BREAKING NEWS

Judetul Satu Mare, pe mana unui traficant de influenta si a unui traficant de tigari

La finele anului trecut, noul si marele PNL l-a protapit, pentru a treia oara in ultimii 15 ani, in functia de prefect al judetului Satu Mare pe Radu Bud, cunoscut drept un practician al traficului de influenta, iar recent l-a desemnat candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare pe Adrian Cozma, cu privire la care exista suspiciuni ca ar fi fost implicat in traficul cu tigari. Amandoi sunt cunoscuti in Satu Mare drept baieti de bani gata, cu mult tupeu si cu tot felul de fite (automobile, motociclete, cai de rasa). Bud face parte din garda mai veche a PNL, iar Cozma a fost un membru infocat al PDL pana la fuziunea celor doua partide, dupa care a avut o ascensiune rapida in noul PNL. Din decembrie 2019, cei doi conduc si controleaza impreuna judetul Satu Mare in numele Guvernului PNL, prefectul Radu Bud numindu-l pe Adrian Cozma directorul sau de cabinet. Amandoi sunt strans legati si controlati de versatul si verosul politician Vasile Blaga, fost lider al PDL si al PNL, actualmente europarlamentar.


Afacerist defect, de 3 x prefect
Prefectul Radu Bud este de profesie inginer, iar dupa absolvirea facultatii tatal sau i-a aranjat un post caldut la filiala ACR (Automobil Club Roman) din Satu Mare, care era condusa de un colonel de securitate in rezerva. Tatal prefectului Bud a fost un om influent si instarit din regimul comunist, fiind administratorul celei mai mari mori din judet. Dupa Revolutie a detinut una dintre primele si cele mai mari firme de panificatie din Satu Mare, Prod Pan, la care si-a angajat fiul care a luat-o politic pe urmele Bratienilor, intrati in istorie si cu deviza „Prin noi insine”. Firma a intrat in faliment dupa ce fraiele acesteia au fost preluate de odrasla liberala. Radu Bud a dat chix si cu firma sa personala, Eurocar, care a fost dealer la Satu Mare pentru marca de autoturisme Citroen, al carei reprezentant in Romania era fostul lider si premier liberal Calin Popescu Tariceanu, cu care a fost in relatii de amicitie. In 2004 si-a incercat norocul in politica, candidand din partea PNL pentru functia de primar al municipiului Satu Mare, dar a fost infrant de candidatul UDMR. Dupa cateva luni, respectiv in ianuarie 2005 a fost numit prefect al judetului Satu Mare de catre amicul premier Calin Popescu Tariceanu, exercitand aceasta functie pana in ianuarie 2009. In aceasta perioada nu s-a remarcat decat prin promovarea in diverse functii a unor rude si prieteni apropiati. De exemplu, in functia de sef al Corpului de control al prefectului l-a numit pe unchiul sau Alexandru Molnar, fost sef al Inspectoratului Judetean de Politie, iar in functia de director al Directiei Silvice l-a propulsat pe nepotul sau Daniel Dragos. Consilierii sai de baza au devenit doi amici de fite automobilistice, unul fiu de chestor de politie, iar celalalt fiu al unui fost director al Spitalului Judetean.
Dupa eliberarea din functia de prefect, Radu Bud nu s-a mai intors in afaceri, ci a preferat un post caldut de inspector guvernamental, cu atributii pe judetele Satu Mare si Salaj, in care a frecat mai mult menta, beneficiind de un salariu similar cu cel de prefect. Dupa 6 ani, la inceputul anului 2015 a fost numit din nou prefect al judetului Satu Mare, de data aceasta de catre premierul Dacian Ciolos, cu care s-a imprietenit in cursul primului mandat de prefect, cand acesta a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii. In acest mandat s-a remarcat doar prin scandalul creat prin interventiile directe la ministrul Mediului, Apelor si Padurilor si la directorul general al Romsilva in vederea numirii unui amic de-al sau in functia de sef al Directiei Silvice Satu Mare, solicitare care i-a fost respinsa categoric de catre ambii demnitari. Dupa un an a fost eliberat iar din functie si a revenit pe postul caldut si bine platit de inspector guvernamental, pana in decembrie 2019, cand a fost numit, pentru a treia oara, in functia de prefect de Satu Mare, fapt care ne releva rezerva limitata si indoielnica de cadre a PNL. Astfel ca de nu mai putin de 15 ani vajnicul liberal a devenit un bugetar de lux al statului roman.


Aranjamente si functii pentru apropiati
In primavara acestui an s-a discutat la Guvern despre revocarea sa din functie pentru ca SRI nu i-a acordat certificat ORNISS care sa-i permita accesul la documente clasificate. Pana la urma a obtinut acest certificat, dupa circa o jumatate de an de la numirea sa in functie. Conform unor surse, motivul acestei amanari ar fi anumite suspiciuni privind integritatea prefectului de Satu Mare, care s-a lansat in ultimii ani in afaceri imobiliare derulate printr-o firma controlata de sotia sa, SC Union Glass, care a construit un bloc de apartamente in cartierul Micro 17 din municipiul Satu Mare. Avizele si autorizatia pentru acest bloc ar fi fost obtinute cu concursul actualului prefect, care a facut interventii in acest sens.
In prima parte a acestui an, prefectul Radu Bud a fost protagonistul a doua scandaluri care intra sub incidenta legislatiei anticoruptie. La finele lunii mai a.c., acesta a facut demersuri pentru detasarea directorului Directiei Sanitar-Veterinare Satu Mare, Nicolae Dumuta, la Piatra Neamt si pentru numirea interimara in locul acestuia a unui amic de-al sau, Dan Zeicu, care este nasul fiului sau si i-a fost sef de cabinet in perioada in care a fost prefect in timpul guvernarii Ciolos. Dupa o luna, Tribunalul Satu Mare a suspendat ordinul de detasare a directorului Dumuta la DSV Piatra Neamt ca fiind nelegal si l-a repus in functie la Satu Mare. Este in mod evident un abuz in serviciu prin care a fost asigurat un folos material, respectiv functia de director interimar al DSV Satu Mare, fostului sau sef de cabinet Dan Zeicu, cu care era in relatii de prietenie si care era nasul fiului sau.
La inceputul lunii iunie a.c., directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a fost obligata de prefectul Bud sa se pensioneze, pentru a fi inlocuita cu o persoana mai de incredere, pentru motivul ca nu i-a eliberat un aviz de mediu pentru extinderea unei balastiere prietenului sau Tarr Csongor Csaba, patronul firmei Tarr Construct, un sponsor vechi si serios al PNL. Culmea ironiei, cu doar cateva zile inainte lui Bekessy ii fusese aprobata prelungirea cu un an a iesirii la pensie de catre conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Mai nou, Bud se zbate sa-l unga sef al Inspectoratului Judetean de Politie pe amicul sau Dinu Urate, seful Serviciului de combatere a crimei organizate Satu Mare, un politist controversat, cunoscut pentru relatii apropiate cu interlopi periculosi, care au fost implicati in furturi de autoturisme, trafic de droguri si trafic de tigari.


Un candidat cu un trecut tenebros
PNL l-a scos din joben pentru a candida la functia de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare pe avocatul Adrian Cozma, in varsta de 33 de ani, cunoscut drept un perdant la alegerile parlamentare si locale din ultimii ani. In 2012 a candidat pentru Camera Deputatilor din partea PDL, iar in 2016 a concurat pentru functia de primar al municipiului Satu Mare sub sigla PNL. Cozma a absolvit Liceul Forestier, cel mai slab liceu din Satu Mare, si a dat admitere la Academia de Politie, dar a fost respins. A absolvit la fara frecventa o

This image has an empty alt attribute; its file name is Cozma-1024x614.jpg
Imagine preluată din Cancan.ro

facultate privata de drept si a reusit pe cai intortocheate sa intre in avocatura, unde nu s-a remarcat decat prin batosenie si gargara ieftina. Profitand de functiile sale politice in PDL/PNL, a incheiat contracte de asistenta juridica cu cateva primarii controlate de aceste partide, dar astfel de contracte sunt considerate nelegale de Curtea de Conturi. De exemplu, a incheiat un contract de asistenta juridica pentru 3 000 de euro/luna cu Primaria comunei Certeze, in conditiile in care aceasta primarie avea angajat jurisconsult si mai incheiase contracte de asistenta juridica cu doi avocati din Baroul Satu Mare.
Si Cozma este un baiat de bani gata, tatal sau facand afaceri profitabile cu o firma de transport international de persoane si cu o firma cu care a comercializat cereale, indeosebi unui mare producator evazionist de alcool din judet. Conform unor fosti si actuali politisti, in timpul guvernarii PDL, Cozma a lucrat in Vama Halmeu si a fost implicat in traficul cu tigari aduse din Ucraina. Potrivit acestora, microbuzele firmei de transpori a familiei aveau podele duble in care au fost transportate tigari de contabanda din Ucraina spre Vest, indeosebi in Spania si in Portugalia. In perioada respectiva DNA a destructurat o retea de contrabanda care opera in Vama Halmeu, in care era implicata si sefa de atunci a acestei vami, Nicoleta Dobrescu, care a fost numita in functie cu sprijinul conducerii centrale a PDL. Pentru numirea in functie, aceasta a achitat o suma mare de bani, de sute de mii de euro, colectata de la contrabandistii de tigari, unui vechi functionar de la sediul central al PDL, poreclit „Batranul”, care era cunoscut drept un apropiat al fostului lider portocaliu Vasile Blaga.


Triada lui Blaga de la Satu Mare
Ulterior, Adrian Cozma a devenit un protejat al lui Vasile Blaga si a avut o cariera rapida in PDL si apoi in PNL, primind functii importante si candidand pentru demnitati importante. Totul a culminat in perioada in care Blaga a detinut functia de copresedinte national al PNL, cand Cozma a devenit copresedinte judetean al acestui partid si a candidat pentru functia de primar al municipiului Satu Mare. Vasile Blaga ii dirijeaza si controleaza pe prefectul Radu Bud si pe seful sau de cabinet Adrian Cozma printr-un fin al sau din Satu Mare, Dumitru Pop, zis Mitica Ofsaid, un afacerist controversat, cu antecedente penale si cu legaturi stranse cu lumea interlopa. Finul lui Blaga a fost arestat si trimis in judecata in 1989 pentru ca a ajutat sa treaca frontiera in Ungaria un grup de persoane de nationalitate germana din Banat, de la care a perceput sume mari de bani si diverse bunuri. In 2003 a fost arestat si trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta in vedere obtinerii pachetului majoritar de actiuni la firma de salubritate Florisal din Satu Mare. In perioada in care PDL s-a aflat la guvernare, firmele finului Dumitru Pop au beneficiat de contracte substantiale, de zeci de milioane de euro, cu Administratia Nationala Apele Romane, Transelectrica, Electrica, Primaria Capitalei si acesta a fost implicat si intr-o afacere de milioane de euro cu ANRP. In 2008, cu sprijinul lui Blaga, principala firma a lui Pop, Bella Consulting, a primit un credit de 3 200 000 de euro de la CEC Bank, cu care nasul si finul au cumparat un hotel din Viena (Reither, din lantul Best Western). Dupa cativa ani hotelul a fost vandut, dar creditul nu a mai fost restituit CEC Bank.
Afaceristul Mitica Osaid este cunoscut si recunoscut drept emisarul si comisarul politic al lui Vasile Blaga in judetul Satu Mare si este primit la Prefectura Satu Mare ca un ministru de catre prefectul Radu Bud si seful sau de cabinet Adrian Cozma. A devenit evident ca acesta a fost numit sef de cabinet al prefectului nu pentru ca ar avea vreo competenta in materie, ci pentru a-i creste notorietatea in vederea candidarii si castigarii functiei de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare. Blaga and co. vor sa acapareze total, din punct de vedere administrativ, judetul Satu Mare, care este de multi ani una din oazele contrabandei cu tigari din Romania. Pentru a-i maximiza sansele lui Cozma, de cateva luni s-a aruncat in lupta pentru Satu Mare si prim-vicele liberal Rares Bogdan, coleg cu Blaga in Parlamentul European. Marele luptator pentru integritate si moralitate in politica l-a ridicat de mai multe ori in slavi pe controversatul Cozma prin interventii la posturi locale de televiziune si i-a inlesnit acestuia sa fie prezent in anumite emisiuni ale postului national de televiziune de la care s-a lansat el insusi in politica. Inca o data se adevereste ca cine se aseamana se aduna.


Valer Marian