BREAKING NEWS

Spovedania unei escroace din penitenciarul Arad (II)

Cupidonul SRI și șefa cu termen redus la vama Halmeu. O poveste de amor cu spionaj, filaj, interceptări și șantaj cu finalizare în poziția în unghi de 30 de grade.

            Continuăm să vă prezentăm mărturiile deținutei Iulia Mădălina Prodan (fostă Ionescu), poate cea mai cunoscută escroacă din județul Satu Mare, condamnată și încarcerată în Penitenciarul Arad pentru nenumărate înfracțiuni de trafic de influență și înșelăciune.

            Am vizitat-o pe Mădălina Prodan la locul de detenție, în Decembrie 2018, cu puțin înainte de sărbători, după ce ne-a promis că va pune la dispoziția opiniei publice, documente doveditoare despre traficul cu diplome si masterate false fabricate   la fostul sau loc de muncă, Universitatea Hyperion, si despre cei care beneficiaseră de aceste falsuri. Importanți politicieni, polițisti și oameni de afaceri. Lovit de o bruscă hărnicie, tablagiul de la intrarea penitenciarului mi-a scormonit portofelul, nu care cumva să ascund vreun aparat de înregistrat sau de filmat microscopic. Degetele sale brutale imi violau portofelul tocit, buzunar cu buzunar. N-a găsit nimic. Am așteptat-o pe Mădălina, într-o sală mică, în curtea interioară, împreună cu alte 4 familii, proțăpit pe un scaun bine fixat cu șuruburi în podea.

            Mădălina a povestit verzi și uscate despre partenerii săi de infracțiuni și a descris cu lux de amănunte grupul de crimă organizată care luase în stăpânire județul Satu Mare, în concubinaj cu instituțiile statului  ( DNA, Poliție, Justiție, Finanțe) , dirijate în parte de la Oradea. La plecare, afacerista mi-a dat mai multe pagini scrise de mână în celulă.  

            În cele ce urmează vă prezentăm aceste pagini care fac lumină în cazul unor personaje și dosare despre care presa centrală a scris verzi și uscate. De exemplu, afacerea “Usturoiul” a fost mușamalizată după ce au fost pedepsiți doi țapi ispășitori din eșalonul doi sau trei, iar dosarul “Textila” s-a pierdut în sertarele anchetatorilor, unde își așteaptă prescrierea. Povestea Mădălinei are ca ingrediente șantajul, filajul și interceptarea, contrabanda transfrontalieră și legăturile intime dintre o șefă de vamă și un șef de serviciu din SRI Satu Mare, fals și uz de fals, etc.

            Personajele principale

            C… – om de afaceri din Certeze și fost politician de vază al județului. Conform declarațiilor Mădălinei Prodan, C… și-a falsificat documentele pentru a obține o diplomă de studii superioare falsă la Universitatea Hyperion. Actele false i-au folosit în cariera de politician, după 1990 și în afaceri pentru obținerea de fonduri europene. C… a protejat-o pe Mădălina o vreme, după ce aceasta a fost trimisă în judecată și a ascuns-o câteva săptămâni într-o cunoscută pensiune din Oaș.

            Felician Boloș – partener de afaceri cu C…, fost polițist. Boloș a participat cu C… la preluarea și devalizarea unor cunoscute fabrici de textile din Satu Mare. Ulterior, folosindu-se de relațiile și influența lui C… în județ, cei doi ar fi făcut trafic ilegal cu produse textile peste graniță. Infracțiunile de contrabandă și evaziunea fiscală stau la baza dosarului “Textila”, uitat în sertarele procurorilor DNA Oradea de mai multă vreme. Boloș a fost  pion important și în dosarele de înșelăciune în care Mădălina Prodan a fost condamnată cu executare.

            Dragoș Ioan Marin – om de afaceri, complice al Mădălinei Prodan, condamnat cu suspendare în dosarele de trafic de influență și înșelăciune.

            Dragoș Vasile – colonel (r), fost șef al Secției de monitorizare și combatere a criminalității economico-financiare SRI Satu Mare. Acesta a fost trecut în rezervă în urma unei serii de dezvăluiri de presă despre ilegalitățile pe care le gestiona, apoi, în cursul lunii mai 2018, a fost angajat de primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskeny, în funcția de consilier la cabinetul său. În 2016, Dragoș a fost acuzat că ar fi perceput taxe de protecție de la anumiți oameni de afaceri din județul Satu Mare, prevalându-se de informațiile pe care le deținea cu privire la aceștia. Tot în anul 2016, colonelul Dragoș a devenit subiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul Militar Teritorial Cluj. Conform presei locale și centrale, colonelul Dragoș Vasile ar fi ascuns informații importante privind fapte de corupție comise de anumiți procurori, judecători, avocați, polițiști și finanțiști din Satu Mare.

            Nicoleta Dobrescu – fosta şefă a vămii Halmeu, amanta colonelului Dragoș Vasile, a fost protagonista unui uriaș scandal de corupție în dosarul “Șpagă la Regina Vămilor”. Cu această ocazie, au ieșit la iveală finanțările ilegale ale PDL pentru campaniile electorale și “dezmățul” de pe granițele țării, girat de puterea politică de la acea vreme. Nicoleta Dobrescu a fost condamnată definitiv la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a cumpărat funcţia de şefă a Vămii Halmeu, plătind 130.000 de euro, bani strânşi de la cămătari şi traficanţii de ţigări. De abia  când i s-au mai solicitat alte sute de mii de euro pentru a fi repusă în funcţie, aceasta a denunţat cazul. Dobrescu a fost condamnată și în dosarul “Usturoiul”, la 4 ani închisoare, pentru infracţiuni ca folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte şi incomplete. Ea trebuia să execute, la Penitenciarul Arad, o pedeapsă totală de 4 ani şi 8 luni de închisoare.

            Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE spre Ucraina, prin Vama Halmeu, au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF). Împinși de la spate din afara țării, procurorii DNA (serviciul teritorial Oradea) au stabilit că usturoiul nu apărea în registrele de export, neavând documente de însoţire, iar declaraţiile erau confirmate informatic. Confirmarea ieşirii mărfii din spaţiul european se făcea de lucrătorii vamali din subordinea Nicoletei Dobrescu. Procurorii DNA au stabilit că s-au efectuat în fals 54 astfel de confirmări, fără ca marfa să ajungă în Ucraina. Numai din aceste operațiuni, bugetul comunitar a fost prejudiciat cu suma de 5.169.747 lei (taxe vamale şi taxe speciale).

            Surse din cadrul serviciilor secrete ne-au informat că Mădălina Prodan și Nicoleta Dobrescu s-au întâlnit în Austria, unde aceasta din urmă a povestit cu lux de amănunte modul în care a fost folosită de politicieni și contrabandiști. A vorbit și despre intimitățile colonelului SRI Dragoș Vasile, mai ales despre (unghiul de 30 de grade”, dar și despre sumele plătite către acesta la fiecare camion cu țigări de contrabandă intrat în țară prin vama Halmeu. Mădălina ar fi înregistrat totul. 

Transcrierea spovedaniei

“Dragoș Vasile

            Culegea informații pentru a le folosi în mod personal și în interesul lui. Oare a făcut cineva o anchetă la ANI ? Sau nu cade în competența acesteia ? Un lucru știu sigur din ce am trăit și văzut eu.

            C… mi-a spus că mă poate ajuta în privința lui Boloș dacă sunt de acord să mă întâlnesc și să-i povestesc cu lux de amănunte situația apropiatului SRI sau cu o funcție mare, cea mai puternică, nu a spus numele, numai că pe linie de partid poate să-mi facă “lobi”. Atât mi-a spus că dacă sunt de acord să mă duc în Certeze la C… și acesta îl va suna pe omul loial, care vine foarte repede, deoarece vine din când în când în Certeze. Tot acesta mi-a mărturisit că nu se mișcă nicio frunză (se referea la instituțiile statului) fără ordinul, comanda sa.

            Sincer m-am speriat și nu am mai vrut să dau și de alte probleme, spunându-i că, dacă mă voi hotărâ am să-l contactez, pentru că totul avea un preț : documentele compromițătoare pentru el era asigurată (?) deci un mic șantaj. Deoarece au văzut că pot trece prin cele mai grele momente (amenințată familia și obligată faptic să plec din țară) probabil au crezut că în pușcărie îmi închid gura de tot.

            De fapt Boloș cu C… au multe dosare pe rol și probabil ca să scape de Boloș, vroia să-mi întindă o cursă tot prin șantaj, astfel să fiu de acord să mă întâlnesc cu cel de la SRI și cu ajutorul meu și eu și C… să scăpăm de el.

            Uimitor este faptul cum se leagă toate și anume : Dragoș Ioan Marin aflând de la mine de problemele cu Boloș și că acesta vrea să obțină acte compromițătoare, îmi spune că mă poate ajuta prin intermediul prietenilor lui de la SRI să-i fac lui Boloș un flagrant când acesta mă șantajează cu actele lui C… .

            Oare să fie Dragoș Ioan prieten la cataramă cu Șugar și acesta cu Dragoș Vasile ?

            Poate aș fi acceptat dacă nu se punea problema cum au pus-o ei. Organizam interceptarea dar cu condiția să prezint și actele în original ale lui C… și acestea să rămână la ei pentru a le da curs unor verificări.”

Capetele caracatiței

“Aici e important.

            Dacă eram de acord se făcea interceptarea, Boloș era șantajat de ei, C… avea actele și eu tot dosar aveam din partea lui Boloș, că era mai răzbunător. Așa cred că am deranjat pentru prima oară pe cine nu trebuie. Și așa s-a întâmplat cu dosarul de la DIICOT. Aceeași regie, te ajutăm, dar de fapt caracatița câte capete are ?

Dragoș Vasile

C… Gh.

Șugar

Dragoș Ioan Marin

și caracatița are și tentacule

Finanțe

Instanțe

DIICOT

DNA

            Deci C… a încercat prin toate mijloacele să obțină acele acte. Dacă nu a mers cu lucruri mari (percheziții), a încercat prin omul loial Dragoș Vasile, pregătindu-mi o capcană.  Deci așa vroia C… să ajungă la acte cu ajutorul SRI-ului.

            De ce sunt așa importante actele pentru C… ?

– folosește diploma până în prezent pentru cooptare fonduri UE (curs management)

– încasare bani publici ANI mulți la număr pe studii false, fals și uz de fals, mărturie mincinoasă, etc

– probabil excludere din partid ?”

Dragoș Vasile – Cupidon

Acest personaj pestriț avea legături strânse și mai mult de atât cu tot personalul din vama Halmeu. O victimă în acest sens este și a fost fosta șefă a vămii din Halmeu Dobrescu Nicoleta. Aceasta a ascultat și executat ordinele și interesele meschine ale acestuia. Acesta a simulat o poveste de dragoste între ei pentru a-și atinge scopul, de a mai vâna un trofee, adică Dobrescu Nicoleta, care o perioadă de timp a fost în pat cu dușmanul (Dragoș Vasile). În timp ce Dobrescu credea în această aventură dintre ei, ce s-a dovedit a fi parșivă și distrugătoare, Dragoș pecetluia drumul acesteia spre pușcărie. Întâlnirile dintre aceștia erau în permanență monitorizate (cu excepția celor care aveau un final cu unghi de 30 de grade) și totodată, Dobrescu fără să-și imagineze vreodată, era monitoriztă în permanență de ofițeri acoperiți sub comanda lui Dragoș. În acest fel el știa toate ilegalitățile săvârșite de ea. Aceasta era liniștită deoarece avea, credea ea, sprijinul sereiului (Dragoș).”

Șefă de vamă cu termen redus

            “La sfatul și recomandarea lui Dragoș, Dobrescu a fost sfătuită să facă autodenunț în privința cumpărării funcției de șef de vamă. Aceasta s-a conformat și, ca urmare, autodenunțul înlătură caracterul penal al faptei. Dar nu s-a petrecut așa, deoarece Dragoș avea toate informațiile ce-l interesau de la ea și nu mai prezenta interes pentru el deoarece aceasta a fost trasă în capcană și numită șefă numai pe perioada de 6 luni, iar după acea perioadă nu mai era șefă. Lovitura dată de Dragoș pentru eliminarea lui Dobrescu a fost următoarea : să nu fie condamnată pentru că nu putea (autodenunț), dar procurorul Iancu i-a deschis dosar pentru promisiunea de a mai plăti încă o dată funcția după expirarea celor 6 luni. Deci, sereiul i-a dat comanda, pentru că Dobrescu incomoda i s-a conceput dosarul DNA, chiar de cel pe care ea l-a crezut apropiat. De remarcat este faptul că între cei doi existau și relații de afaceri. Tirurile de Țigări erau monitorizate de SRI, iar acesta beneficia (adică Dragoș) împreună cu Dobrescu, de foloasele materiale de pe urma lor și a mai multor dosare care sunt în așteptare la DNA Oradea, cum ar fi dosarul Textila, anchetat de comisarul Solducan, un megadosar după dosarul Usturoiul. Se pare că acest dosar ar fi ținut în sertar la ordinul lui Dragoș din 2015, deoarece Dragoș are implicații mari și în acest fel demonstrează numitei Dobrescu că relația de dragoste dintre ei este una bazată pe dragoste sinceră. Tot Dragoș, să scape de ea, a ajutatt-o să se pensioneze medical pe boli mentale și tot el a sfătuit-o ca, în prezent, să-și prelungească pentru încă un an așa numita boală psihică, în contextul în care acesta nu mai are niciun control și putere de influență în județ. În prezent, pentru a nu bănui Dobrescu că a fost folosită în jocul lui murdar, mai continuă și exersează poziția unghiului de 30 de grade.

Eduard Ovidiu Ohanesian