BREAKING NEWS

Recompensă pentru un pistol vândut mai ieftin

Cum l-a scăpat procurorul Man pe un amic polițist de braconaj

În toamna anului 2009, în timp ce activa ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, fostul procuror-șef al D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea, Ciprian Man, și-a achiziționat prima armă letală, un pistol marca Smith & Wesson, calibrul 9 mm, cu butoiaș. Man a cumpărat acest pistol de la agentul de poliție Dan Laza din Poliția Municipiului Beiuș, la un preț foarte mic întrucât polițistul avea nevoie urgentă de bani. În urma acestei tranzacții dintre cei doi s-a legat o prietenie care a avea la bază pasiunea procurorului Man pentru arme. Polițistul Laza era un foarte bun cunoscător al armelor de foc din perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul trupelor speciale din I.P.J. Bihor și l-a învățat pe Man tehnicile de tragere la țintă, de ochire, de curățare a armelor ș.a. Procurorul Man avea obiceiul să se fălească cu acest pistol prin satele și cârciumile din zona Beiuș – Ștei.
În dimineața zilei de 28 septembrie 2009, procurorul Ciprian Man a efectuat împreună cu organele de poliție o percheziție domiciliară la locuința numitului Marius Dancea din satul Pocioveliște comuna Curățele, unde s-au găsit un cerb și un porc mistreț împușcați, pentru care nu a putut prezenta autorizație de vânătoare, precum și o armă de vânătoare cu țeavă lisă. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că arma de vânătoare aparținea agentului de poliție Dan Laza, cu care Marius Dancea era consătean și prieten apropiat.
Cu toate că existau suspiciuni că agentul Laza a participat la săvârșirea faptelor de braconaj, iar acesta era prieten cu procurorul Man, fostul șef al DNA – Oradea nu s-a abținut de la efectuarea cercetărilor în dosarul penal care s-a constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș sub nr. 1177/P/2009. Deși existau suficiente probe că au fost săvârșite două infracțiuni de braconaj, fapte deosebit de grave în perioada respectivă, fiind sancționate cu pedeapsa închisorii între 3-15 ani, în mod dubios, procurorul Man nu a dispus nici o măsură preventivă în cauză, contrar practicii parchetului la care lucra. Explicația acestei atitudini a apărut cu ocazia audierii numitului Marius Dancea, care a declarat că, nu el a împușcat cerbul și mistrețul, ci doar i-a transportat de pe fondul de vânătoare Stâna de Vale, existând astfel suspiciunea că agentul de poliție Dan Laza, a cărui armă de vânătoare a fost găsită la fața locului, ar putea fi autorul faptelor de braconaj.
În acest context, în mod inexplicabil, procurorul Man a schimbat încadrarea juridică a faptei săvârșită de Marius Dancea în infracțiunea de transport a vânatului împușcat fără autorizație. Apoi, printr-o ordonanță emisă în data de 25.02.2010, procurorul Man a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Marius Dancea pentru infracțiunea susmenționată și aplicarea sancțiunii administrative a amenzii. Prin aceeași ordonanță, a dispus disjungerea cauzei cu privire la autorul infracțiunii de braconaj și trimiterea acesteia Postului de Poliție Curățele, unde a fost constituit dosarul penal nr. 1072/P/2010, care a lâncezit la acest post până în luna martie 2015, când a intervenit prescripția răspunderii penale.
Modul de instrumentare și de soluționare a acestui dosar penal de către procurorul Ciprian Man ridică mari semne de întrebare, existând suspiciuni rezonabile că nu a dorit identificarea autorului infracțiunii de braconaj, care era prietenul său Dan Laza, ce-i vânduse anterior un pistol la preț foarte ieftin. Marele anticorupt de astăzi a dovedit încă odată că răspunderea penală și anticorupția nu există în cazul rudelor și prietenilor. Mai este de adăugat că, în perioada în care au fost efectuate percheziția și investigațiile în acest dosar, funcția de șef al Poliției Municipiului Beiuș era ocupată de comisarul Alin Haniș, consăteanul și prietenul apropiat al procurorului Man și șeful direct al polițistului suspectat de braconaj.

Valer Marian