BREAKING NEWS

Primăria Bixad a rămas fără Tătar

Un comunicat sec, aruncat pe pagina de Facebook ( nu pe site-ul oficial) a Instituției Prefectului Satu Mare, bagă în ceață plătitorul de taxe. Deși titlul documentului face referire la suspendarea controversatului primar al comunei Bixad, Ioan Tătar, aflăm din conținut că edilul bixădean este, de fapt, demis. Contactat telefonic, prefectul Radu Roca spune că începând de astăzi, fostul primar trebuie să-și predea atribuțiile viceprimarului. Suspendarea/demiterea din funcție a primarului Tătar vine după ce acesta a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, cea care l-a declarat incompatibil din cauza numirii fiicei sale ca funcționar public în cadrul Primăriei Bixad.

Dar să vedem cum sună comunicatul emis de Instituția Prefectului Satu Mare și publicat pe pagina de socializare a acestei instituții.

“Primarul din Bixad, suspendat

Având în vedere raportul Agenției de Integritate nr 30772/G/II/06.07.2021, rămas definitiv, privindu-l pe Tătar Ioan- primar al comunei Bixad , Prefectul Județului Satu Mare, Radu Tiberiu Roca, urmare a atribuțiilor ce-i revin , în temeiul art. 160 alin (7) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ , cu modificările și completările ulterioare, a emis în data de 14.07.2023 ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului comunei Bixad, Tătar Ioan, iar în temeiul art 163 alin ( 1 ) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de executare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite prin lege , vor fi exercitate de drept de viceprimar, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției.”

Edilul șef trebuia demis încă din luna mai

Grigore Ghere, consilier local PSD la primăria Bixad și adversar declarat al fostului primar, spune că acesta este protejat de mulți ani de autorități, în ciuda multor nelegiuri comise. Consilier lasă de înțeles că și în cazul incompatibilității raportate de ANI, înlăturarea lui Tătar ar fi fost tergiversată. Conform documentelor, Ghere a notificat prefectura Satu Mare încă din luna mai că Ioan Tătar trebuie demis, pentru că acesta pierduse procesul cu ANI, dar ordinul prefectului nu a fost emis.   

Prin notificarea înregistrată sub nr. 5270 din data de 29.05.2023, Ghere cerea prefectului Roca să solicite ” minuta sentinței civile pronunțată la 25.05,2023 din dosarul nr. 325/35/2021 de Înalta Curte de Casație și Justiție București, prin care s-a respins recursul declarat de recurentul Tătar Ioan, împotriva sentinței NR. 130/CA/2021 – P.I. pronunțată de Curtea de Apel Oradea prin care a fost respinsă ANULAREA DECIZIEI DE DEMITERE emisă de A.N.I. BUCUREȘTI.

– să puneți în aplicare DECIZIA DE DEMITERE A A.N.I. BUCUREȘTI, rămasă DEFINITIVĂ, prin respingerea recursului decclarat de recurentul Tătar Ioan, să emiteți DECIZIA de DEMITERE a primarului Tătar Ioan, din Comuna Bixad, conform Codului Administrativ și să-i comunicați de urgență actul administrativ pentru a fi eliberat din funcție.”

Primarul Tătar, a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate în 2021 și se afla în conflict de interese administrativ fiindcă: ”în exercitarea mandatelor de primar 2016 – 2020 și 2020 – 2024, a emis dispozițiile de numire, mutare și delegare de atribuții pentru fiica sa, funcționar public în cadrul Primăriei Bixad, care au produs un folos material pentru aceasta în sumă totală de 115.392 lei (…)”.

În ultimii doi ani, Tătar a încercat să obțină anularea raportului A.N.I. la Curtea Supremă, dar nu a reușit. ICCJ a respins recursul formulat de reclamantul Tătar Ioan împotriva sentinţei nr. 130/CA/2021-P.I. din 25 octombrie 2021 a Curţii de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.

Eduard Ovidiu Ohanesian