BREAKING NEWS

Condamnare cu repetiție la CEDO pentru România

Declaratie de presa

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis alte 40 de plangeri din Romania. CEDO a publicat si comunicat ieri hotararile din cauzele Iordan vs. Romania (43899/13 si 43903/13), Giurcanu si altii vs. România (30369/15), Sidea si altii vs. Romania (889/15 si altii) privind imprejurarile in care au fost ucise mai multe persoane intre 21 si 28 Decembrie 1989 la Bucuresti, Brasov, Timisoara si Vișina.

Visina (de langa Târgoviște – Boteni) este locul unde s-a prăbușit avionul Tarom, in care se afla pe langa echipaj, si singurul pasager jurnalistul britanic Jan Parry (cu bagajul sau documentar: fotografii si filme realizate in Revolutia din decembrie ’89). Avionul a fost doborat de o racheta sol-aer, ctastrofa similara celei in care aeronava olandeza a fost atacata de tirul insurgenților rusi, deasupra Ukrainei in 2014. Aceste crime abominabile raman in memoria colectiva si dupa ce se va face dreptate !

Hotararile CEDO de condamnare a sistemului judiciar din Romania sunt pendinte de dosarul Revolutiei, a carui tergiversare fara precedent in istoria recenta a Europei, continua sa fie o referinta negativa in lumea dreptului penal. Pe langa obligatia de diligenta transmisa Ministerului Public si procurorilor, Curtea a decis si o dezdaunare a victimelor pentru tergiversarea cercetarilor, in valoare de peste 500.000 Euro. Dezdaunarea efectiva pentru uciderea atator oameni, urmand a fi pusa in sarcina instantelor judecatoresti nationale.

Anterior, Curtea de la Strasbourg a pronuntat mai multe hotarari, începând cu 2011, in cauza Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries, Vlase si altii vs. România, prima din seria acestor condamnari ale sistemului judiciar roman (vinovat de complicitate si nesolutionarea justa a dosarelor privind crimele impotriva umanitatii din perioada infractionala Decembrie 1989 – iunie 1990) si care a determinat redeschiderea dosarului clasat de procurori inca din 2009, sub pretextul ca ar fi intervenit prescriptia.

Asociatia 21 Decembrie 1989

Presedinte
Teodor Maries