BREAKING NEWS

Efectele baroniadei asupra cetățenilor din Satu Mare

Am fost întrebat cu ani în urmă, într-o perioadă în care „Binomul” nu intrase în vocabularul jurnaliștilor, despre abuzurile cuplulului Kovesi – Coldea.  Nu știu cum, nici de unde, slujbașii unui deputat fugar, deținător de afaceri în IT, dar și de trust media aflaseră că eram pe urmele creatorilor de protocoale și echipe mixte. N-aveam habar la vremea aceea nici că mai toți stăpânii presei centrale aveau dosare la Direcția Națională Anticorupție. Le-am transmis telefonic analiștilor prezenți în studiouri că, pe teren, cuplul de tristă amintire avea o clonă în fiecare județ. Practic, de la Arad, Timiș sau Bihor, până la Satu Mare și Maramureș, granițele occidentale ale țării erau controlate de grupări infracționale, protejate de personaje importante din instituțiile de forță ale țării. Era vremea portocaliilor, când bande de infractori cu gulere albe, aflate în subordinea unui Igaș sau a unui Blejnar finanțau campanii electorale și personalități marcante din tot spectrul politic (mai ales PSD și PDL) din operațiuni de trafic ilegal cu țigări, alcool sau alte produse de contrabandă. Săgețile acestora ( funcționari corupți, afaceriști dubioși sau traficanți băgați în față) nu s-au dat la o parte de la nimic. Vămile țării duduiau sub roțile tirurilor doldora de marfă pentru care nu se plăteau taxe, impozite sau altele. Treaba mergea ca pe roate cu cât distanța față de capitală era mai mare.

Despre haita pusă pe căpătuială în județul Satu Mare am scris nenumărate articole, anchetele culminând, în 2016, cu expunerea rețelei infracțională adânc înfiptă în toate instituțiile statului (Poliție, Justiție, ANAF, SRI) și în partidele politice. După ce gruparea de crimă organizată a ajuns subiectul unor declarații politice în Senatul României, o vreme, activitățile infracționale au scăzut în intensitate. Autoritățile s-au făcut că saltă găinarii de prin vămi cu elicopterul. Chiar dacă unii făptași au fost scoși basma curată, părăsind sistemul, alții ocupă astăzi aceleași posturi sau chiar mai bune. Presa locală, cumpărată și aceasta de 2-3 baroni locali, este aproape inexistentă, abuzurile autorităților locale, omniprezente, iar efectele asupra cetățenilor sunt vizibile cu ochiul liber. Activitățile întreprinse de rețeaua infracțională au produs efecte și au afectat profund viața locuitorilor, economia și mediul. Mai grav, s-a împământenit ideea că pentru un furt de câteva milioane de euro din bugetul de stat nu este o rușine să faci câțiva ani la “Beciul Domnesc”.

Astfel dacă vorbim numai despre Satu Mare, am primit numeroase sesizări că la Negrești, capitala Țării Oașului, nu există anchete și nici rapoarte ale organelor de control referitoare la pădurile tăiate abuziv direct sub protecția Poliției. În centrul aceluiași oraș, cetățenii scandalizați au fotografiat străzile pavate sub nasul edililor locali, cu piatră furată de niște afaceriști. Râul Valea Albă și lacul Cornet (unde sunt organizate exploatări ilegale de andezit) sunt poluate cu voie de la împărăție și cu participarea acelorași firme de casă sau, direct, de pălinciile baronilor locali.

Tunguska de la Homoroade

În 2016, în comuna Homoroade, județul Satu Mare, sătenii îi acuzau pe primarul Simion Ardelean, pe o parte din consilierii locali și pe funcționari din subordinea acestora de acte de abuz și de corupție. Infracțiunile reclamate se refereau la livada deținută de primărie, la pășunea comunală, la unele lucrări de infrastructură realizate în comună și la organizarea unor cursuri cu finanțare europeană pentru femeile maltratate, femei de serviciu și vânzătoare. Conform reclamanților, făptașii beneficiau de protecție judiciară din parte președintelui Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda – Târnoveanu (persoană originară din comună a cărei mamă era unul dintre consilierii locali apropiați primarului ) și din partea procurorului Marius Iancu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, fost șef al DNA Oradea (ai cărui părinți erau de asemenea, originari din comună). Iancu, actual procuror șef la Satu Mare, este mâna dreapta a colonelului (r) Dragoș Vasile, ofițer SRI, implicat în majoritatea matrapazlâcurilor financiare din județ.

Cetățenii comunei spuneau că, primarul Ardelean a mai benficiat și de protecție politică din partea deputatului Octavian Petric, fost președinte al PSD Satu Mare, plecat recent la Pro România, și a chestorului Vasile Ciocan, vicepreședinte al PSD Satu Mare. În cele din urmă, reclamațiile cetățenilor din Homoroade au ajuns la Parlamentul României. Pentru a lămuri situația, fostul senator independent de Satu Mare, Valer Marian, a făcut o deplasare în teren, apoi a întreprins demersuri pe lângă Consiliul local al comunei Homoroade și către primar. La fața locului peisajul era halucinant. În fosta livadă Necopoi (aprox. 56 de ha)  s-a petrecut o adevărată crimă ecologică. După cum puteți observa în fotografii, la vremea aceea, zeci de hectare de pomi fructiferi, în rod, erau puși la pământ. Scoși cu tot cu rădăcini, pe o suprafață de 56 de ha, merii înmuguriți agonizau în tăcere. Senatorul Marian nu a mai candidat pentru un nou mandat, afacerea s-a uitat și jaful de la Homoroade a fost dat uitării.

Protecție pentru jefuitorii pădurilor  

Surse bine informate din Țara Oașului relatează că însuși comandantul Poliției Negrești Oaș, comisarul șef Pop Gheorghe, ar fi intervenit telefonic în mai multe rânduri pentru a scăpa delicvenții silvici din mâinile oamenilor legii aflați în subordinea sa. Astfel, în toamna anului 2017, comandantul Pop ar fi intervenit direct în favoarea unui infractor care fusese prins cu un transport ilegal de material lemnos de agentul șef Marius Potrovița. Pop ar fi intervenit mai întâi telefonic, apoi s-ar fi deplasat personal de la domiciliu la sediul Poliției Negrești Oaș pentru a-l eliberat pe făptaș. Subordonații nemulțumiți de activitatea șefului lor afirmă că Pop a intervenit în acest caz din obligație, șeful Ocolului Silvic Negrești Oaș aprovizionându-l periodic, gratis, cu lemne. Contravaloarea materialului lemnos era suportată de personalul angajat la ocol. După ce Potroviță a depus mai multe plângeri împotriva comandantului Pop la Direcția Generală Anticorupție, comisarul șef ar fi intervenit la membrii patrulei ( jandarmi și polițiști locali ) din care făcea parte și Potroviță, care l-au surprins pe făptaș, pentru a determina martorii să nu confirme intervenția sa la Potroviță. În cele din urmă, comandantul Pop a ieșit basma curată.    

Jefuitorii care alimentează ambițiile electorale ale baronilor locali

La o aruncătură de băț, în comuna Certeze, una dintre cele mai bogate localități din România, putem spune că cetățenii mai fără dare de mâna mor cu dreptatea în mână. Proprietarii și oamenii simpli sunt batjocoriți și abuzați de o gașcă de la primărie, pe mână cu poliția și de unii reprezentanți ai instituțiilor statului. Sub protecția autorităților locale și având girul factorului politic, câteva firme de exploatare și transport de materiale de construcție jefuiesc proprietarii care nu și-au dat acordul pentru executarea unor astfel de lucrări pe terenurile lor. Despre activitățile ilegale desfășurate de firmele S.C. Zapodi SRL și S.C. Roșu Company pe proprietățile cetățenilor Vasile Pop și Vasile Pop – Frizeru (întâmplător cei doi proprietari și vecini la Cornet au același nume) am mai scris. Poliția și autoritățile de mediu au fost notificate de nenumărate ori despre exploatările ilegale din zonă și despre poluarea Lacului Cornet, pe care aceste firme le desfășoară fără nicio jenă. Autoritățile responsabile au închis ochii. În mod inexplicabil, Agenția de Mediu a menținut autorizația de exploatare a firmei Zapodi, iar reprezentanții din teritoriu ai Gărzii Naționale de Mediu nu raportează poluarea mediului rezultată în urma lucrărilor. Secretul ? Proprietarii abuzați spun că firme ca Zapodi SRL alimentează ambițiile electorale ale baronilor locali.

După o luptă (aproape corp la corp) Vasile Pop a reușit să-i scoată pe jefuitori de pe proprietatea sa. A fost plimbat ani la rând prin instanțe de judecată și a făcut zeci de drumuri la București, unde a fost ținut la ușa instituțiilor abilitate. Degeaba a sesizat Garda de Mediu Satu Mare cu privire la ilegalitățile comise de firma Zapodi (poluarea râului și lacului Cornet prin depozitarea combustibililor pe malul apei, lucrările ilegale care nu respectă programul de exploatare din zona Cornet și care distrug mediul). Vasile Fănățean, șeful instituției se face că nu vede. Mai mult, Fănățean a dispus controale repetate împotriva celor care s-au plâns. Pop a depus în atenția instituțiilor responsabile documente și fotografii doveditoare și le-a atras atenția acestora că împotriva firmei Zapodi SRL s-au emis două sentințe definitive de sistare a lucrărilor de exploatare care nu sunt respectate. Instanța a constatat că firma Zapodi nu mai avea proprietate de exploatare, nici alte acorduri de exploatare cu proprietarii abuzați din zonă. Și totuși, lucrările ilegale continuă pe proprietățile altora, cu încălcarea flagrantă a legii minelor și cu distrugerea mediului înconjurător.

Localnicii afirmă că tupeul jefuitorilor vine din perioada în care firmele Zapodi SRL și Roșu Company SRL alimentau realizările electorale ale șefei PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, primărița localității Negrești Oaș. Aceasta nu ar fi altceva decât păpușa de paie a baronului local, Gheorghe Ciocan, fost președinte PSD și cel care l-a așezat la conducerea Gărzii de Mediu Satu Mare pe Fănățean. Nu cu mult timp în urmă, în 2016, primărița se mândrea cu lucrările de modernizare, tăind panglici pe străzile din centrul capitalei Oașului, deși primise notificări din partea proprietarului jefuit, Vasile Pop- Frizeru, că “modernizările” sunt realizate cu piatră furată de pe terenul său. Vă punem la dispoziție notificările depuse de Vasile Pop – Frizeru către firmele executante și către Primărie ( notificare înregistrată sub numărul 6616/ 11.04.2016), în care acesta atrăgea atenția primăriței Fedorca și societății Apaserv că pavează străzile orașului cu materiale furate și îi acuza pe aceștia de complicitate la furt calificat din avutul privat.

Sub aripa protectoare a Primăriei și a Poliției Negrești Oaș, chiar și astăzi, mai multe firme jefuiesc proprietarii în același mod. Exploatările ilegale se întind și pe proprietățile sătmărenilor Pop Mihai și Coțan Florin.

Primăria Certeze – batjocură la adresa cetățeanului

Pe strada Bisericii din comuna Certeze, printre palatele oșenilor plecați la muncă în străinătate, se află casa bătrânească a familiei Mihoc ( Gheorghe și Cecilia), un imobil  mai mic decât celelate. În anul 2001, în timp ce familia Mihoc era plecată din localitate cu copilul, la tratament, în fața casei, în drum, la mai puțin de un metru de gard și de rețeaua de gaz, direct peste șanțul de scurgere a apelor reziduale ale comunei, a răsărit un transformator electric. Dispozitivul voluminous și gălăgios, așezat pe un piedestal de beton, blochează de atunci accesul în curtea familiei Mihoc și crează un discomfort fonic și vizual. Din documentele depuse de-a lungul timpului de familia Mihoc în atenția autorităților locale reiese că transformatorul a fost amplasat fără avizele necesare și fără acordul proprietarului, emisiile de unde electromagnetice, fonice de mare intensitate punând locatarilor, viața și sănătatea în pericol. Mai mult, construcția ilegală a împiedicat accesul proprietarilor din curtea casei către stradă, iar zgomotul și radiațiile produse de dispozitiv au determinat familia ( copilul, Mihoc Petre, bolnav cu handicap grad I) să se mute pe timpul nopții, într-un grajd din spatele casei, unde și-au amenajat dormitorul.

Din 2001, familia Mihoc a făcut nenumărate demersuri către autoritățile locale, către S.C. Electrica SA Negrești Oaș, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. și către responsabilii autorităților de sănătate publică și de mediu județene și centrale (Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, Garda Națională de Mediu, Prefectura Județului Satu Mare, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, Avocatul Poporului, etc), pentru a obține mutarea transformatorului. Au primit doar promisiuni și amenințări. Cecilia Mihoc ne-a povestit chiar că, în urma protestelor și sesizărilor depuse de soțul său, actualul șef al Poliției Negrești Oaș, comisarul șef, Pop Gheorghe, a amenințat-o cu 12 ani de pușcărie, chiar în fața propriei case. Cu martori de față. Poliția din Certeze nu a intervenit. Nu se știe ce căuta comandantul Poliției Negrești Oaș la fața locului.

După ce au asigurat familia Mihoc că vor lua în discuție cererile nenumărate de mutare a transformatorului electric, autoritățile locale din Certeze au mai venit cu o surpriză. Pe lângă dipozitivul susmenționat, familia Mihoc s-a trezit în fața casei cu încă unul mai mic. Noul dispozitiv este o anexă a panourilor cu celule solare, amplasate în vatra satului Certeze.    

Cazul Mihoc a fost luat în discuție de mai multe ori în ședințele Consiliului local. Deși consilierii au constatat ilegalitatea lucrării și necesitatea mutării transformatorului, practic, nimic nu s-a întâmplat.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, redacția ziarului Avertisment.net a adresat Primăriei Comunei Certeze o solicitare de informații referitor la construcția ilegală. Am cerut autorităților locale să ne transmită atât documentația ( avizele, acordurile și autorizațiile necesare construcției), cât și numărul plângerilor și sesizările cetățenilor afectați de transformator. Nu am primit un răspuns nici până la această dată.

Pălincie, dulce boierie

În toiul iernii, în spatele casei familiei Mihoc, din albia râului Valea Albă, vine un miros înțepător de borhot de prună și alcool. Am aflat de la cetățeni că Primăria Certeze a desfășurat la Valea Albă lucrări de amenajare a cursului râului, în care, spun cei mai în vârstă că se scăldau în copilărie. Podețul care trece râul Valea Albă împarte lucrarea în două. În stânga, lucrarea s-a făcut ca la carte, malurile fiind consolidate cu un amestec de beton și piatră, iar în dreapta, amenajarea este lăsată la voia întâmplării, consolidarea făcându-se cu bolovani de râu aruncați în grabă, la întâmplare, pe maluri.

Am întrebat oamenii de unde vine diferența de calitate a lucrării de pe cursul râului. Aceștia ne-au indicat câteva case de pe malul apei. “Ce credeți că sunt acestea ?” ne-au întrebat retoric. “Pălincii”, au răspuns tot ei. Așa am aflat că producătorii locali de pălincă deversează rezidurile direct în râu. La o privire mai atentă în albia râului se pot vedea sâmburii prunelor folosite pentru faimoasa licoare. “Dar asta nu explică difrențele de amenajare”, încerc să intervin în discuție. “Păi nu știți ?”, întreabă mirați vecinii. “Albia cu beton este chiar în dreptul pălinciei Taurului, restul se poate și fără beton”, ne spun aceștia. Asta era ! Albia râului s-a amenajat ca la carte în dreptul pălinciei afaceristului Gheorghe Ciocan, prieten apropiat al actualei șefe PSD Satu Mare. Țeava groasă de evacuare a rezidurilor iese în evidență și spune multe despre cantitatea de alcool produsă.   

Eduard Ovidiu Ohanesian

Poluarea mediului înconjurător în zona exploatărilor ilegale de la Cornet

Demersurile făcute de familia Mihoc pentru mutarea transformatorului electric din fața casei

Pop Vasile a făcut nenumărate demersuri și sesizări împotriva firmelor de casă ale baronilor de la Negrești Oaș