BREAKING NEWS

Ioan Hotca – mediocrități și sinecuri la MAE

valer mistoAdresată: Domnului ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Criteriile de competență care au stat la baza numirii domnului Sebastian Ioan Hotca în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe 

Sedința Senatului din: 01.09.2015

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:

Prin decizia nr. 67 din 10 februarie a.c., publicată în Monitorul Oficial nr. 0110 din 2015, Guvernul României l-a numit pe domnul Sebastian Ioan Hotca în funcția de secretar de stat la Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (DPRRP-MAE), având, între altele, responsabilităţi legate de coordonarea proiectelor sprijinite de către DPRRP – MAE.  Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, domnul Sebastian Ioan Hotca este licenţiat în ştiinţe juridice, specializarea drept,  la Universitatea „Babeş Bolay” din Cluj Napoca, a activat ca avocat în cadrul Baroului Satu Mare și este membru al Partidului Conservator.

Potrivit unor foști colegi de facultate, domnul Sebastian Ioan Hotca a fost un student mediocru la Facultatea de Drept a Universității „Babeş Bolay” din Cluj Napoca, iar, potrivit unor reprezentanți ai Baroului de Avocați Satu Mare, a fost unul dintre avocații cei mai puțin angajați și prezenți în instanțele de judecată din județul Satu Mare. Susnumitul nu are nicio specializare în materie de politică externă, diplomație sau istorie a românilor  (din țară și de pretutindeni). Potrivit unor reprezentanți ai comunităților de romani din Ucraina, acesta a avut o prestație slabă, dezamăgitoare, cu ocazia vizitelor efectuate în zonă.

Conform unor reprezentanți ai Organizației județene Satu Mare a Partidului Conservator, domnul Sebastian Ioan Hotca a devenit relativ recent membru al acestui partid, nefiind implicat în campaniile electorale pentru alegerile parlamentare din 2012 sau pentru alegerile europarlamentare din 2014. Potrivit acestora, susnumitul a fost promovat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe cu concursul președintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin, datorită faptului că este cumnat cu președintele Organizației județene Satu Mare a PC, Cristian Smadu, căruia domnul Daniel Constantin i-a fost naș de botez la unul dintre copii (în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012). La rândul său, domnul Cristian Smadu a fost numit președinte al Organizației județene Satu Mare a Partidului Conservator în prima parte a anului 2012 și apoi, după instaurarea guvernării USL, a fost promovat director la Tarom datorită faptului că sora sa deținea funcția de director la firma de confecții a vicepreședintelui PC, Maria Grapini, fost deputat și ministru al Turismului, actualmente europarlamentar.

Vă solicit să-mi comunicați care au fost criteriile de competență care au stat la baza numirii domnului Sebastian Ioan Hotca în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, urmând să-mi precizați eventualele specializări obținute și limbile străine cunoscute, având în vedere că CV-ul său nu este postat pe site-ul ministerului.

Solicit răspuns scris și verbal.

Senator

Valer Marian