BREAKING NEWS

Documentele contrabandei din Clisura Dunării

Dezvăluirile recente ale agentului CIA în Balcani  Robert Bauer despre manevrele administrației de laComandor-r-Nicolae-Popa Washington care a finanțat cu milioane de dolari conflictele din fosta Iugoslavie, readuc în atenția opiniei publice evenimente asemănătoare cu cele în curs de desfășurare în Siria, Irak sau Ucraina. Pentru România, o țară care după 1990 își afirmase dorința de a adera la NATO și la Uniunea Europeană, criza iugoslavă a însemnat respectarea embargoului impus de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite asupra unei țări vecine. Puțini au fost aceia care au rezitat ispitei de a se îmbogăți din iureșul contrabandei peste Clisura Dunării. Unul ofițerii care au ținut curat obrazul României în vremea embargoului este ignorat de autorități. Mai mult…

Vă puteți lovi de pancartele lui dacă treceți prin Piața Victoriei. Protestează în fiecare dimineață, între 8.30 și 11.00, peste drum de Guvernul României. Din când în când, jandarmii și sepepiștii din zonă îl verifică. Tot el să fie ? S-au obișnuit cu uniforma impecabilă și nu-i mai cer documentele. Presa națională l-a numit Cattani de pe Clisura Dunării pentru că și-a dedicat activitatea profesională și o bună parte din viață luptei împotriva grupurilor infracționale. Luptă corp la corp, la propriu. Comandorul Nicolae Popa BrailaPopa a confiscat de la contrabandiști în peste două decenii de activitate sute de tone de alcool, mii de tone de combustibil, sute de bărci cu motor, sume uriașe de bani zeci de mii de baxuri de țigări ș.a. Toate au ajuns sub formă de venituri la stat. Ofițerul care a ajutat la identificarea unor infractori periculoși și aducerea lor în fața legii, spălând astfel obrazul României într-un moment foarte dificil – embargoul impus fostei Iugoslavii. La vremea în care unii dintre politicienii de succes făceau averi incomensurabile pe Clisura Dunării, Popa stătea de pază la granițele fluviale ale țării.  A fost insultat, lovit, amenințat, ba chiar mutat la Brăila de pilele sus-puse ale contrabandiștilor. Pentru actele de curaj, devotament și profesionalism, conform legii, Popa le-a cerut guvernanților să-l ridice onorific la gradul de contraamiral (echivalentul generalului de brigadă). L-au dus cu vorba.

Rezoluția nr. 713 din 25 septembrie 1991, ca și cele care au urmat,  au fost mană cerească pentru contrabandiști. S-au făcut averi peste noapte din traficul ilegal cu produse petroliere, țigări, arme sau chiar cu alimente. Din contrabandă prindeau contur și primii baroni locali, viitorii politicieni de frunte ai țării – Sorin Frunzăverde sau Adrian Duicu. Martor al evenimentelor, comandorul în rezervă Nicolae Popa, povestește la apogeul traficului ilegal către sârbi, “se înegrea Clisura Dunării de bărci pline cu butoaiele contrabandiștilor”.

Zeci de miliarde la bugetul statului și luptă corp la corp cu infractorii 

numire ijpf

Popa are o carieră îndelungată în instituțiile de forță ale statului. În perioada 1978-1980 a fost ofițer secund pe vedetă marină ( VM 30), 1980-1982 – ofițer specialist navigație la Divizionul de Nave Operative Drobeta Turnu Severin, 1982-1999 – comandant Secție Nave Operative Grănicerești Orșova, 1999-2001 – prim adjunct al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Caraș Severin.

Din documente reiese că, aflat la conducerea  acțiunilor Grupului de Nave al Poliției de Frontieră Moldova Veche și Berzeasca, direct la bordul ambarcațiunilor și șalupelor Poliției de Frontiera, Popa a  identificat și reținut 1342 de infractori, a confiscat peste 850 de bărci metalice, 742 motoare de barcă, peste 550 tone combustibil, 52.000 mărci germane, mii de baxuri de țigări, peste 8 tone de alcool rafinat, 43 aparate electrice de pescuit ilegal folosite pentru braconaj.

Raportul de activitate al comandorului Nicolae Popa în funcția de prim-adjunct al I.J.P.F. Caraș - Severin cu sediul la Oravița (Um 0266 ) consemnează :
Numai în primele 6 (șase) luni de activitate am descoperit și reținut următoarele:
- două autoturisme de lux în august 2000, la trecerea peste fluviul Dunărea - Baziaș;
- 8 tone alcool;
-un autotren cu 312 baxuri de țigări în valoare de 120.000 DM ;
-peste 1500 de infractori și contravenienți ;
-numeroase bărci, motoare și peste 45 aparate de pescuit electrice ;
-turme de animale și alte lucruri care făceau obiectul contrabandei și care au fost reținute în aria de frontieră.
Deasemenea în PCTF - urile Naidaș și Moldova Veche, am decoperit :
  • peste 70 cazuri de contrabandă și s-au indisponibilizat în vederea confiscării bunuri în valoare estimativă de 17 (șaptesprezece ) miliarde lei vechi;
  • 257 de infracțiuni;
  • 83 consemne fiind sancționați 365 contravenienți cu aproximativ 75.000.000 lei vechi.
În toată această activitate valoarea bunurilor reținute de mine și subordonați prin acțuni directe conduse personal s-a ridicat la peste 75 (șaptezeci si cinci) miliarde lei vechi . Menționez faptul că ajunsesem să parcurg 28-30 km. pe jos, într-o singură noapte pentru controlul elementelor de frontieră (rog a se verifica în registrele de control de la sectorul Poliției de Frontieră Zlatita și de la celelalte sectoareale Poliției de Frontieră din cadrul I.J.P.F. Caraș -Severin, inclusiv numărul de controale efectuate în limita a 3-4 zile, în fiecare săptămână.

“În timpul embargoului impus Iugoslaviei de către Consiliul de Securitate al ONU, în calitate de Prim-adjunct al IJPF Caraș Severin, valoarea confiscărilor efectuate prin acțiunile mele directe s-a ridicat la peste 55 miliarde de lei vechi, care s-au constituit venituri la bugetul statului.”, afirmă comandorul Popa.

Prin amabilitatea comandorului Popa, ofițer care a activat în mai multe funcții de comandă, în instituțiile subordonate Ministerului de Interne pe perioada conflictului din fosta Iugoslavie, vă prezentăm o mică parte din documentele oficiale ale contrabandei din Clisura Dunării.

Eduard Ovidiu Ohanesian