BREAKING NEWS

Hayssam a fost protejat de autoritățile române !

10 ani de la Răpirea din Irak

Înainte de a-și așeza cele două comandamente militare la București, NATO trebuie să știe că Serviciul Român de Informații, Parchetul General și alte instituții de forță ale statului au cunoscut în detaliu și au protejat activitățile conexe terorismului  desfășurate de rețeaua  Omar Hayssam & Co încă din 2001.

Pentru prima dată după 2006, Inspecția Judiciară va verififica “eficiența managerială și modul în care angajațiisri hayssam Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și-au îndeplinit atribuțiile”. Recomandăm unității de resort din cadrul Ministerului Public să verifice cu prioritate modul în care magistrații DIICOT au instrumentat două dintre cele mai importante dosare Răpirea din Irak și Armamentul (628/D/P/2005).  De ce ? Documente emise de serviciile secrete, ajunse în mâinile jurnaliștilor, dovedesc modul în care ani de-a rândul, autoritățile române au ignorat complet afacerile teroristului Omar Hayssam și legăturile sale cu oficialii până la cel mai înalt nivel. Poate că aliații din NATO ar trebui să știe despre sprijinul și protecția acordată de SRI și DIICOT grupului de crimă organizată condus de Omar Hayssam. Ghinionul miliardarului sirian a început odată cu atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, când serviciile secrete aliate au început monitorizarea atentă a activității cetățenilor arabi și a tranzacțiilor comerciale ale acestora din România. Interceptările și filajele au oferit anchetatorilor și serviciilor secrete române și străine, informații esențiale pentru gestionarea unor situații speciale. Ca urmare, spionajul românesc ( cel puțin cei din SRI și DGIPI) l-au avut pe Omar Hayssam continuu sub supraveghere.

“SRI a colaborat cu teroriștii”

Titlul de mai sus nu ne aparține. În data de 31 martie 2006, în baza documentelor explozive din interiorul Serviciului Român de Informații, ziarul Cotidianul publica un articol sub acest titlu, fără a pune în pagină documentele cu pricina. Dovada că Serviciul Român de Informații îi supraveghea sirianului Omar Hayssam fiecare mișcare este prezentată în documentul emis de spionii interni în august 2001. Raportul atașat descrie amănunțit modul în care își gestiona teroristul Omar Hayssam resursele financiare și afacerile pentru sprijinirea și alimentarea mișcărilor teroriste internaționale ca Hamas sau Hezbollah.

Lista domnului Omar

Despre faptul că Serviciul Român de Informaţii ştia de afacerile ilegale şi interesele teroristului Omar Hayssam pe teritoriul ţării noastre s-au scris volume în presa centrală şi locală. Cu toate că afacerile cu arme, lemn, autoturisme, țigări, marmură ș.a. ale sirianului pentru referat 628finanţarea unor grupări teroriste erau cunoscute serviciilor secrete, teroristul a prosperat sub ochii îngăduitori ai autorităţilor. Omar, care figura în 2004 în top 300 al celor mai bogaţi oameni din România, se afişase fără rezerve alături de cei mai puternici oameni politici sau de afaceri ai vremii. Ion Iliescu, Gabriel Oprea sau Vasile Ion sunt numai câţiva dintre aceştia. După 4 noiembrie 2004, documente importante din arhiva electronică a sirianului au ajuns în presă. Sub titlul “Lista domnului Omar“, unul dintre fişere făcea referire la un contract de 70 de milioane de dolari pentru echipamente militare fabricate în Comunitatea Statelor Independente. Lista cuprindea clasicele rachete Katiuşa, avioane Mig 29, lansatoare de rachete şi sisteme antiaeriene. În urma legăturilor strânse cu “Ivanov” și cu Viktor Bout, doi angajaţi ai sirianului fuseseră trimişi în Transnistria pentru negocieri. Comisia Parlamentară pentru controlul SRI a confirmat existenţa unui dosar penal pentru trafic de arme deschis pe numele lui Omar Hayssam în anul 2005 (628/D/P/2005 mai cunoscut ca Armamentul). Strâns cu uşa, procurorul Ciprian Nastasiu a recunoscut că se ocupă de acest caz trecut la Strict Secret de Importanţă Deosebită. Concediat după mazilirea sa de la Parchetul General, generalul Ilie Botoş a confirmat şi el existenţa dosarului „Armamentul”. Alte fişiere din arhiva sirianului cuprindeau transferuri bancare dubioase, probabil operaţiuni de spălare de bani pentru diverse grupări teroriste, motiv pentru care procurorii DIICOT l-au lăsat cu bună știință să-și spele averea din spatele gratiilor și să transfere bunuri și bani altor teroriști de teapa sa.

Sprijin pentru terorismul internațional sub umbrela SRI

Dovada colaborării şi protecţiei pe care i-o ofereau serviciile secrete române teroristului sirian a apărut de abia la începutul anului 2006. Presa locală şi centrală au făcut referire în mai multe articole la “o notă SRI“ care arăta ce trecere are Omar Hayssam la serviciile secrete din România şi la şefii acestora. Documentul era de fapt o fişă INF însoţită de informaţia de primă sesizare (IPS) din august 2001, care avertiza încă de atunci despre legăturile lui  Hayssam cu fisainf hayssamterorismul internațional, dar şi despre relaţiile apropiate cu reprezentanţii Guvernului sau cu ofițerii serviciilor secrete. În anul 2005, cu ocazia răpirii jurnaliştilor români la Bagdad, Omar Hayssam a fost arestat şi judecat pentru constituirea unei asociaţii, în scopul săvârşirii de acte de terorism şi finanţare a acesteia. Documentul din 2001  a fost scris pe baza relatărilor informatorului A009, infiltrat în cercul de prieteni şi parteneri de afaceri ai lui Omar Hayssam şi confirmate de sursa secretă “Sanda”. Povestea se referă la afacerile cu lemn pe care Hayssam şi apropiaţii săi le aveau în Valea Doftanei şi despre legăturile dintre grupul arabilor şi rudele unui fost şef SRI Câmpina, Savu. Faptele relatate sunt deosebit de grave şi aduc atingere siguranţei naţionale. Ofiţerul coordonator de la Secţia Judeţeană de Informaţii Prahova face referire clară în „fişa INF” la un grup de arabi din care făcea parte şi Hayssam, ce avea legături cu mai multe organizaţii teroriste cunoscute, precum Hamas, Jihadul Islamic, Fraţii Musulmani. Pe baza pilelor de la SRI, Hayssam, Mahmud Akeel, împreună cu alţi arabi se ocupau cu activităţi economice ilegale. Cele mai importante erau afacerile cu lemn.
“Fondurile obţinute sunt folosite, în exclusivitate, pentru interesele propagandei islamice în România, sponsorizarea unor structuri islamice sau acoperirea unor reţele de crimă organizată, spionaj pentru ţările arabe şi terorism”, se arată în document.
Jurnaliştii spun că informarea a fost trimisă de la conducerea SJI Prahova, chiar la şeful SRI Câmpina de la acea dată. Acesta a dat o rezoluţie prin care susţinea că toate informaţiile ar trebui privite cu rezervă şi a muşamalizat cazul. De ce a fost scos teroristul internaţional Omar Hayssam din România de serviciile secrete ? Un răspuns îl dă chiar documentul Strict Secret de mai jos, emis de Serviciul Român de Informaţii, care dovedeşte că Hayssam lucra pentru Hamas şi Hezbollah sub aripa autorităţilor. După consultarea unor specialişti în informaţii, vă prezint o analiză detaliată a “Fişei INF“, nimic altceva decât varianta computerizată a Notei Informative, însoţită de informaţia de primă sesizare (IPS), folosite de fosta Securitate înainte de 1989. Am stat de vorbă cu ofiţeri de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii care au confirmat veridicitatea documentului, oferind amănunte despre procedurile folosite în cadrul SRI. Pentru descifrarea completă a acestui document este necesară declasificarea manualului secret, folosit la instructajul cadrelor SRI, MAI, SIE, DGIA, etc –  Cartea Esențelor “, document aflat în secțiile numite “biblioteca secretă” din cadrul acestor instituții.

Au lucrat ca la carte. Cartea Esenţelor

Serviciul de Român de Informaţii a preluat de la fosta Securitate, sistemul de analiză şi evaluare a informaţiilor strânse de angajați. Astfel, la sfârşitul anilor ’80, când a demarat în forță informatizarea serviciilor secrete, iar bazele de date au devenit o necesitate, au fost perfectate o serie de coduri pentru simplificarea şi organizarea muncii de informaţii. Armata şi Securitatea au lucrat după un ghid numit Cartea Esenţelor. Acest document ajută la codificarea informaţiilor, la clasificarea ameninţărilor, esenţelor referitoare la conţinutului informaţiilor.
Fişa INF şi textul ce reprezintă informaţia de primă sesizare se redactează pe baza informaţiilor primite de la sursele secrete umane active infiltrate în mediul studiat. În acest caz, documentul se referă la activităţile teroriste ale sirianului Omar Hayssam la Prahova, inclusiv la sprijinul acordat de şeful SRI local.
Fişa INF conţine în antet codul unităţii teritoriale SRI din care face parte ofiţerul. În cazul nostru, Unitatea 29, care corespunde Secţiei Judeţene a SRI Prahova. Codul corespunde cu cel dat firmelor prahovene la Registrul Comerţului J29/… . Numărul de înregistrate al documentului (conform legii documentelor clasificate) începe cu două zerouri, ceea ce înseamnă că documentul este încadrat la categoria “Strict Secret“. Caracterul documentului este trecut în drepta sus – Strict Secret şi aprobarea şefului pentru implementare şi valorificare a informaţiei obţinute de lucrătorul operativ redactată pe “fişa INF “.
În cazul nostru, documentul a fost blocat cu un simplu NSI – Nu se implementează. Ceea ce înseamnă că documentul nu a fost promovat mai departe pe cale ierarhică şi nici la Direcţia Contraspionaj pentru dubla verificare a celor implicaţi. Urmează indicatorii informaţiei. Valoarea informaţiei –1 şi veridicitate – 1 denotă că informaţia conţinută în document este de maxim interes. Mijloace de obţinere a informaţiei pot fi : agentură, mijloace mass-media, exploatare documente oficiale, alte surse. În cazul nostru 304/ A009 reprezintă numărul agenturii informative şi numele de cod al agentului infiltrat în cercul afaceriştilor arabi.
Domenii – 116 se poate referi la domeniul Economic, Antitero, Apărarea Constituţiei, Protecţie Internă, Contraspionaj etc.
Alţi descriptori extrași din “Cartea Esențelor” :
NP- numele persoanelor studiate : Mahmud Akeel, Omar Hayssam ;
FI – firmele implicate în acţiuni ilegale : Woodland Industriy, Trasor Breaza
OT – organizaţii teroriste cu care au legătură cei de mai sus : Hamas, Hezbollah
După introducerea tuturor indicatorilor codificaţi (conform ghidului de esenţe) în calculator se verifică legătura cu alte informaţii existente în baza de date.
N.O. – nota ofiţerului – Ofiţerul coordonator propune exploatarea şi valorificarea informaţiilor cuprinse în document la diviziuni ale Secţiei Judeţene de Informaţii cum ar fi : Brigada Antiteroristă, Poliţie, Gardă Financiară, Diviziunea de Protecţie şi Contraspionaj. De asemenea, se recomandă deschiderea unei IG (informare generală) la nivel local.

Încălcarea procedurilor standard 

Foşti ofiţeri de informaţii afirmă că atât decizia NSI – Nu Se Implementează cât şi rezoluţia şefilor locali SRI reprezintă obstrucţionarea muncii ofiţerului de informaţii şi blocarea cazului. În mod normal, şeful nemijlocit (şeful de birou) avea datoria să analizeze conţinutul informaţiei, să ceară relaţii şi explicaţii cu privire la unele aspecte neclare sau neveridice. Trebuia să o aprobe ca fiind informaţie de primă sesizare şi să ceară restructurarea ei pe fiecare ameninţare. Materialul, în cadrul Secţiei Judeţene de Informaţii Prahova, trebuia să treacă mai întâi pe la şeful de birou, şeful de sector, adjuncţii comandantului, apoi la comandanţii unităţii teritoriale şi centrale. Analizând conţinutul documentului, specialiştii în informaţii spun că sunt semnalate mai multe ameninţări ce vizează siguranţa naţională ce trebuiau analizate de unităţile şi compartimentele (sectoarele) din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova.
  1. Aspecte legate de protecţia cadrelor SRI. Concret : deconspirarea unor măsuri luate de organele de poliţie, făcută chiar de şeful SRI Câmpina;
  2. Legăturile de tip mafiot dintre ofiţerul SRI şi cei care încalcă legile statului. Aspecte ce trebuiau exploatate la Divizia E – Protecţie Internă;
  3. Problemele care se refereau la activitatea de tip terorist trebuiau sesizate la Divizia Antiterorism. Conducerea secţiei trebuia să ordone măsuri de verificare de către compartimentul Antitero al secţiei;
  4. Problemele de nuanţă economică trebuiau verificate de sectorul “C“ al secţiei judeţene şi alte unităţi de profil ale SRI.
Informaţia de primă sesizare trebuia să prevadă un minim de măsuri ce cădeau în responsabilitatea ofiţerului care a obţinut informaţia, iar şefii ierarhici aveau obligaţia să se implice în derularea măsurilor de verificare şi completare a informaţiilor. După 30 de zile de la obţinerea informaţiilor se hotărăşte trecerea într-o formă de lucru superioară, în care să se prevadă măsuri calificate, folosirea mijloacelor muncii de informaţii şi un plan de cooperare între unităţi şi compartimentele competente ale SRI. Toate aceste reguli şi proceduri au fost şuntate de un simplu NSI al şefului de la Câmpina, pentru că în document era vorba chiar despre acesta.

Coordonatorul şi recruţii

Fişa INF este un document redactat de ofiţerul coordonator, omul aflat la conducerea şi gestionarea agenturii de informaţii. De obicei, informatorilor recrutaţi li se alcătuieşte o fişă personală şi un angajament, apoi li se dă un nume de cod în acord cu persoana respectivă. Se obişnuieşte ca numele de cod să fie alcătuit din litere sau grupuri de litere din numele informatorului, dar nu este o regulă. Toate aceste documente şi date sunt băgate într-un plic şi sigilate. În mod normal, numai ofiţerul care a făcut recrutarea ştie adevărata identitate a informatorului său. Toţi ceilalţi îl cunosc doar după numele de cod. Dacă ofiţerul de informaţii îşi schimbă locul de muncă sau iese la pensie, îi cere acordul informatorului să-l treacă la alt ofiţer. Dacă acesta nu este de acord, documentele din plicul sigilat sunt distruse. În cazul nostru, informatorul are cod A009, dar mai există şi o “relaţie operativă“ introdusă (marşrutizată) în mediul cercetat cu nume de cod “Sanda”. Relaţia operativă este persoana care furnizează informaţii SRI pentru cunoaşterea generală a cazuisticii. Nu este dirijată într-un caz anume.
Acesta este doar un exemplu care dovedește că informația despre actele de crimă organizată și terorism derulate de rețeaua Omar Hayssam pe teritoriul României a fost blocată la nivel de conducere în cadrul Serviciului Român de Informații. Este necesară declasificare totală și fără rezerve a tuturor dosarelor despre Omar Hayssam și rețeaua sa pentru identificarea surselor și resurselor folosite de teroristul sirian. Mai întâi de toate trebuie declasificat opisul Secției Județene a SRI care cuprinde documentele înregistrate în luna august, anul 2001.
Eduard Ovidiu Ohanesian