BREAKING NEWS

Decimarea Serviciului Teritorial al DNA Oradea

Conform unor surse judiciare, procurorul șef interimar al DNA, Călin Nistor, a solicitat săptămâna trecută Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcție a procurorilor Ciprian Man și Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea, despre ale căror abuzuri și alte nelegalități ziarul Cotidianul a publicat peste 30 de articole. Solicitarea vine în urma unui control efectuat la DNA Oradea de o echipă condusă de procurorul șef Marius Bulancea de la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Inițial, actualul șef interimar al DNA le-a solicitat procurorilor Man și Ardelean să demisioneze, dar aceștia au refuzat. Ba, mai limbutul și fudulul procuror Ardelean, apropiat ca temperament coleric și limbaj trivial de fostul său camarad de arme Mircea Negulescu – Portocală de la DNA Ploiești, a invocat că „se transmite astfel un semnal către infractori că ne pot elimina din DNA prin campanii de presă”.

Infractorul Ardelean

S-a găsit să vorbească tocmai un procuror acuzat că ar fi comis infracțiuni cu duiumul. Un procuror care a fabricat denunțuri mincinoase, la dictare sau prin corespondență pe email. Un procuror care a instigat la mărturie mincinoasă și a ticluit declarații mincinoase, prin constrângere și prin promisiuni nelegale. Un procuror care a adăugit și a substituit declarații. Un procuror care a falsificat mandate de aducere și procese verbale de înștiințare a avocaților inculpaților. Un procuror care s-a lăudat că poate aranja testele poligraf cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj. Un procuror care a spionat judecători din Oradea și Satu Mare pentru a-i șantaja să pronunțe soluții pe placul DNA. Un procuror care a avut necuviința să spună că o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj „suferă de boli psihice grave” pentru că a pronunțat soluții de achitare sau de restituire în dosare instrumentate de DNA. Un procuror care s-a implicat cu impertinență inclusiv în citarea și audierea unor martori în faza de cercetare judecătorească.

Un procuror care s-a implicat în liberarea condiționată a unor infractori deosebit de periculoși, condamnați pentru infracțiuni de tâlhărie, șantaj, constituire de grup infracțional organizat, pe care i-a folosit ca denunțători. Un procuror care a scăpat infractori suspectați de evaziune fiscală, înșelăciune calificată și spălare de bani de milioane de euro, care erau protejați de lideri politici importanți sau de foști consilieri prezidențiali. Un procuror care și-a dovedit neomenia în tulburătorul caz Nela Secară, o femeie de afaceri din Oradea pe care a nenorocit-o după ce a arestat-o și a trimis-o în judecată pentru fapte care s-au dovedit că nu există după șase ani. Nela Secară a fost achitată definitiv la finele anului trecut, dar lupta cu nedreptatea i-a distrus afacerea, familia și sănătatea, îmbolnăvindu-se de cancer și de Parkinson.

Acest procuror impertinent nu a realizat nici în al doisprezecelea ceas că este bun de legat și că ar trebui să se căiască, nu să-și arate în continuare fudulia și prostia. După ce a fost audiat la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului General în legătură cu înregistrarea din care rezulta că punea la cale strategii de intimidare a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea împreună cu alți patru colegi, a făcut pe inocentul, afirmând „Doamne, cum să intimidăm judecători!”, și pe victima, invocând că prin acea înregistrare i-a fost violată viața privată. A repetat acest lucru după câteva zile, când a anunțat că a depus plângere la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție împotriva presupusului autor al înregistrării compromițătoare. Vajnicul procuror inventează astfel conceptul de viață privată în serviciul public.

Telefonul lui Man

Procurorul Cristian Ardelean și-ar fi îndreptat plângerea penală, potrivit unor surse bihorene, împotriva actualei șefe interimare a DNA Oradea, Felicia Popovici, pe care o bănuie că ar fi realizat înregistrarea difuzată presei întrucât este singurul procuror de la Serviciul Teritorial Oradea a cărui voce nu apare pe aceasta. Minte scurtă, vorbă multă, procurorul Ardelean riscă să fie condamnat pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, denumită anterior denunțare calomnioasă. Pentru că se știe cu certitudine că nu actualul, ci fostul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, a înregistrat discuția purtată în data de 19 ianuarie 2018. Man a înregistrat această discuție pe telefonul său mobil, ca de altfel toate discuțiile la care participa.

Telefonul cu înregistrarea a fost predat săptămâna trecută la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție de către persoana în posesia căreia a ajuns în mod legal. Persoana în cauză a cumpărat aparatul de la un comerciant de telefoane și a descoperit înregistrarea explozivă în perioada sărbătorilor de iarnă. Aparatul va fi supus unei expertize informatice, existând indicii că ar conține și alte discuții interesante. Ciprian Man a deținut telefonul cu pricina în perioada în care a fost procuror șef al DNA Oradea și în cele șase luni în care a fost detașat în structura centrală. Nu este exclus ca pe acesta să fie găsite și vocile șefilor DNA care l-au cocoloșit și protejat pe Man, inclusiv a Laurei Codruța Kovesi.

Dacă CSM va da curs solicitării de revocare a procurorilor Man și Ardelean, unitatea de elită a DNA de la Oradea va fi decimată la fel ca și cea de la Ploiești. La DNA Ploiești au fost revocați procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea, iar alți trei procurori (Giruela Deaconu, Alfred Savu și Cerasela Răileanu) au demisionat. La fosta unitate de elită prahoveană au mai rămas procurorul șef interimar Nicolae Marin, detașat din structura centrală, și un procuror subaltern. La Oradea, doi din cei cinci procurori participanți la discuție au părăsit Serviciul Teritorial al DNA în cursul anului trecut, după revocarea fostei lor șefe Laura Codruța Kovesi. Procurorul Adrian Muntean a plecat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita iar procurorul Cosmin Pantea s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș.  Dacă vor fi revocați Man și Ardelean, în Serviciul Teritorial Oradea vor mai rămâne doi procurori, cu doi-trei ani vechime în DNA: șefa interimară Felicia Popoviciu și Lucian Rus. Nu e niciun păcat și niciun regret, pentru că s-au autodevorat și s-au autodetonat singuri.

Valer Marian