BREAKING NEWS

Cum încearcă coana Alina să dreagă busuiocul

Evenimentul principal al acestei săptămâni a fost năvala DNA (cu jandarmi, nu cu polițiști mascați, ca de obicei) peste unul din cei mai importanți lideri ai PNL,  Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte al  acestui partid și președinte al Consiliului Județean Prahova, care s-a soldat cu inculparea și punerea sa sub control judiciar pentru infracțiunile de luare de mită și fals intelectual.

Din informațiile preliminare reiese că fruntașul liberal ar fi pretins o mită de 47 milioane de lei, aproape 1o milioane de euro, din care ar fi încasat până acum 3 milioane de euro. Este cea mai mare mită pretinsă din istoria judiciară a României, în fața căreia pălește mita de un milion  și un sfert de lei pentru care a fost arestat jupânul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cu acest prilej, a transpirat și opulența mahărului liberal, care locuia într-un apartament de lux din București în suprafață de 800 metri pătrați, deținea, împreună cu soția, două limuzine în valoare de 500.000 de euro (Lamborghini și Bentley) și s-a lăfăit în ultimii ani în vacanțe exotice costând peste 600.000 de euro.

Pentru ministresa justiției, Dumitrescu este doar ,,parte într-un dosar”

Iulian Dumitrescu făcea parte din sextetul fruntaș al PNL, alături de președintele Nicolae Ciucă, prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu și secretarul general Lucian Bode. A frapat și chiar șocat modul în care leadershipul liberal a încercat să minimalizeze asaltarea și inculparea intempestivă a colegului Dumitrescu de către DNA.

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, ce vrea să devină întâistătător din al doilea stătător al României, a bâguit că Dumitrescu a demisionat din toate funcțiile de partid, omițând să spună de ce nu și-a dat demisia și din funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.

Cu verva-i cunoscută, papagalul galben Rareș Bogdan a întors-o ca la Ploiești că Iulian Dumitrescu (cu care este bun amic) este doar unul din miile de membri ai PNL și unul din cei 17 președinți de Consiliu Județean pe care-i are acest partid.

Cel mai tare a scăldat-o ministresa justiției Alina Ștefania Gorghiu, care a afirmat, cu prețiozitatea și sentențiozitatea-i  cunoscute,  că Dumitrescu este doar ,,parte într-un dosar.”

Coana Alina și-a arătat iar goliciunea pregătirii juridice, deși a ajuns pe scaunul ocupat cândva de mari juriști ai neamului.

Probabil că ministresa justiției este marcată de experiența sa juridică în procese civile, îndeosebi în divorțuri și partaje, în care  persoanele participante sunt denumite generic părți.

În procesul penal, părți sunt inculpatul, partea civilă și partea responsabilă civilmente. În momentul în care prețioasa ministresă a scăpat  ultima perlă juridică, Dumitrescu avea calitatea procesuală de inculpat deoarece procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa, iar judecătorii au luat măsura preventivă a punerii sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Făcând pe șmechera, doamna ministru și-a etalat încă o dată superficialitatea profesională, dovedind lipsuri mari în ABC-ul juridic, deși se laudă cu un masterat în științe penale.

Se vede că a făcut dreptul de la distanță la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București, etichetată de unii fabrică de diplome.

Se vede că l-a avut maestru în avocatură pe guralivul și infatuatul Bogdănel Olteanu, nepotul cominternistei Ghizela Vass și marea speranță a liberalismului autohton de acum două decenii, când a ajuns al treilea om în stat, ca președinte al Camerei Deputaților (eșuat politic după ce a fost  arestat și condamnat pentru o mită de un milion  de euro).

Omul pădurii Băneasa și al dealului Cotroceni

Iulian Dumitrescu a fost promovat în lumea mare a politicii în 2012, sub flamura USL, de către Crin Antonescu și Eduard Helwig, președinte respectiv secretar general al PNL, care l-au făcut senator de Călărași. În legislatura 2012-2016 nu l-am prea văzut pe la Senat și nu l-am auzit vorbind în Parlament.

În legislatura următoare a devenit senator PNL de Prahova, iar în 2020 a candidat și  a fost ales președinte al Consiliului Județean Prahova, pe care l-a condus mai mult telefonic din capitală, mergând la Ploiești cam o dată pe săptămână. După ce PNL a devenit partid de guvernământ principal a parvenit la vârful PNL, cu sprijinul directorului SRI, Eduard Helwig, și a președintelui Klaus Iohannis.

Cu două licențe în România (în ingineria materialelor și în contabilitate informatică) și cu două  masterate în SUA, la Harvard (în securitate și în guvernare), este implantat de patru ani prim-vicepreședinte al PNL, cu mediul de afaceri și cu societatea civilă, deși nu apare în niciun top sau în vreun articol despre oameni de afaceri performanți și nu s-a remarcat cu nimic pe tărâm civic, nici măcar prin acte de  caritate.

Unii liberali vorbeau în surdină că președinții consiliilor județene Prahova și Ilfov, Iulian Dumitrescu și Huber Thuma, ar fi nu numai prieteni apropiați și protejați, ci și sponsori ai până recentului șef al SRI și ai președintelui României. Părerea mea este că amândoi au jucat rol de proxy pentru învârteli care să aducă bani negri pentru  partid și pentru stăpânii din umbră.

Așteptăm cu interes poziția lui  Eduard Helwig cu privire la înhățarea surprinzătoare de către DNA a amicului Dumitrescu. Mai ales că aceasta survine la scurt timp după ultimele sale intervenții publice, în care i-a luat în cătare și în tărbacă pe premierul Marcel Ciolacu și pe liderul AUR Claudiu Târziu, și la numai câteva zile după ce unii lideri ljberali, inclusiv fostul președinte Crin Antonescu,  au început să vorbească despre o posibilă candidatură a lui Eduard  Helwig la funcția de președinte al României.

Unii prezic că i se mai pregătește o surpriză legată de finul său Adrian Tarău (dacă vă amintiți, fiul unui fost prefect PSD de Bihor, arestat pentru contrabandă cu carburanți  în guvernarea Adrian Năstase, din cauza căruia a fost mătrășit  procurorul Alexandru Lele de la Oradea ), pe care l-a nășit la a doua căsătorie și care s-a refugiat cu afaceri și bagaje la Istanbul.

Oare, pe cine deranjează faptul că ,,Ciucă al nostru” ar putea să mai aibă un concurent din PNL în bătălia pentru Cotroceni?

Valer Marian