BREAKING NEWS

La noi se falimentează şi dacă n-ai nimic

pamfletute1

Iar se pune în discuţie situaţia demografică a României, raportul dintre salariaţi şi pensionari şi se previzionează că în anul 2060, sistemul de pensii va da faliment. Să facem un calcul – se ia un tânăr angajat care pune la CEC, în fiecare lună, 50 de lei. După 40 de ani de muncă, va avea în cont 240.000 lei, plus dobânda. Dacă depune la Casa de Pensii câte 50 lei pe lună, după același număr de ani nu va avea nimic şi i se va spune că nu sunt bani de pensii, deoarece un angajat nu poate ţine în spate trei pensionari.

Măria îi spune lui Ion că mâţul tocmai a mâncat cele două kilograme de salam pe care l-a cumpărat de la oraş. Ion ia mâţul de după ceafă şi-l pune pe cântar. Cântarul arată două kilograme şi Ion o întreabă pe nevastă-sa: „Bine tu Mărie, aici e salamul, dar unde-i mâţul?” Cam aşa îşi pune întrebarea şi pensionarul: unde-s banii pe care i-am dat statului, ca să am pensie?

Nu cred în previziunile sumbre făcute de aceşti specialişti, din birourile lor cu obloanele închise, pentru mai multe motive. În primul rând, există spiritul de autoconservare al omului şi inventivitatea lui. Nu-şi va mai lăsa banii pe mâna statului şi îşi va face o pensie privată sau va găsi un mod de economisire-investiţie sigură şi profitabilă. Pe de altă parte, omenirea este într-un continuu progres, ştiinţa nu stă pe loc. Peste patru decenii, copiii de acum, s-ar putea să stea cu mâinile încrucişate, să se uite cum lucrează roboţii pentru ei, folosind energia solară. În rugăciunea „Tatăl nostru” se spune „precum în cer aşa şi pe pământ”. Din câte am auzit, în cer nu se face nici agricultură, nici minerit, iar sfinţii şi drepţii se teleportează. Motorina o exportă în iad.

Mai am convingerea că munca la negru se va practica doar în Africa. Sancţiunile pentru o astfel de practică vor creşte, iar angajaţii vor fi conştienţi de dezavantajele acestui tip de muncă. Cu siguranţă, românii vor pleca şi pe viitor să lucreze în Occident pentru un salariu mai bun şi pentru mai mult respect. Acum nici peştii din Dunăre nu mai pot fi momiţi decât dacă pui valută în cârlig. Dacă ei plătesc acolo taxe şi impozite nu afectează bugetul ţării, pentru că tot de acolo îşi iau pensiile.

În rest, nu-i bai că pensia-i mică, lungă să fie.

Vasile Dragomir