BREAKING NEWS

Restart Barou ! Pentru un lobby al avocaturii

11008425_10204117260595317_972994712371649560_nLipsa unui lobby adecvat al avocaturii a determinat împingerea ei la marginea protecției legale a profesiilor juridice. Se vorbește despre lobby-ul Camerei Notarilor, dar acesta a fost clădit tenace în douăzeci de ani, la nivel politic, parlamentar sau guvernamental și chiar în relația cu autoritățile judiciare. În cazul avocaților, faptul că mai mulți dintre ei au fost parlamentari sau miniștri (inclusiv ai justiției), nu a adus un plus de vizibilitate și nici o reglementare adecvată branșei. Profesia de avocat este dezavantajată în fața altor profesii juridice, din mai multe puncte de vedere: organizarea proastă a actului de justiție, lipsa soluțiilor pentru avocații aflați la începutul sau sfârșitul carierei, lipsa ajutorului extrajudiciar, cotizațiile foarte mari, posibilitatea de contestare a onorariului, interzicerea publicității, examene prea multe care îngreunează drumul unui avocat la început de carieră, ș.a.

Se impune deci, refacerea comunicării cu autoritățile, în primul rând cu cea legislativă și cu CSM, pentru o nouă lege a avocaturii, clădită pe nevoile reale ale profesioniștilor și ale societății. Este necesară înlăturarea anomaliilor identificate, inerent, în aplicarea Codurilor – un obiectiv prioritar al Baroului și al UNBR. Iar în privința instanțelor, ne dorim să asistăm la coborârea acestora din turnul de fildeș în care s-au plasat, eliminând audiențele și informațiile publice oferite la momentul oportun.
Ne dorim o lege a avocaturii care să introducă meritocrația, și să nu susțină, ca până acum, gerontocrația sau hegemonia unora dintre cei “experimentați” în regimul securisto-comunist.

Lobby la vedere, și transparență, nu organizații “secrete și acoperite” ! O lege nouă, înainte de care autoritățile să fie conștiente că fără o avocatură puternică nu se poate face Justiție și, cu atât mai puțin, Dreptate.

Antonie Popescu – avocat