BREAKING NEWS

Avântata tinerețe comunistă a primarului de dreapta din Cluj

Cu un patos de sorginte utecistă, Emil Boc și-a anunțat sâmbătă, într-un live pe pagina sa de Facebook, candidatura pentru al șaselea mandat de primar al municipiului Cluj Napoca. Cu această ocazie, Boc s-a autoflatat că ar fi primit două oferte onorante din partea conducerii superioare a PNL, respectiv un mandat de deputat în Parlamentul European sau un mandat de judecător la Curtea Constituțională, dar le-a refuzat.

Visul prezidențial al lui Boc

Conform unor apropiați de-ai săi, edilul Clujului ar avea alte dorințe de mărire, nerenunțând la visul de a deveni președintele României, după ce s-a nărăvit mai bine de trei ani ca premier al guvernului tăietor de pensii și salarii format de PDL, UNPR si UDMR. Planul lui Boc este să obțină cel mai bun scor de primar din țară, respectiv în jur de 80%, iar în baza acestuia să revendice funcția de președinte al PNL și candidatura la Președinția României din partea acestui partid, sprijinit de puternicul nucleu portocaliu controlat de Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Ioan Olteanu, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur ș.a. În cazul în care nu-i iese pasiența prezidențială, Boc are planul de rezervă de a candida pentru funcția de președinte al Adunării Regiunilor de la Bruxelles și de a-i preda mandatul de primar omului său de încredere Ovidiu Câmpean, actualmente secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, pe care-l vrea succesor și proxy pentru patru ani, sperând că va putea bloca organizarea de alegeri parțiale.

Emil Boc nu are nici de această dată un contracandidat serios la primăria urbei de la poalele Feleacului. PSD și-a desemnat un candidat de ochii lumii, pe fosta vânzătoare de aprozar și ministresă a dialogului social, Aurelia Cristea, cunoscută ca pupila fostului ministru Ioan Rus, care a avut o relație colaboraționistă cu Boc din tinerețea lor utecistă comună, care a devenit tot mai tranzacționistă în ultimele două decenii. AUR a ieșit la bătaie cu Călin Cozma, artist liric și antreprenor, președinte executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, iar USR cu deputatul Viorel Băltărețu, președintele organizației municipale Cluj Napoca, dar ambii au o notorietate scăzută. Aspiranta Anca Ciubăncan s-a dovedit un foc de paie, dispărând într-o ceață cel puțin mediatică de vreo două luni. Singurul contracandidat angajat și articulat este deputatul independent Sabin Sărmaș, care are o expunere și o audiență în creștere.

Backround de mare pitic utecist

Primarul Clujului încearcă mai abitir ca niciodată să pozeze în politician autentic de dreapta atât în țară cât și afară, mai ales la Bruxelles și la Washington, crezând că lumea a uitat de trecutul, de backroundul său comunist, marcat de o obediență totală și de un activism zelos față de regimul dictatorial ceaușist. Bunicul matern al lui Boc, Suciu Pașcu, cunoscut cu origini evreiești, a fost primul primar comunist al comunei natale după al doilea război mondial. Anterior, aceste a fost asociat la prăvălia sătească și la două gatere cu un consătean, Teodor Șușman, care a fost primar liberal în perioada interbelică și a devenit luptător anticomunist după război, fiind urmărit și lichidat de Securitate cu sprijinul bunicului actualului edil al Clujului. Trecutul comunist al familiei i-au asigurat tânărului Boc o serie de privilegii în ,,epoca de aur”.

A intrat și a absolvit unul din cele mai bune licee ale vremii din Cluj Napoca, Ady-Șincai (liceu de filologie), unde a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Ulterior au absolvit acest liceu sora sa și ambele sale fiice. A făcut stagiul militar în Brigada de Miliție-Securitate Cluj din cadrul Comandamentului Trupelor de Securitate. În 1987 a intrat la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, pentru a aprofunda materialismul dialectic și istoric (recte filozofia marxist-leninistă).În primul an de facultate a fost primit în Partidul Comunist Român și a fost desemnat vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști (UASC) din Universitatea Babeș-Bolyai. Revoluția anticomunistă din decembrie 1989 l-a surprins în funcția de președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj Napoca, în care a fost precedat de Ioan Rus, cu care a avut o colaborare apropiată. Se spune că Rus l-a desemnat succesor pentru că era mai mic de stat decât el și extrem de obedient.

Cățelușul ,,prințișorului” Nicu Ceaușescu

Emil Boc a ieșit în evidență, în liceu și în facultate, drept un yesman desăvârșit și un activist comunist zelos, un pupincurist prin excelență, permanent asudat și devotat cauzei, dar și preocupat să parvină. Foști colegi de liceu și-l amintesc cum făcea temenele în fața profesoarelor, transpirat și roșu ca steagul PCR, să-l lase să le ajute ducând catalogul de la clasă la sala profesorală și viceversa. În internatul Liceului Ady Șincai a fost unul din oamenii de încredere al celebrului pedagog poreclit Chelu, unul din cei mai duri pedagogi din Cluj Napoca în perioada respectivă. A fost coleg de liceu și de internat cu longevivul șef al Poliției Locale din cadrul Primăriei Clujului, Marcel Bonțidean, care a fost subofițer de miliție în regimul comunist. A ținut, de cel puțin două ori, să fie remarcat cu orice preț de Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului comunist, în perioada în care acesta a fost prim secretar al Uniunii Tineretului Comunist și ministru al Tineretului. Astfel, în acest scop, la un concurs organizat în tabăra pentru tineret de la Costinești, a stat cățărat patru ore pe un stâlp, sub un soare torid, câștigând concursul sub privirile conducerii superioare a UTC, care se delecta cu pepsi-cola și cu bere străină.

Al doilea episod a fost mai de pomină și s-a petrecut la Cluj Napoca, cu ocazia unei vizite efectuate de Nicu Ceaușescu pentru inaugurarea Casei Tineretului (actualmente complexul Univers T). După inaugurare și masa tovărășească de la obiectiv, ziua s-a încheiat cu un chef la restaurantul hotelului Continental, cel mai luxos din urbe, în care era cazată odrasla dictatorială în apartamentul prezidențial. La chef au participat, aleși cu grijă, principalii șefi ai tineretului comunist clujean. După miezul nopții, fiind cherchelit, Nicu Ceaușescu i-a anunțat pe comeseni că merge la culcare, iar acești au sărit în sus că-l însoțesc până la apartament pentru a-l ști în siguranță. Nicu le-a spus că nu e cazul pentru că este însoțit și păzit de o armată de securiști, dar tovarășii clujeni au insistat în continuare, astfel că, mai în glumă mai în serios, le-a spus că acceptă să-l însoțească dacă se pun în genunchi și-l urmează în patru labe strigând ham-ham, precum căinii. Tovarășii s-au conformat, au luat poziția în patru labe și l-au urmat din restaurant, pe holul hotelului și pe scări, până la apartamentul prezidențial, strigând ham-ham din toți rărunchii. Potrivit unuia din șefii de atunci ai hotelului și unui colonel de securitate aflat în misiune, în fruntea cățelușilor juniorului Ceaușescu s-au aflat Ioan Rus și Emil Boc, iar cel mai tare a urlat ham-ham actualul primar liberal și popular-european al Clujului. 

Valer Marian

Leave a comment