si sunt implicati in afaceri destul de dubioase.


Echipa controversata a primarului Clujului
Lasa mult de dorit, sub aspectul competentei si onestitatii, si echipa pe care edilul sef Boc si-a constituit-o in cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, incepand cu city-managerul Gheorghe Surubaru (cu un trecut cam ilegalist la Regionala CFR Cluj) si secretarul Aurora Rosca (fosta Tarmure) si continuand cu arhitectul sef Daniel Pop, sefa Directiei de Urbanism, Corina Ciuban, sefa Serviciului autorizari constructii, Ramona Rusescu, pana la seful Politiei Locale, fostul plutonier de militie Marcel Bontidean, cu care Boc a fost coleg de internat in anii de liceu . Cele mai multe acuze i se aduc primarului Boc si echipei sale cu privire la dezvoltarea urbanistica haotica a Clujului si la favorizarea unor mari dezvoltatori imobiliari, precum si a unor afaceristi care au fost apropiati de PDL, iar acum se afla in siajul PNL. Astfel, cel mai sprijinit si favorizat dezvoltator imobiliar este Chimu Capusan, care a construit zeci de imobile in toate zonele Clujului. Boc l-a sprijinit circa un deceniu si pe ginerele fostului ministru Ioan Rus, Sile Puscas junior, care a construit vreo sapte ansambluri imobiliare sub sigla Platinia in zona centrala a Clujului. Finului sau Alin Tise i-a permis sa construiasca in buricul targului un bloc turn cu 13 etaje, dintre care ultimul a fost construit nelegal, iar recent firma acestuia a fost autorizata sa mai construiasca patru blocuri. Unui alt apropiat, Radu Vlas, i-a autorizat sa construiasca cel mai inalt bloc din Cluj, cu 25 de etaje, la iesirea din cartierul Manastur spre Floresti. Un favorit special al lui Boc este un medic afacerist originar din orasul Carei, care a lucrat in Germania, unde si-a schimbat numele si prenumele din Radu Pandrea in Ralph Sander, iar ulterior a facut investitii imobiliare in Cluj-Napoca, unde a obtinut, in mod cel putin suspect, mai multe certificate de urbanism pentru parcele de teren detinute in zona Faget. Cu sprijinul primariei clujene, a deschis un centru medical pe strada Constanta si o policlinica pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 (in spatele blocului nr. 31 din Piata Marasti), ambele cu denumirea Radusan.

Pentru a avea un control complet asupra proiectelor imobiliare, primarul Boc l-a promovat, cu trei ani in urma, in functia de arhitect sef interimar al municipiului pe Daniel Claudius Pop, pe care l-a prezentat drept „un baiat tanar, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul”. Pop este intr-adevar un arhitect tanar (in jur de 35 de ani), dar avea o experienta redusa la cativa ani si nu cunoaste nicio limba de circulatie internationala. Ca nu avea un background profesional deosebit, respectiv ca nu-l prea ducea capul, a confirmat in scurt timp dupa ce a fost numit interimar in 2017, cand a picat concursul organizat pentru ocuparea definitiva a postului de arhitect sef, desi a fost singurul candidat, intrucat a obtinut doar nota 5 la proba scrisa. Cu chiu cu vai, Boc a reusit insa ulterior sa-l definitiveze pe post. Arhitectul sef Pop poate fi manipulat prin tatal sau, Titus Pop, care este unul din cei mai vechi functionari din Primaria Cluj-Napoca, unde activeaza in Serviciul Investitii din cadrul Directiei Tehnice, si a devenit unul din oamenii cei mai de incredere si de invarteala ai primarului Boc, dupa ce anterior a fost omul de incredere al predecesorului sau Gheorghe Funar, precum si prin mama sa vitrega Ramona Rusescu (cu care s-a recasatorit tatal sau), care este sefa Serviciului autorizari constructii din cadrul Directiei de Urbanism. Sefa acestei directii, Corina Ciuban, este si ea o slujitoare devotata a lui Boc in materie de proiecte si afaceri imobiliare, ocupand mai demult si functia de arhitect sef interimar. Ciuban este unul din personajele cele mai controversate din primarie, avand in ultimii mai multe reclamatii si dosare penale la DNA si la alte unitati de parchet. Pana acum a scapat basma curata, dar s-ar putea ca viitorul sa nu mai sune atat de bine dupa recenta pensionare a fostului procuror general si procuror general-adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, Florin Maghiar, cumnat cu principalul colaborator politic al lui Boc, Daniel Buda, care a protejat mafia portocalie de la poalele Feleacului mai bine de un deceniu.


Un american care a renuntat la oferte in Statele Unite si in Australia pentru Cluj
In septembrie 2019 am prezentat intr-un articol intitulat „Nesimtire, neomenie si nelegiuire in primaria lui Boc” supliciul prin care au trecut doua pensionare (mama si fiica) domiciliate pe strada Alexandru Vlahuta nr. 56 din Cluj-Napoca, langa casa carora a fost autorizata si construita nelegal, in calcan (alipit), fara sa li se solicite acordul, un imobil pentru firma de panificatie Panemar, care a sponsorizat PDL si Primaria Cluj-Napoca de-a lungul timpului. In cursul acestui an am fost sesizat cu un abuz imobiliar la fel de grav, a carui victime sunt un cetatean american stabilit in orasul de pe Somes de aproape un deceniu, David LaGue, si sotia sa, o localnica de etnie maghiara, Eniko LaGue-Csoma, care si-au cumparat casa visurilor lor in Faget, zona cea mai atractiva si mai scumpa a Clujului. Originar din Minessota, David este de profesie matematician si este angajatul unei companii de IT din Statele Unite ale Americii. In 2011 a fost detasat la Cluj-Napoca ca manager al unei sucursale de dezvoltare clienti in Romania si in Europa, la care a devenit ulterior director. Aici a cunoscut-o pe sotia sa Eniko Csoma, de profesie economista, cu care s-a casatorit in 2014 si are doi copii (o fetita nascuta in 2015 si un baietel nascut in 2018). Desi David a primit oferte profesionale de la companie in Statele Unite si in Australia, au decis sa ramana in Cluj, americanului placandu-i munca si colegii de aici, precum si transformarea Clujului intr-un oras modern si vibrant. La sfarsitul lunii august 2017, dupa cautari de mai bine de un an, si-au cumparat, punand la bataie economiile fiecaruia si ale parintilor lui Eniko, o casa pe strada Liviu Rusu nr. 7, situata in zona Faget, cu panorama spre Muntii Gilaului din Apuseni. Inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, i-au intrebat pe vanzatori de parcela din vecini, de pe strada Liviu Rusu nr. 5, iar acestia le-au spus ca apartine unui medic care locuieste in zona, Ralph Sander, si ca acesta nu intentioneaza sa construiasca, achizitionand terenul ca investitie. S-au mutat in casa noua la 1 noiembrie 2017, dar in aceeasi zi Eniko a pierdut o sarcina din cauza stresului cauzat de mutare si de o veste trista primita cu trei zile inainte, respectiv ca tatal sau, bolnav de Alzheimer, avea si cancer in forma metastazica, boala care-l va rapune in scurt timp.
In data de 19 februarie 2018, zi in care a intrat in concediu de risc maternal intrucat ramasese iar insarcinata, Eniko LaGue-Csoma a sesizat ca pe parcela din vecini a fost afisat un panou din care rezulta ca proprietarii acesteia, sotii Teodor si Raluca Calugar, urmau sa construiasca un imobil constand in locuinta unifamiliala cu regim de inaltime S+P+E, cu imprejmuire si amenajari exterioare, in baza unei autorizatii de construire emise in data de 28 decembrie 2017. In situatia data, aflandu-se in concediu de risc maternal si suferind, in plus, de bronsiectazie si hernie de disc, cu un copil la cresa, cu sotul foarte ocupat cu jobul sau si cu tatal bolnav de cancer in forma terminala, nu s-a putut deplasa la primarie pentru a vedea in baza caror acte a fost autorizata construirea unui imobil in vecini si in ce conditii urmeaza sa fie construit. In cursul lunii martie sotii Calugar au inceput lucrarile la imobil, iar in cursul lunii aprilie le-au solicitat sotilor LaGue sa le furnizeze apa si curent electric si apa, solicitare acceptata de acestia. Cu acest prilej, le-au cerut sotilor Calugar sa le prezinte planul de situatie al imobilului pe care au inceput sa-l construiasca, au primit promisiuni in acest sens, dar au fost amanati continuu. Dupa doua luni au sesizat ca imobilul vecin este construit in linie cu casa lor, pe o adancime mai mare de 30 metri, avand frontul la o distanta de 22,5 metri de strada, incalcand astfel dispozitiile art. 5 lit. b si d din Regulamentul local de urbanism aferent UTR(Unitate Teritoriala de Referinta)-Lid(Locuinte cu regim redus de inaltime, de mica densitate, pe teritorii fara infrastructura completa), aprobat prin Hotararea Consiliului Local Cluj-Napoca nr. 493/2014. Conform acestor prevederi, in situatiile cu alinieri variabile, cladirile se vor retrage cu cel putin 3 metri si cu cel mult 6 metri de la aliniament(in speta, drumul de acces).


Functionarul responsabil fuge, sefa de la Urbanism se eschiveaza, arhitectul sef fabuleaza,…
In aceasta situatie, in cursul lunii iunie 2018, sotii Laque au decis sa se deplaseze la primarie unde, la Directia de Urbanism, au au avut prima intalnire cu functionarul Dan Anca, care a intocmit dosarul pentru autorizarea imobilului sotilor Calugar. Intrebandu-l cum a fost posibil sa autorizeze amplasamentul la 22,5 metri de strada, in conditiile in care in zona nu exista aliniere, acesta le-a raspuns ca nu este posibil asa ceva, ca sigur nu se respecta autorizatia si sa cheme Politia Locala pentru verificari. Au decis sa nu le mai furnizeze apa si curent vecinilor, comunicandu-le ca au aflat ca autorizatia a fost emisa nelegal, si atunci au primit primul mesaj de amenintare din partea sefului lor de santier, Bogdan Bucur. Au chemat Politia Locala, care a efectuat verificari si le-au comunicat ca este respectata autorizatia, astfel ca l-au cautat din nou pe functionarul Dan Anca. Comunicandu-i acestuia ca nu este posibil ca imobilul sotilor Calugar sa fie amplasat la o distanta de 22,5 metri, pentru ca nu exista aliniere in zona, respectiv minimum 4-5 case cu frontul casei la aceeasi adancime, acesta le-a raspuns ca exista aliniere. I-au aratat o harta din care reiesea ca nicio casa de pe strada Liviu Rusu nu este amplasata la aceeasi adancime, dar Dan Anca le-a spus ca a facut el o aliniere. Colegele sale de birou au admonestat-o pe Eniko LaGue-Csoma ca sunt si ei oameni si ca pot sa greseasca, dar aceasta le-a raspuns ca este imposibil sa se greseasca intr-un asemenea hal, mai ales ca autorizatia de construire este semnata de inca patru persoane. Dan Anca a iesit din birou si a fugit, astfel ca sotii LaGue au sesizat in aceeasi zi problema lor sefei Directiei de Urbanism, Corina Ciuban, care le-a spus ca pleaca din institutie, dar va verifica documentatia si-i va suna, fapt care nu s-a mai intamplat.
Ulterior, in cursul lunii iulie 2018, au solicitat si au fost primiti in audienta de arhitectul sef Daniel Pop, care le-a spus initial ca Regulamentul aferent UTR-Lid contine o reglementare care permite alinierea casei vecinilor la distanta de 22,5 metri de strada. Sotii Laque i-au cerut sa le arate paragraful respectiv, iar arhitectul sef a citit tot regulamentul respectiv in fata lor si nu a gasit o astfel de reglementare, recunoscand ca au dreptate. Atunci a sunat o subalterna, probabil pe mama vitrega Ramona Rusescu, dupa care a schimbat placa sustinand ca exista un regulament intern la primarie care le permite vecinilor alinierea imobilului construit. I-au solicitat sa le arate documentul respectiv, dar Pop le-a raspuns ca nu se poate. Cu aceasta ocazie, au sesizat arhitectului sef ca vecinii au construit si o piscina cu o structura masiva de beton care nu este calculata in POT (Procentul de Ocupare a Terenului), iar acesta le-a aratat un plan si le-a spus ca piscina este neacoperita si ca stalpii enormi de beton sunt stalpi decorativi. Totodata, le-a recomandat sa cheme Politia Locala daca vecinii vor incerca sa acopere piscina.
… primarul Boc nu primeste in audienta, iar viceprimarita Emese o intoarce ca la Ploiesti
Sotii LaGue au vrut sa mearga in audienta si la primarul Emil Boc, dar la registratura li s-a spus ca acesta nu acorda audiente, astfel ca au incercat sa intre in legatura cu el pe site-ul primarului municipiului Cluj-Napoca. I-au sesizat problema lor tot in iunie 2018, Boc le-a raspuns imediat ca va face verificarile de rigoare si le va da un raspuns, dar, dupa ce i-au comunicat autorizatia nelegala si numele angajatilor care au semnat-o, nu le-a mai dat niciun raspuns, refuzand orice comunicare ulterioara. In conditiile in care Boc nu se coboara si nu se oboseste sa acorde audiente pentru cetatenii din urbea pe care o pastoreste, au solicitat si au fost primiti, in cursul lunii septembrie 2018, in audienta de viceprimarul Olah Emese, careia i-au precizat ca doresc verificarea documentatiei de la primarie cu privire la aliniamentul, terasamentul, piscina si POT-ul vecinilor. La inceputul audientei, viceprimarul Clujului le-a creat impresia ca a inteles problema si ca este de acord cu ei, spunandu-le ca nu poate sa faca altceva decat sa trimita un control pe santier. Desi au solicitat ca la audienta sa fie prezent arhitectul sef Pop, viceprimarul chemat-o cu documentatia pe sefa Serviciului autorizari constructii, Ramona Rusescu, care nu a adus insa niciun document si nu avut niciun raspuns la intrebarea sotilor Laque cum a fost posibila amplasarea constructiei vecinilor la o distanta de 22,5 metri de strada. Referitor la terasament, Rusescu le-a spus ca exista un document intocmit de firma Geognozis conform caruia nu exista probleme care sa nu permita realizarea acestuia. Ori, conform art. 3 alin. 2 din Regulamentul aferent UTR-Lid, in zona sunt interzise lucrari de terasament si sistematizare verticala de natura sa afecteze amenajarile de pe parcelele adiacente. In ce priveste piscina, le-a raspuns ca nu este acoperita si ca, daca incearca sa o acopere, sa cheme Politia Locala. Dupa aceasta audienta, sotii LaGue nu au primit niciun raspuns oficial de la biroul viceprimarului Olah Emese, desi sefa de cabinet a acesteia a luat notite si a intocmit o minuta a intalnirii. Dupa cateva zile, Eniko LaGue-Csoma a sunat-o pe aceasta sa si a intrebat-o de ce nu au primit raspunsul, rugand-o sa li-l comunice si pe email, dar nu l-au primit nici dupa aceasta. Singura explicatie logica este ca s-a interferat cineva cu functie sau autoritate mai mare in primarie decat viceprimarul Olah
Ulterior, sotii LaGue au primit de la Tribunalul Cluj, unde intentasera actiune in contencios administrativ, o intampinare a Primariei Cluj-Napoca la care era anexata documentatia intocmita pentru imobilul vecinilor, constatand ca in acelasi act (memoriu de arhitectura) piscina figura atat ca acoperita cat si ca descoperita, precum si ca spatiul verde, care conform art. 13 alin. 1 din Regulamentul UTR-Lid trebuia sa fie de minimum 80%, ocupa doar 40% din teren. Au resunat si a urmat a doua intalnire cu viceprimarul Olah Emese, in octombrie 2019, la care aceasta a schimbat tonul conversatiei si, desi isi amintea detaliile de la prima discutie, nu mai stia ca a fost prezenta si Ramona Rusescu. Sotii LaGue au solicitat sa o cheme pe Rusescu cu documentatia, dar aceasta a sunat dupa cateva minute ca nu o gaseste. Cu aceasta ocazie, Olah le-a spus ca este prevazuta piscina acoperita, dar, fiind intrebata ce masuri va lua impotriva lui Rusescu care a mintit-o in fata la intalnirea precedenta ca este piscina descoperita, a raspuns ca nu poate face nimic intrucat nu exista niciun document semnat care sa confirme acest fapt. Cand au intrebat-o de ce nu le-a comunicat minuta intocmita de sefa sa de cabinet cu ocazia primei audiente, in care ar fi trebuit sa consemneze raspunsurile Ramonei Rusescu, Olah a evitat un raspuns punctual, invocand ca Rusescu i-a spus ca le-ar fi comunicat un raspuns ca piscina este acoperita, dar acest fapt nu s-a intamplat. Dupa aceste intrebari, viceprimarita a devenit tot mai ostila, ajungand la un moment data sa-i spuna secretarei: „Nu vreau sa mai pierd timpul cu astia”. Este mai mult decat degradant si chiar discriminatoriu sa folosesti cuvantul „astia” la adresa a doi locuitori si contribuabili din orasul pe care trebuie sa-l deservesti ca ales local, dintre care unul este cetatean strain iar unul provine din minoritatea nationala pe care doamna viceprimar ar trebui sa o reprezinte prin apartenenta sa la UDMR.


Sotii LaGue au sesizat ulterior vreo 20 de lideri ai UDMR, in frunte cu presedintele Kelemen Hunor, dar niciunul nu a catadicsit sa le dea vreun raspuns, adoptand cu totii pozitia strutului. Poate afla Congresul SUA ca si UDMR este complice uneori la abuzuri si discriminari pe criterii etnice. De-abia la inceputul lunii aprilie 2020, sotii LaGue au primit de la viceprimarul Olah Emese un raspuns formulat de sefa Biroului autorizari constructii, Ramona Rusescu, care le comunica, cu impertinenta, ca Directia de Urbanism nu poate acorda consultanta si nu poate raspunde intrebarilor adresate de Eniko LaGue-Csoma avand in vedere ca exista un proces de contencios administrativ in care aceasta are calitatea de reclamanta, iar Primaria Cluj-Napoca are calitatea de parata. Aceasta sefa unsa cu multe alifii invoca, in mod aberant, prevederi din Codul Administrativ in sensul ca functionarilor publici le este interzis sa faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare sau sa acorde asistenta sau consultanta persoanelor fizice sau juridice, desi in speta primaria avea obligatia sa raspunda la intrebarile adresate de petenta in baza actelor normative care reglementeaza activitatea de solutionare a petitiilor si liberul acces la informatiile de interes public.


Inspectoratia in Constructii si justitia se fofileaza
Sotii LaGue au sesizat si Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj, o institutie tot mai figuranta si mai inutila, unde au fost primiti de inspectorul Irina Pop, care nici macar nu a stiut sa faca deosebirea intre aliniere si aliniament si le-a retezat orice asteptare spunandu-le sa fie multumiti ca au reusit sa-si cumpere o asemenea casa si sa nu se ocupe cu autorizatia nelegala a vecinilor. In data de 26 iunie 2018, Eniko LaGue-Csoma a depus la Primaria Cluj-Napoca plangere prealabila prin care a solicitat revocarea autorizatiei de construire eliberate vecinilor sai. Primaria le-a raspuns a doua zi, cu o celeritate suspecta, respingand cererea de revocare, cu motivatia ca autorizatia este legala intrucat au fost respectate prevederile Regulamentului aferent UTR-Lid, precum si obiceiul locului sau regula zonei. Ori, regulamentul susmentionat nu prevede aplicarea obiceiului locului sau a regulii zonei. Ultima lor speranta a devenit justitia pamanteana, astfel ca au inregistrat in aceeasi zi la Tribunalul Cluj o cerere prin care au solicitat repunerea in termen pentru plangerea prealabila, avand in vedere ca, pana in a doua jumatate a lunii iunie 2018, Eniko LaGue a fost in imposibilitate sa se deplaseze la primarie si sa consulte documentatia emisa, aflandu-se in concediu de risc maternal, iar sotul sau nu cunoastea limba romana. Efectiv, sotii LaGue au intrat in posesia unei copii de pe autorizatia de construire si au luat stiinta de continutul acesteia in a doua parte a lunii iunie 2018, cand au formulat plangerea prealabila.
Ulterior au inregistrat la Tribunalul Cluj si cereri prin care au solicitat suspendarea respectiv anularea autorizatiei in discutie. Desi s-au incadrat in termenul de 6 luni de la data emiterii autorizatiei si aveau motive foarte intemeiate pentru intarzierea relativa de a ataca actul care incalca cele mai importante reglementari din Regulamentul aferent UTR-Lid, Tribunalul Cluj le-a respins atat cererea de repunere in termen cat si cererea de suspendare a autorizatiei de construire, cu motivarea aiuristica ca a fost depasit termenul de sesizare de 30 de zile, care ar fi un termen de prescriptie, desi in realitate este un termen de decadere, fapt recunoscut de Curtea de Apel Cluj, care a respins insa apelul sotilor LaGue. Procesul a trenat doi ani in instante, din care un an si 8 luni la Tribunalul Cluj, care s-a pronuntat la inceputul lunii septembrie 2019 si a comunicat sentinta de-abia la inceputul lunii martie 2020, dupa 6 luni de la pronuntare. Pana la pronuntarea definitiva a justitiei clujene, vecinii si-au construit nederanjati un viloi cu mult beton si sticla. La finele lunii februarie 2020, sotii Lague s-au adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca formuland plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva tuturor celor cinci semnatari ai autorizatiei de constructie, inclusiv a primarului Emil Boc.


Au ramas fara panorama si fara soare, dar cu un vecin agresiv
Profitand de complicitatea factorilor responsabili de la primarie si de procedurismul justitiei clujene, sotii Calugar si-au facut mendrele si, incalcad adancimea si distanta permise fata de aliniament de Regulamentul aferent UTR-Lid, au construit o vila mai mare si mai inalta pe acelasi aliniament cu casa sotilor Laque, obturandu-le acestora panorama asupra Muntilor Gilaului, care a fost criteriul cel mai important cand au ales si au cumparat casa. Nu numai ca le-a fost afectata vizibilitatea si au pierdut astfel o panorama splendida, dar le-a fost redus drastic si gradul de insorire al casei lor. Vecinii lor au construit si o piscina mare, care nu este prevazuta in POT-ul din autorizatia de construire, pe care banuie ca o vor acoperi la un moment dat, fiind evident ca stalpii masivi construiti in jurul acesteia nu sunt in niciun caz stalpi decorativi, cum a elucubrat arhitectul sef Pop. POT-ul vecinilor a ajuns astfel la circa 60%, desi, conform art. 15 din Regulamentul aferent UTR-Lid, nu poate depasi 20%, spatiul verde trebuind sa fie de 80%, potrivit art. 13 din acelasi regulament. O alta incalcare a legii este ca pe terenul vecinilor a fost realizat, inainte de ridicarea constructiei, un terasament cu o inaltime in jur de 6 metri, desi, conform art. 3 alin. 2 din Regulamentul aferent UTR-Lid, in zona sunt interzise lucrarile de terasament si de sistematizare intrucat exista riscuri mari/foarte mari de alunecare. Terasamentul si constructia realizate de vecini in aceste conditii au avut efecte paguboase asupra casei sotilor LaGue. Din cauza construirii unui zid de beton continuu in lungime de circa 80 de metri, care a taiat calea naturala a scurgerii apelor de pe deal, intr-o zona in care panza freatica este foarte aproape de suprafata, zidul din spatele casei familiei LaGue, unde se afla camera tehnica, a inceput sa mucegaiasca. Totodata, au aparut fisuri mai mari si mai mici in toate camerele casei, cel putin 100 pana in prezent. In aceste conditii, in urma pierderii panoramei si a insoririi, valoarea casei a scazut considerabil, cu circa 20%, estimativ cu cel putin 110.000 de euro, iar sansele sa gaseasca cumparatori interesati sunt foarte reduse. Prejudiciul suferit in urma fisurarii peretilor casei este estimat la 15.000-20.000 de euro.
Alaturi de experientele triste si nefaste pe care le-au avut cu primaria si justitia din Cluj, sotii Laque au avut o experienta trista, care i-a marcat pe viata, cu vecinul lor Teodor Calugar, un om de afaceri destul de cunoscut, patron al firmei de transport silo LG Trans SRL Turda, care a devenit una din cele mai mari firme in domeniu, cu un parc auto de peste 70 de autovehicule. Asa cum am aratat, sotii Laque au avut initial o relatie cordiala cu vecinul Teodor Calugar, furnizandu-i la inceput apa si curent pentru lucrarile de constructii. Relatiile dintre ei au devenit insa conflictuale dupa ce, asteptand doua luni sa le prezinte documentatia, sotii Laque i-au comunicat ca vor merge la primarie sa vizualizeze actele care au stat la baza emiterii autorizatiei de construire pentru imobilul in constructie. A doua zi au fost vizitati la domiciliu de Calugar si arhitectul sau, care au incercat sa-i convinga ca totul este legal, dar nu au reusit, motiv pentru care vecinul i-a amenintat ca, daca vor intenta proces impotriva sa, isi vor pierde toti banii. La cateva zile dupa ce Eniko LaGue-Csoma a inregistrat plangere in contencios administrativ la Tribunalul Cluj, avocata sa a fost contactata de catre avocatul vecinului Calugar, care-i este cumnat, fiind casatorit cu sora sa, care este tot avocat. Cu aceasta ocazie, avocatul lui Calugar i-a cerut avocatei sale sa-i transmita ca clientul sau este un om care trece peste tine cu tractorul si i-a relatat o intamplare despre el, in care se urca in cabina unui sofer de la firma sa, ii cere sa scoata ceva de sub scaun si, cand se apleaca, il loveste in cap cu o cheie de camion. Avocatul lui Calugar i-a mai transmis din partea acestuia ca, daca nu-si retrag plangerea, va face demersuri pe langa fostul proprietar pentru a-l convinge sa le ia casa inapoi si sa i-o vanda lui. Dupa transmiterea acestor amenintari, in data de 20 octombrie 2018 Eniko LaGue-Csoma s-a deplasat la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca sa depuna plangere penala pentru amenintare si santaj, iar in timp ce se afla in aceasta institutie a fost sunata de doi politisti de la Politia Locala care i-au comunicat ca-i curge apa de la canalizare pe strada si sa se grabeasca acasa. Dupa ce a ajuns acasa si-a dat seama ca vecinul Calugar i-a chemat pe politisti, dupa ce tot el le-a spart teava de canalizare. I-a invitat pe cei doi politisti in casa sa le arate cine a facut de fapt lucrarea de canalizare si cine a spart teava. Atunci Calugar s-a infuriat foarte tare si a inceput sa strige la ea, proferand amenintari, motiv pentru care politistii locali i-au spus sa mearga imediat la politie sa depuna plangere impotriva lui si au sunat pe cineva sa o primeasca.


Amenintari peste amenintari, inclusiv cu moartea
Dupa ce au plecat politistii, Eniko LaGue-Csoma afirma ca a deschis poarta proprie cu telecomanda ca sa-si parcheze masina in curte, iar, in momentul respectiv, i-a sarit in fata vecinul Calugar, care statuse ascuns dupa gard, si, cu spume la gura si cu ochii iesiti din orbite, a amenintat ca-i omoara pe toti, ca sunt in razboi, ca niciodata nu va sti cand si de unde o va ataca si sa aiba grija pe trecerea de pietoni pentru ca nu va sti daca va veni din stanga sau din dreapta si va trece peste ea. Dupa ce a intrat in masina si a pornit motorul, pentru a o parca in curte, a auzit o bubuitura puternica, realizand ca vecinul a lovit partea din spate a autoturismului cu multa putere cu pumnul. In scurt timp a plecat la Sectia de Politie din Cartierul Zorilor, unde a depus o plangere pentru infractiunea de amenintare impotriva vecinului Calugar. Cu aceasta ocazie, a fost primita de seful sectiei, Sebastian Petean, care i-a dat numarul sau personal de telefon pentru a-l suna imediat in cazul in care s-ar mai intampla ceva. La intoarcerea spre casa de la sectia de politie, cand se afla pe strada Fagetului, vecinul Calugar i-a iesit in fata, pe banda sa de circulatie, cu jeep-ul sau, ocolindu-i autoturismul Ford Fiesta in ultima secunda, la o distanta de circa un metru, fapt care i-a pus in pericol viata intrucat putea derapa in gard sau intr-un stalp de pe margine. A oprit autoturismul si l-a sunat pe politistul Petean, caruia i-a spus unde se afla si ce s-a intamplat, iar acesta i-a spus sa stea linistita ca pe strada Fagetului sunt camere video pe stalpii de iluminat si ca va verifica inregistrarile.
Dupa trei saptamani de la incident, Eniko LaGue-Csoma a constatat ca politistii nu aveau nicio filmare si ca nu i-au putut oferi un raspuns daca au verificat camerele video de pe strada Fagetului . Mai mult, politistul Petean s-a rastit la ea ca ce a crezut ca va merge el sa le ceara filmarile locuitorilor din zona, de parca nu ar fi fost obligatia profesionala a sa si a subalternilor sai. Seful politistilor din zona i-a mai spus ca a discutat cu Calugar, care a recunoscut ca el a taiat teava de canalizare, dar nu poate sa-i dea alte detalii din ancheta, spunandu-i in final sa stea linistita ca un om cu starea materiala a vecinului sau nu va face o prostie sa intre la puscarie. Vajnicul politist a tinut sa-i precizeze ca oricum el are dosare mai importante de rezolvat, de parca o amenintare cu moartea si o tentativa de omor sunt floare la ureche. Interesanta abordare criminologica si criminalistica a unui sef dintr-o institutie care pe zi ce trece parca sufera un proces de idiotizare sau de mafiotizare. In aceasta situatie, partea vatamata s-a speriat foarte tare, dandu-si seama ca politia nu va face nimic, si si-a retras plangerea. Aproape sigur, cineva i-a taiat elanul si i-a schimbat optica vajnicului politist Petean.


O casa a visurilor care le-a adus stres continuu si teama permanenta
Dupa pierderea unei sarcini si asumarea alteia cu riscuri mari, dupa pierderea prematura si fulgeratoare a tatalui, Eniko Laque-Csoma a suferit doua atacuri vasculare cerebrale din cauza conflictului cu vecinul Teodor Calugar. Pe tot parcursul concediului de risc maternal si dupa ce a nascut fetita, a avut parte de zile de cosmar din cauza zgomotului. O mare parte a casei vecinului a fost acoperita cu piatra naturala care a fost taiata cu un utilaj asezat chiar langa geamul sau. La inceputul lunii august 2018, cu trei saptamani inainte de a naste, a suferit un atac cerebral tranzitor, cu 5 zile de spitalizare, dupa o cearta cu vecinul sau, care le-a interzis sa faca poze cu casa lui de pe terenul lor. Al doilea atac l-a suferit in cursul lunii februarie 2020, cand s-a enervat foarte tare din cauza intarzierii motivarii sentintei pronuntate in procesul de contencios administrativ. Sotii LaGue traiesc de doi ani intr-un stres continuu si cu o teama permanenta din cauza comportamentului vecinului lor Teodor Calugar, care si-a permis sa sfideze si legea si autoritatile, crezand ca, daca s-a imbogatit peste noapte si are prieteni suspusi, isi poate permite orice.
Cu un astfel de vecin, care i-a amenintat inclusiv cu moartea, David LaGue se teme serios pentru viata sotiei si copiilor sai. Cu o tristete vizibila, acesta a tinut sa ne declare urmatoarele:
«Sunt foarte furios si trist din cauza ca niciodata nu vom mai vedea panorama pentru care am cumparat casa, care prin aceasta autorizatie emisa ilegal ne-a fost “furata” in mod egoist. Daca se respectau reglementarile din UTR am fi avut si noi si vecinii panorama. Acum au doar ei vederea, noi nu mai avem nimic. Ne-au blocat vederea nu doar din casa, dar si din gradina prin imensa structura de beton al piscinei care nu este calculata in POT. Singurul loc de pe toata parcela noastra, care are o lungime de 100 m, din care se mai vede panorama montana este intrarea in curte. Dupa ce am cumparat casa ar fi trebuit sa facem cateva renovari, dar pur si simplu nu am putut sa ne ocupam cu nimic din cauza celor intamplate….
De cand ne-a amenintat vecinul Calugar, traim cu frica in noi oriunde mergem. Drumul Fagetului este un excelent loc de plimbare pentru cei care locuiesc in zona. De cate ori ies la plimbare, ori de cate ori trece o masina pe langa mine, sotia mea si copiii mei, tresar amintindu-mi de amenintarile vecinului. Va puteti imagina cum este pentru un cetatean strain sa traiasca asa zi de zi. Nu il cunosc pe acest om, nu am incredere in el, e foarte reactiv si furios, probabil este capabil de lucruri pe care nici nu le pot imagina, dupa cum l-a descris avocatul si cumnatul lui. Initial am avut incredere si optimism ca aceasta tara si acest oras iti ofera siguranta, inclusiv sub aspect economic. Tot ce s-a intamplat de cand am aflat de aceasta autorizatie emisa ilegal, intalnirile cu cei implicati sau care vor sa acopere urmele in acest caz ma fac sa regret faptul ca am ales sa ma stabilesc in aceasta tara, mai ales cand ma gandesc la viitorul copiilor mei aici. Faptul pe care nu pot sa il inteleg nicicum este pasivitatea primarului, iar aceasta pasivitate ma face sa ma intreb daca nu e cumva direct implicat.
Doresc sa ii atentionez pe investitorii straini care vin la Cluj sa fie foarte foarte precauti, mai alesc in interactiunile cu departamenul de urbanism al primariei. Totodata, atrag atentia cetatenilor sa fie vigilenti in cazul in care pe langa imobilul lor se afla teren liber, sa verifice imediat documentele emise cu un arhitect si, in cazul in care ceva este in neregula, sa atace imediat in justitie, altfel se pot trezi cu mari surprize»
Iar sotia Eniko, care l-a votat de fiecare data cand a candidat, a tinut sa-i adreseze urmatoarele intrebari primarului Emil Boc: „De ce ati disparut ca magarul in ceata dupa ce v-am comunicat pe Facebook aspecte legate de nelegalitatea autorizatiei de construire eliberate vecinilor nostri de pe str. Liviu Rusu nr. 5? Intr-un oras international cum e considerat Clujul nu ati gasit un arhitect sef capabil, care sa poata purta o conversatie in limba engleza si sa nu fie copilul unui angajat al primariei? Avand in vedere ca, la audienta acordata de viceprimarul Olah Emese am fost mintiti in fata de catre sefa Serviciului autorizari constructii, Ramona Rusescu, care este subordonata primarului conform organigramei, cui pot sa ma adresez in legatura cu comportamentul acesteia, in conditiile in care dumneavoastra nu tineti audiente?


Lasitate si minciuna pe paine la primarie
Am incercat sa aflam pozitia Primariei municipiului Cluj-Napoca, dar arhitectul Daniel Pop s-a eschivat zile la rand, cu diferite pretexte, fapt care-mi intareste suspiciunea culpabilitatii sale si a subalternilor sai din Directia de Urbanism. In prima zi in care am sunat la biroul sau, secretara sa mi-a raspuns ca se afla intr-o sedinta cu primarul si ca ma va resuna cand va reveni la birou. Dupa mai bine de doua ore am resunat, iar secretara sa a raspuns ca a intrat intr-o alta sedinta. I-am raspuns ca voi reveni a doua zi dimineata, dar secretara mi-a comunicat ca, in urmatoarele doua zile, de joi si de vineri, arhitectul sef si-a luat concediu. Am convenit sa revin luni dimineata, expunandu-i secretarei si tema discutiei. A doua zi am solicitat altei persoane sa sune la biroul arhitectului sef pentru a verifica daca a plecat intr-adevar in concediu, iar secretara i-a comunicat ca nu este plecat. Cand am resunat luni dimineata, secretara mi-a spus ca arhitectul sef se afla iar in sedinta cu primarul si ca ma va resuna dupa incheierea sedintei. Am fost resunat spre finalul programului de catre secretara, care mi-a comunicat ca domnul arhitect sef va studia documentatia si ma va suna a doua zi la ora 13, dar nu am fost sunat nici in ziua respectiva nici ulterior. Am solicitat un punct de vedere si omului de afaceri Teodor Calugar, dar acesta a evitat sa raspunda punctual la acuzatiile sotilor LaGue cu privire la nelegalitatile comise la construirea casei si la amenintarile proferate la adresa lor. Vecinul Calugar s-a limitat, in esenta, sa afime ca sunt foarte multe neadevaruri si afirmatii inchipuite, invocand ca a avut nu mai putin de 14 controale de la primarie in urma reclamatiilor formulate de vecini si ca de fiecare data s-a constatat ca a fost respectata autorizatia de construire.
Conduita arbitrara si agresiva a omului de afaceri Teodor Calugar, precum si larghetea primariei clujene fata de acesta nu pot fi explicate decat prin prisma unor relatii suspuse in aceasta institutie. Sotii LaGue sustin ca vecinul lor a afirmat ca sora sa, actualmente avocat, a lucrat anterior in Primaria Cluj-Napoca. Pe de alta parte, foarte probabil ca acesta este legat de clanul Calugarilor din Turda, care a detin firme de constructii civile si de constructii drumuri ce au fost favorizate in timpul guvernarii portocalii de catre premierul Emil Boc si ministresa Elena Udrea si au devenit sponsori importanti ai PDL. Ilustrativ este ca Teodor Calugar a obtinut autorizatia de construire cu o celeritate maxima, in circa o luna de la depunerea cererii, fiindu-i eliberata intre Craciun si Revelion, cand functionarii din administratia publica au zile libere sau nu se prea omoara cu munca. Suspect este si faptul rezultat dintr-o intampinare a primariei ca aceasta autorizatie a fost postata pe internet de-abia in data de 16 ianuarie 2018, dupa aproape trei saptamani de la emiterea sa. Certificatul de urbanism a fost obtinut intr-un termen si mai scurt, de circa doua saptamani, de catre fostul proprietar al terenului, medicul afacerist travestit sub numele Ralph Sander, care este si el bine relationat cu primarul Emil Boc. Si acest caz confirma ca afaceristii potenti , cu bani si cu relatii, fac si obtin ce vor intr-o societate pseudodemocratica, cu o administratie slaba si corupta, cu o politie figuranta si favorizanta cu raufacatorii si cu o justitie procedurista si lipsita de empatie sociala.
Valer Marian