BREAKING NEWS

Legăturile primejdioase ale primarului Boc

Apar noi dovezi în dosarul de mare corupție al ,,unității de măsură a onestității” de la Cluj. Gazeta de Cluj a devoalat ieri o afacere la capătul căreia se află primarul Clujului,Emil Boc , și europarlamentarul Vasile Blaga, doi stâlpi ai regimului portocaliu de tristă amintire, în care Boc a fost președintele PDL și prim-ministru, iar Blaga a fost secretar general al PDL și ministru al administrației și Internelor.

Într-un articol intitulat ,,Prin Spitalul Clujana, Emil Boc i-a dat familiei lui Vasile Blaga un milion de euro” este descris modul în care firma Medical Emergency Division, care aparține fiicei și fostului ginere ai lui Vasile Blaga, a câștigat peste 4,7 milioane de lei de la Primăria Cluj Napoca, prin intermediul Spitalului Clinic Municipal Clujana, care se află în subordinea sa. Pe parcursul a doi ani și jumătate (octombrie 2020-martie 2023), Spitalul Clujana a încheiat cu firma familiei Blaga trei contracte în valoare totală de 4.747.200 lei, care au drept obiect transportarea pacienților spitalului care fac dializă. Încheierea acestor contracte este nejustificată și de-a dreptul dubioasă în condițiile în care spitalul deține 12 aparate de dializă care funcționează două ture pe zi, iar primăria clujeană a anunțat în ultimii ani că a achiziționat trei ambulanțe pentru transportul pacienților.

Titanul politic de pe Someșul Mic a avut combinații oneroase și veroase aproape cu toți stâlpii importanți ai nefastei guvernări portocalii. După ce a devenit primar al Clujului în 2004, a oferit un culcuș bănos în urbea de la poalele Feleacului firmei turcești Kiatt Group, care a fost ,,importată” la București de stăpânul și mentorul său Traian Băsescu, în perioada în care acesta era primar general al capitalei. Profilată pe reparații și asfaltări de străzi, firma turcească a devenit cadâna favorită a șefilor administrației locale clujene, încasând în decurs de un deceniu peste un miliard de lei de la Consiliul Local Cluj Napoca și de la Consiliul Județean Cluj, condus de finul primarului ex-premier, Alin Păunel Tișe. Emil Boc a avut tangouri pe asfalt și cu bunul său amic Ioan Oltean, alias Neluțu Mexicanu, în perioada în care acesta era deputat PDL de Bistrița Năsăud și secretar general al PDL. Mexicanul Oltean s-a dedulcit cu banii clujenilor prin două firme de asfaltări, Cridov și Diferit, care aveau drept patroni în acte câte doi ingineri de drumuri și poduri originari din Bistrița, cu antecedente profesionale la ARL Cluj. La un moment dat, firma Diferit a luat locul Kiatt Group în preferințele primăriei Cluj, dobândind un drept de preemțiune la asfaltări. Oltean s-a întâlnit frecvent pentru adălmaș cu patronii Cridov și Diferit la cabana Zoreni din comuna Mociu, situată la circa 40 de kilometri de Cluj Napoca. La o astfel de întâlnire a adăstat la cabană și Emil Boc, pe atunci premier. Ulterior, Olteanu l-a proslăvit pe Boc că știe să încaseze (referindu-se la pumni și nesuflând o vorbuliță despre bani, care totuși, vorba cântecului, vorbesc).

Onestul și modestul Emil Boc a avut tangențe și cu afaceri imobiliare de anvergură pritocite de grei portocalii. După ce a devenit prim-ministru a uns-o în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pe miss Crinuța Dumitrean, pupila bistrițeană a amicului Ioan Oltean, care o prelucra in integrum într-o garsonieră din București. Cu concursul diafanei și manipulabilei Crinuța, s-au dat tunuri mari în materie de retrocedări imobiliare și la Cluj, despre care Boc poate spune mai multe. Primarul Clujului nu este străin nici de megaafacerea imobiliară de 10 miliarde de euro pusă la cale la Cluj de amica sa de învârteli și clăbuceli Elena Udrea, ministresa Dezvoltării Regionale și Turismului în guvernul pe care l-a condus. Afacerea a fost pritocită prin finul lor comun Adrian Gurzău, fost deputat PDL de Cluj, condamnat pentru fapte de corupție, și are ca obiect construirea unui megacartier de lux la ieșirea din municipiul Cluj înspre aeroport, pe partea dreaptă. Conform unor surse bine informate, SRI a dibuit anul trecut niscaiva afaceri imobiliare în care au fost implicați primarul Emil Boc și până mai în vară ministrul de interne Lucian Bode, deputat de Sălaj și secretar general al PNL, prin afaceriști proxy din Cluj, Zalău și Negrești Oaș. Aceleași surse vorbesc de escapade imobiliare la Cluj ale purtătorului de baltag portocaliu Gheorghiță Flutur, președintele Consiliului Județean Neamț, care ar fi implantat pe malurile Someșului Mic, cu ajutorul lui Boc, proxy hârșiți din cântata și descântata Bucovină.

La poalele Feleacului se simte și miros de granit și de marmură prefabricate de firma de familie a intrepridului Adriean Videanu, ex-parlamentar PD/PDL cu vechi state de serviciu, la un moment dat vicepremier și ministru al Economiei. Vom reveni mai detaliat cu toate aceste afaceri. Așteptăm totuși să vedem dacă țara asta mai are procurori.

Valer Marian