BREAKING NEWS

PSD este marele perdant la Satu Mare

 Conducerea centrală și majoritatea aleșilor locali ai PSD vor capul președintelui interimar Octavian Petric

Partidul Social Democrat este indubitabil marele perdant în urma alegerilor locale din 5 iunie 2016 la Satu Mare. PSD Satu Mare a pierdut funcția de primar al orașului reședință de județ, care a fost deținută de Dorel Coica, funcția de primar al orașului Tășnad, care a fost deținută de Vasile Mitrașca, precum și funcțiile de primar în  patru comune mari, cunoscute ca fiefuri pesediste: Turț, Călinești-Oaș, Pomi și Apa. Colac peste pupăză, liderii sătmăreni ai PSD nu au reușit să negocieze și să obțină nicio funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean sau de viceprimar al municipiului Satu Mare, după ce social democrații au deținut astfel de funcții din 2000 până în 2016. După cum se știe, în perioada 2000-2007 PSD a deținut două funcții de vicepreședinte al  Consiliului  Județean, iar în perioada 2007-2008 a ocupat chiar funcția de președinte al Consiliului Județean, după care în perioada 2009-2016 a deținut o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean. Totodată, PSD a deținut funcția de primar al municipiului Satu Mare în perioada 2000-2003 și în perioada 2012-2016 , precum și o funcție de viceprimar în perioada 2000-2004, două funcții de viceprimar în perioada 2004-2008 și o funcție de viceprimar în perioada 2012-2016.

PSD Satu Mare a înregistrat astfel cel mai dezastruos rezultat din ultimii 16 ani, revenind la situația insignifiantă în care s-a aflat înainte de 2000, când nu a avut nicio reprezentare la nivel județean și municipal la Satu Mare. Prima cauză al rezultatului dezastruos înregistrat de PSD la Satu Mare este legată de incompetența și  de superficialitatea manifestate pe plan administrativ de principali reprezentanți ai partidului din administrația publică locală și de acuzele de corupție aduse unora dintre aceștia, care s-au materializat prin înculparea lor în dosare penale. O a doua cauză este legată de modul defectuos și amatoristic în care președintele interimar al organizației județene a PSD, deputatul Octavian Petric, și directorul său de campanie, chestorul Vasile Ciocan, au gestionat campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Deputatul Petric a crezut că se pot câștiga alegerile prin post și rugăciuni, iar chestorul Ciocan a îndepărtat mulți alegători prin elucrubațiile sale teoretice de doctor în drept și în democrație. Este deosebit de sugestiv în acest sens faptul că PSD  a pierdut funcția de primar în comuna natală a deputatului Petric (Pomi)  și nu a reușit să câștige funcția de primar în comuna natală a chestorului Ciocan ( Certeze). Ori, când nu ești în stare să câștigi alegerile nici măcar în satul tău, unde oamenii te cunosc cel mai bine, se ridică mari semne de întrebare asupra capabilității tale morale și politice.

După acest rezultat dezastruos conducerea centrală a PSD vrea să-l schimbe pe deputatul Octavian Petric din fruntea organizației județene al partidului. Președintele Liviu Dragnea a aflat că deputatul Petric a fost foarte apropiat de  președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a devenit un proscris  fiind  exclus din partid și schimbat din funcția deținută la Camera inferioară a Parlamentului. Petric l-a invitat pe Zgonea la mai multe paranghelii la Satu Mare, făcându-i ultima invitație în acest sens pentru sărbătorile de Paști din acest an, când a făcut imprudența să anunțe vizita lui Zgonea într-un ziar local, dar între timp acesta a fost exclus din PSD pentru că i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al partidului, după condamnarea sa definitivă cu suspendare condiționată în dosarul referendumului din 2012. Astfel că Zgonea n-a mai reușit să se îndoape cu drobul de miel pregătit de Petric, care a votat și el, în calitate de membru al Comitetului Executiv Național al PSD, excluderea șefului său de Cameră, care a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Președintelui Petric ii cer capul (cu care se lăuda că ar semăna cu al  fostului  președinte american John Kennedy) și majoritatea aleșilor locali ai PSD și majoritatea membrilor Biroului Permanent Județean al partidului. Circa 80% dintre aleșii locali ai PSD din județul Satu Mare au adresat săptămâna aceasta un memoriu conducerii centrale a PSD prin care solicită o analiză drastică a rezultatelor obținute la alegerile locale din 5 iunie și cer schimbarea din funcția de președinte interimar a deputatului Petric. Înaintea redactării și expedierii acestui memoriu au avut loc mai multe întâlniri de taină ale majorității liderilor și aleșilor locali ai PSD într-o comună din zona Codrului. Pe lângă amatorismul cu care a condus recenta camapanie electorală, nemulțumiții din PSD Satu Mare îi reproșează deputatului Petric că a pus pe locuri eligibile pe lista pentru Consiliul Județean mulți apropiați și sponsori de ai săi, ca nașul Vasile Pașca, prietenul de familie Vasile Ciocan, partenerul de concedii Ioan Buzgău, primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, soțul primăriței din Terebești, Nicolae Avorniciții ș.a., care n-aveau mare aderență nici în rândul membrilor de partid darămite în rândul alegătorilor. Petric mai este susținut actualmente  doar de cei trei Ioni (Vidreanu, Pop și Buzgău) care l-au recomandat și l-au lăudat la instalarea în funcția de președinte interimar și de primarii din Bârsău, Valea Vinului și Terebești.

În aceste condiții șansele lui Petric de a rămâne în fruntea organizației județene a PSD sunt aproape nule, mulți colegi de partid punând în discuție inclusiv  candidatura sa pentru un nou mandat de deputat. Pentru ocuparea funcției de președinte interimar se duc deja lupte subterane în  organizația județeană. Organizațiile PSD din zona Oașului vor s-o impună în această funcție pe primărița orașului Negrești- Oaș, Aurelia Fedorca, care prin recâștigarea mandatului cu un scor zdrobitor (aproape 80% din voturi) este singura care a mai spălat puțin din rușinea partidului. Alte organizații, aflate sub influența fostului președinte Mircea Govor, vor să impună în fruntea organizației  oameni fideli acestuia, ca Ioan Viman sau Ioan Țou, amândoi foști activiști comuniști, care-i sunt îndatorați lui Govor pentru că i-a ajutat să-și  angajeze copiii, cu salarii de  aproape 1000 de euro pe lună, la societatea județeană de apă și canalizare Apaserv. Orișicum, în condițiile date se anunță vremuri grele pentru PSD Satu Mare și la alegerile parlamentare din toamnă. 

Val Codreanu

P.S.  La Sâmbra Oilor din acest an, senatorul independent Valer Marian le-a dedicat președintelui Liviu Dragnea și liderilor locali ai PSD, care se dedulceau cu pălincă și se îndopau cu sarmale în cortul amenajat de partid la Huta Certeze, cunoscuta melodie populară „S-au scuturat toți trandafirii”, care le-a fost cântată, la ușa cortului, de un grup de muzicanți din zona Codrului și de un grup de muzicanți din Maramureș. În cort s-a lăsat o tăcere adâncă, nimeni nu a ieșit să asculte melodia și în scurt timp Dragnea și principalii săi însoțitori au plecat tiptil prin spatele  cortului. După nicio lună trandafirii s-au scuturat bine la urnele de vot din județul Satu Mare.