BREAKING NEWS

Lăcomia administrației locale și somnolența DNA

În ședința Senatului României din data de 22.06.2016, senatorul independent de Satu Mare Valer Marian a prezentat declarația politică intitulată “Unde duc lăcomia și neomenia administrației locale și somnolența selectivă a DNA”. Vă prezentăm în continuare documentul integral.

 

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

 

Senator: Valer Marian

Circumscripƫia electorală: Satu Mare

Colegiul electoral:  1

Grupul parlamentar:  independent

Ṣedinƫa Senatului din: 22.06.2016

 

DECLARAŢIE POLITICӐ

Titlu: Unde duc lăcomia și neomenia administrației locale și somnolența selectivă a DNA

            Spitalul Județean Satu Mare a devenit săptămâna trecută, pentru a doua oară în acest an, subiect mediatic de interes national. Miercuri, 15 mai a.c., un bărbat în vârstă de 38 de ani, tatăl a cinci copii, a făcut infarct miocardic major în baia Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, după ce a fost lăsat șă aștepte mai multe ore după triajul preliminar. Bărbatul a fost transportat apoi în stare de moarte cerebrală la Institutul Inimii din Cluj Napoca, unde a decedat marți dimineață în urma decuplării de la aparate. Într-o conferință de presă, cu o vădită insolență,  managerul spitalului a aruncat vina pe bolnav, susținând că personalul de la UPU a respectat protocoalele medicale, dar bărbatul respectiv nu a făcut cunoscut, cu ocazia triajului preliminar, că ar suferi de boli cardiovasculare. Bolnavul nu putea face cunoscut acest lucru întrucât, potrivit familiei sale, nu știa că ar suferi de astfel de afecțiuni. Aceeași insolență a afișat managerul spitalului cu câteva luni în urmă, în plină iarnă geroasă, după ce televiziunile locale și naționale au prezentat cazul unei bătrâne care, în plină iarnă geroasă, a zăcut leșinată lângă poarta Spitalului Județean circa o oră, întrucât personalul de la UPU a refuzat să o transporte și să o consulte în secție. Și atunci, ca într-un film cu proști, managerul spitalului a susținut că UPU a respectat protocoalele și că bătrâna respectivă nu a putut fi transportată și consultată întrucât nici ea nici cei care au găsit-o nu au sunat Salvarea la telefonul de urgență 112.

Manager al Spitalului Județean Satu Mare este de doi ani Marcela Papici, care a fost numită în această funcție de președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, cu care se află în relații foarte apropiate. Marcela Papici este de profesie economist, iar, până ce a intrat în politică cu câțiva ani în urmă, locurile sale de muncă cunoscute au fost la biroul FNI/FNA Satu Mare și la o firmă privată de turism. Ascensiunea sa a început după ce s-a înscris în PNL și s-a apropiat de Adrian Ștef, care este cumnatul și finul fostului lider liberal județean, deputatul Ovidiu Silaghi, fost ministru în guvernele Tăriceanu și Ponta. După alegerile locale din 2012, Papici a fost desemnată viceprimar al municipiului Satu Mare din partea PNL, dar după doi ani a trebuit să plece întrucât a manifestat aroganță atât față de cetățeni cât și față de angajații primăriei. Papici s-a înscris ulterior în organizația locală ALDE, înființată și condusă de cumnații Silaghi și Ștef, și a fost răsplătită cu funcția de manager al Spitalului Județean Satu Mare, în care are un salariu mai mare decât al unui parlamentar sau ministru. Din păcate, aceeași aroganță a manifestat-o și față de angajații și pacienții Spitalului Județean. Și la primărie și la spital, Marcela Papici a excelat doar prin ținutele vestimentare de bal, gen Elena Udrea, referitor la care mulți și-au pus întrebări cu privire la sursele de finanțare având în vedere că soțul său este pensionar, nu afacerist milionar.

Adrian Ștef și Marcela Papici s-au lăudat în recenta campanie electorală că, sub sceptrul lor, au  fost efectuate investiții de circa 15 milioane de euro în renovarea și dotarea Spitalului Județean Satu Mare. Efectele nu se prea văd însă, pentru că tot mai mulți sătmăreni preferă să meargă la spitale din județele învecinate (Baia Mare, Oradea și chiar la Zălău) ori la Cluj Napoca și Timișoara, unde spun că sunt tratați mai corespunzător și din punct de vedere medical și din punct de vedere uman. Ștef și Papici nu au spus însă nimic despre contractul în valoare de 4 milioane de lei pe care Spitalul Județean l-a încheiat anul trecut cu grupul de firme Folda, care este controlat de încă președintele Consiliului Județean. Acest grup de firme are ca obiect principal de activitate paza și protecția de obiective și persoane și a fost fondat de Adrian Ștef, prima firmă din grup fiind SC Folda Security SRL, la care acesta a avut calitatea de asociat și de administrator. După ce a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean în toamna anului 2007, funcție pe care și-a păstrat-o și după alegerile locale din 2008, Ștef a renunțat la funcția de administrator, iar ulterior și-a cesionat părțile sociale, pentru a acoperi afacerile firmei cu Consiliul Județean și cu instituții subordonate acestuia. La Satu Mare este de notorietate că Ștef a controlat în continuare grupul de firme Folda și că el a asigurat contractele derulate cu Consiliul Județean și cu instituțiile subordonate acestuia, ca Spitalul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Muzeul Județean, Centrul Militar Județean. În perioada în care a deținut funcțiile de vicepreședinte respectiv de președinte al Consiliului Județean, Ștef a fost văzut frecvent la sediul Folda, unde tatăl său a fost numit director al principalei firme din grup.

Instituțiile abilitate ale statului, îndeosebi SRI și DNA, nu s-au dovedit interesate de sifonarea a aproape un milion de euro de la Spitalul Județean în 2015 de către o firmă controlată de președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef. Atitudinea DNA este cu atât mai suspectă cu cât, cu trei ani în urmă, atât la Serviciul Teritorial Oradea cât și la structura centrală a acestei instituții a fost înregistrat un denunț penal prin care a fost sesizată sifonarea sumei de  1,5 milioane de euro de la Consiliul Județean și instituții subordonate acestuia către firme din grupul Folda, în perioada în care Adrian Ștef a deținut funcțiile de vicepreședinte respectiv de președinte al Consiliului Județean. Prin denunțul respectiv au fost sesizate și alte fapte grave la adresa președintelui Adrian Ștef (favorizarea unor firme de asfaltare, angajări pe criterii politice, clientelare în aparatul Consiliului Județean și instituțiile subordonate, decontări fictive de deplasări în interes personal în țară și în străinătate, folosirea nelegală a cantinei restaurant și a autoturismelor Consiliului Județean), dar DNA nu a instrumentat niciun dosar până astăzi, astfel că Ștef și-a văzut liniștit în continuare de prăduirea bugetului Consiliului Județean.

DNA n-a mișcat un deget nici cu privire la o sesizare adresată anul trecut Serviciului Teritorial Oradea referitor la construirea de către președintele Ștef, pe numele întreprinderii individuale a soției sale, a unei pensiuni turistice cu finanțare europeană, pentru care a fost realizată canalizarea, repararea și apoi asfaltarea drumului de acces din fonduri alocate de Consiliul Județean.   Concret, este vorba de construirea de către cumnații Adrian Ștef și Ovidiu Silaghi și soțiile lor, în perioada 2013-2015, a două pensiuni turistice de tip mediteranean pe strada Primăverii din localitatea Viile Satu Mare, la o distanță de circa 10 km de municipiul Satu Mare. Cele două pensiuni au fost construite din fonduri alocate printr-un program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, care au fost rezolvate probabil de Ovidiu Silaghi, în perioada în care a fost ministru al transporturilor în guvernul USL. Silaghi a fost în relații apropiate atât cu fostul prim-ministru Victor Ponta cât și cu fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Ca beneficiari de proiect figurează  întreprinderile individuale ale soțiilor lui Silaghi și Ștef, respectiv Silaghi Ariana Întreprindere Individuală, pentru “Pensiunea Agroturistică Florilor”, pentru care a fost alocată suma de 117.606 euro, și Ștef Ramona Loredana Întreprindere Individuală, pentru “Pensiunea Agroturistică Primăverii”, pentru care a fost alocată suma de 117.497 euro. Pensiunile au fost executate de firmele SC Tarr Const SRL Livada și SC Gati Const SRL Orașul Nou, firme care au beneficiat constant de lucrări substanțiale atribuite de Consiliul Județean Satu Mare sau de primării aflate sub controlul politic al președintelui Ștef și deputatului Silaghi. Cele două pensiuni includ câte o casă de tip mediteraneean, care au în spate o căsuță pentru personalul de pază sau de serviciu și o piscină. Pensiunea construită de Întreprinderea Individuală Ștef Ramona Loredana este finalizată, având și curte betonată și gard, în timp ce pensiunea construită de Întreprinderea Individuală Silaghi Ariana aștepată să fie tencuită. Grav este că, în anul 2014, Consiliul Județean a alocat primăriei comunei Viile Satu Mare o sumă suplimentară de 35.000 lei, care, potrivit unei înțelegeri dintre președintele Ștef și primarul Szucs Szabolcs, a fost utilizată pentru lucrări de canalizare și reparare prin pietruire a străzii Primăverii, de la strada Principală până la casele construite cu bani europeni și guvernamentali de familiile Ștef și Silaghi. Recent Primăria comunei Viile Satu Mare a și asfaltat drumul până la așa-zisele pensiuni turistice ale familiilor Ștef și Silaghi.

În perioada în care a deținut funcții la Consiliul Județean, Adrian Ștef nu s-a dedulcit numai la banii pentru sănătate și achiziții publice (lucrări de infrastructură, servicii de pază și protecție), ci și la banii alocați pentru cultură. În acest scop și-a implantat oameni apropiați în fruntea principalelor instituții de cultură aflate în subordinea și în finanțarea Consiliului Județean. Principalul său pion a fost Felician Pop, activist cultural la căminul cultural dintr-o comună apropiată de municipiul Satu Mare (Odoreu) înainte de 1989, care a deținut în perioada cât a fost vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean funcțiile de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (2007-2014) și director al Muzeului Județean (din 2015). În perioada 2014-2015 Felician Pop a fost angajat consilier personal al președintelui Adrian Ștef. Când a plecat din fruntea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Pop a aranjat cu președintele Ștef ca director al acestei instituții să fie numit un tânăr apropiat al său, Robert Laszlo, care avea vârsta de 23 de ani și nu avea studii și experiență de specialitate, fiind absolvent al unei facultăți private de psihologie. Laszlo a deținut anterior o scurtă perioadă de timp funcția de director adjunct al Bibliotecii Județene, pe care a ocupat-o tot în urma unui aranjament între Pop și Ștef. În perioada respectivă, Pop a angajat-o pe mama lui Laszlo în postul de consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, deși aceasta nu avea studii și experiență în domeniul culturii, posedând o diploma de licență în administrația publică, iar Laszlo a angajat-o pe sora lui Pop la Biblioteca Județeană.

Președintele Adrian Ștef a promovat oameni fără studii și experiență de specialitate și la alte instituții culturale subordonate și finanțate de Consiliul Județean. Astfel, la Școala de Arte au fost numiți în funcțiile de director respectiv director adjunct doi cântăreți în restaurante și la nunți, care au obținut diplome de studii superioare în mod dubios. În funcția de director al Teatrului de Nord a fost numit un fost lider al lumii interlope din Satu Mare, arestat în anii 90 pentru trafic de substanțe interzise, care deținea o diploma de licență în management obținută în mod dubios, dar nu a avut de-a face cu teatrul nici ca spectator nici ca cititor până la numirea în funcție.

Sub auspiciile lui Adrian Ștef, în cadrul acestor instituții de cultură cele mai multe nelegalități și cele mai mari sifonări de bani s-au produs la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale căruia i-au fost alocate anual fonduri de ordinul sutelor de mii de lei de către Consiliul Județean. Sub directorii Felician Pop și Robert Laszlo, la acest centru au fost efectuate angajări nelegale, plăți nelegale către colaboratori reali sau fictivi, decontări nelegale de diurne de deplasare, achiziții nelegale de aparatură și alte bunuri, plăți nelegale pentru lucrări sau servicii (ca, de exemplu, zugrăvirea sediului Centrului în 2008 de către firma cumnatului lui Pop). Directorul Felician Pop a ajuns să-și deconteze până la 20 de deplasări pe lună, încasând la un moment dat 11-12.000 lei lunar ca salariu și diurne și devenind astfel funcționarul public cu cel mai mare venit din județul Satu Mare. Sume substanțiale au fost alocate pentru documentarea, editarea, tipărirea și lansarea unor cărți semnate de Felician Pop (Istoria secretă a Sătmarului, Istoria pălincii, Turn desfrunzit ș.a.), precum și pentru finanțarea unor reviste (Alfazet, Confluențe, Citadela) și asociații culturale (Asociația Culturală Dacidava, Asociația Scriitorilor din Nord Vest), la care acesta a avut calitatea de asociat sau de colaborator și a deținut funcții de conducere. Cu toate alocările substanțiale de fonduri, cuplul Felician Pop – Robert Laszlo nu a reușit să pună pe picioare un ansamblu folcloric profesionist la nivel județean, cum s-a reușit în județele învecinate, ci a destrămat și formula preexistentă obligându-i pe folcloriștii mai valoroși să plece. În toată această perioadă nu a fost achiziționat nici măcar un instrument de muzică tradițională. Actualmente centrul mai are nouă angajați, dintre care patru au funcții de directori, iar doi sunt directorul Laszlo și mama sa pe post de consultant artistic.Foști angajați ai Centrului au sesizat conducerea Consiliului Județean, Comisia de Cultură și Comisia Juridică cu privire la o parte din nelegalități, dar nu a fost luată nicio măsură, președintele Ștef și șeful Serviciului Audit ținându-le tot timpul sub preș.

După numirea sa în funcția de director al Muzeului Județean în 2015, Felician Pop a continuat unele din practicile anterioare și la această instituție, pentru care alocările de fonduri din partea Consiliului județean au fost și mai substanțiale. Un prim pas l-a făcut prin înființarea unei noi asociații culturale denumită „Prietenii Muzeului Sătmărean”. În semn de fidelitate și prețuire față de președintele Adrian Ștef, în ultima zi a campaniei pentru alegerile locale, directorul Felician Pop a organizat în sala de festivități a Muzeului Județean lansarea unei așa-zise monografii a județului Satu Mare, care fost finanțată de Consiliul Județean, dar despre conținutul căreia au știință, potrivit reprezentanților celorlalte partide politice reprezentate, doar el și Ștef. La lansarea așa-zisei monografii, majoritatea publicului a fost alcătuită din membri și reprezentanți ai ALDE, partidul în numele căruia Adrian Ștef a candidat pentru funcțiile de primar al municipiului Satu Mare și președinte al Consiliului Județean. Manifestarea a fost în realitate o șușă electorală deghizată care intră sub incidența legii penale.

Tot mai mulți sătmăreni se întreabă de ce președintele Adrian Ștef nu a fost luat la întrebări de procurorii de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare pentru nelegalitățile patronate, cum au fost luați vicepreședintele CJ Mircea Govor și primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Unii spun că tandemul Ovidiu Silaghi – Adrian Ștef a fost și este protejat de procurorul Marius Iancu, care a deținut funcția de șef al DNA Oradea, iar de aproape trei ani este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu care se află în relații apropiate din perioada în care soția acestuia a fost angajată secretară la sediul organizației județene a PNL. Alții spun că tandemul Silaghi – Ștef este protejat de comisarul șef Luminița Șugac, ofițer de poliție judiciară la DNA Oradea, cu care, de asemenea, se află în relații apropiate, în 2012 urmărind să-l promoveze pe soțul acesteia în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție al județului Satu Mare. Este deja de notorietate că Luminița Șugac are un ascendant atât asupra actualului șef al DNA Oradea, procurorul Ciprian Man, cu care a lucrat câțiva ani în cadrul Biroului Teritorial Satu Mare al DNA, cât și asupra procurorului Cristian Ardelean, cu care lucrează de aproape trei ani. Viitorul apropiat va aduce cu siguranță lămuriri în acest sens.

 

Senator

Valer Marian