BREAKING NEWS

Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă (V)

În episoadele trecute v-am prezentat modul în care primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi (UDMR), poreclit Cash&Carry, a favorizat o firmă acoperită a serviciului de spionaj ungar, precum și firma unui milionar maghiar aflat în anturajul premierului Viktor Orban, în achiziționarea hotelului emblemă al Sătmarului, Dacia (fost și viitor Panonnia), prin neexercitarea dreptului de preemțiune. Totodată, am prezentat modul în care acest primar venal și penal a neglijat sau a defavorizat Ștrandul termal din Satu Mare, care se află în proprietatea municipiului, pentru a favoriza ștrandul privat AQUASTAR, construit și inaugurat de un deceniu și aflat sub auspiciile Bisericii Romano-Catolice și în administrarea firmei Solarex, care are patronat maghiar. Am prezentat, de asemenea, modul în care edilul Cash&Carry a favorizat o firmă locală de construcții și asfaltări, cu patronat maghiar, este vorba de Tarrr Const din Livada, care a prosperat rapid și a dobândit monopol municipal, după care a fost sprijinită să fie preluată de către o firmă de apartament din Budapesta, în conturile căreia se vor scurge banii sătmărenilor, precum și fondurile primite de la Guvernul Romăniei sau de la Uniunea Europeană. În acest episod voi prezenta unele din afacerile imobiliare veroase și oneroase ale primarului Kereskenyi, care au fost derulate cu Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare și cu firma Esedra, pe numele multiubitei sale sotii (pe care o trimite din când în când la spital de atâta dragoste).


Afaceri grase cu Episcopia Romano-Catolică
În Satu Mare nimeni nu este surprins dacă afirmi că Episcopia Romano-Catolică este una din cele mai bogate instituții din județ. Sunt arhicunoscute retrocedările multiple și substanțiale obținute de aceasta, precum și chiriile babane încasate de la Primăria municipiului Satu Mare. După ce, în perioada 2008-2012. cu ajutorul viceprimarului Gabor Kereskenyi, au fost retrocedate Episcopiei o mulțime de terenuri, în cursul mandatelor sale de primar (2016-2020, respectiv 2020-2024) episcopia susmenționată încasează de la primărie bani grei din chirii ca, de exemplu: pentru clădirea Colegiului Național Kolcsey Ferencz-28.035,66 lei lunar, pentru clădirea Liceului Teologic Romano-Catolic Ham Janoș-18.241,14 lei lunar, iar pentru clădirea Grădiniței Ham Janoș-11.035,32 lei lunar.
Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare este condusă de episcopul Eugen Schonberger, alintat Jeno de apropiați. Este originar din satul Turulung județul Satu Mare și are origini germanice, provenind dintr-o familie șvăbească care a fost maghiarizată. Din modul său de manifestare reiese că preasfinția sa consideră Ungaria nu Germania drept țară mamă și că inima sa pulsează pentru UDMR. Din palatul episcopal supraaurit s-a implicat într-o serie de afaceri imobiliare destul de controversate, unele având iz penal. În jurul catedralei romano-catolice din Satu Mare a fost ridicat în câțiva ani un ansamblu imobiliar de lux, constituit dintr-un hotel, un restaurant cu cramă și terasă închisă, sală de conferințe, ș.a. Nu cred că spiritul său afacerist rezonează cu perceptele biblice și cu spiritul ultimilor trei papi ai Bisericii Romano-Catolice, sanctitățile lor Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVII-lea și Francisc, personalități de o anvergură intelectuală deosebită și de o probitate morală desăvârșită.


Cine împarte, parte-și face. Afacerea Cubic
Pe parcursul exercitării înaltelor funcții deținute în Primăria Satu Mare, a devenit tot mai evident că primarul Cash &Carry se ghidează în viață după zicala cine împarte, parte-și face. În 2008, când era viceprimar și membru în comisia locală de fond funciar, Episcopia Roman-Catolică a primit, prin două titluri de proprietate, două parcele însumând 6.090 mp (una de 3.578 mp și una de 2.512 mp) lângă lacul Cubic din Satu Mare. În 2010 cele două parcele au fost vândute de către Episcopie firmei Solarex SRL, proprietara noului ștrand termal din Satu Mare, Aqua Parc, care este cunoscută drept o firmă de casă a Episcopiei și a statului maghiar. Prețul tranzacției a fost uimitor, demn de Cartea Recordurilor:….56.660 lei! În 2017, când Kereskenyi era la primul mandat de primar și știa că vor fi atrase fonduri pentru reabilitarea lacului Cubic din Satu Mare, Solarex a vîndut cu aceeași sumă de 56.650 lei și aceleiași episcopii doar parcela de 3578 mp.
A fost greu de înțeles logica acestor vânzări și cumpărări până în data de 3 iulie 2020, când, ce să vezi, distinsa doamnă Noemi Eva Kereskenyi, nimeni alta decât soția primarului cu același nume, a cumpărat aceeași parcelă de 3578 mp, de la Episcopia Romano Catolică, cu suma de 65.000 euro. Putem zice că leii din prețul record inițial au devenit euro după numai trei ani. Binînțeles nu din salar, pentru că în 2020 a încasat în total 64.559 lei, adică în jur de 5.380 lei pe lună, ci dintr-un împrumut de 70.000 de euro de la o persoană fizică. Soția primarului era și este angajata companiei APASERV SA Satu Mare, operatorul de apă și canalizare al municipiului și județului Satu Mare, la care Consiliul Local este acționar alături de Consiliul Județean. Fiind multilateral pregătită, a fost promovată ulterior șef serviciu comunicare și relații cu publicul, având actualmente un salariu lunar net de 9.500 lei, conform declarației de avere a soțului său. Foarte norocoasă această familie Kereskenyi, care a beneficiat peste noapte de contracte de donație pe terenuri, clădiri și bani, respectiv pe suma de 94.394 lei. Colac peste pupăză, familia primarului a câștigat în 2018 un proiect de finanțare de 138.111 de euro pentru o pensiune construită în Lazuri, localitate situată la 6 km de Satu Mare.


Primarul Keskenyi riscă pușcăria și pierderea funcției
Scopul acestor vânzări și cumpărări a terenului de la lacul Cubic a fost ca, dacă cineva scoate un extras de Carte Funciară de la Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), să nu poate să vadă când și cum a pus doamna Kereskeny mâna pe acest teren. Aceste operațiuni intră sub incidența dispozițiilor art. 295 alin. 1 din Codul Penal, care incriminează în capitolul ,,Infracțiunii de corupție și serviciu” următoarea infracțiune: ,,Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Totodată, în acest caz Episcopia Romano-Catolică a jucat o carte mare dând mită mascată și ajutând la delapidarea statului român. Mita este clară, în condițiile în care terenul respectiv a fost vândut la subpreț de trei ori, ca mai apoi, în 2023, cu ajutorul primarului care reabillitează zona cu bani europeni și care îi facilitează unui dezvoltator imobiliar PUZ-ul și autorizația de construcție, soția sa a obținut o sumă substanțială de bani de la acest investitor, care a cumpărat terenul cu 500.000 euro.


Combinația puturoasă cu Esedra
Investitorul imobiliar este nimeni altul decât Vasile Pop, proprietarul complexului de evenimente (nunți, cununii. botezuri, zile onomastice, ș.a.) Esedra, care este cunoscut în județul Satu Mare ca fiind unul din cei mai vechi și mai importanți traficanți de țigări ucrainene, precum și un apropiat al multor șefi de instituții locale. Suma reală a tranzacției este de 500.000 de euro, dar nu este cunoscută încă suma înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare deoarece la această dată este notată în CF doar o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare. Conform surselor noastre, primarul Cash &Carry a primit o parte din bani în valiză pe teritoriul Ungariei. iar o altă parte prin contul soției. O situație de câștig atât pentru vânzător, care nu plătește impozit pe întregul preț primit, cât și pentru cumpărător, care spală banii obținuți din traficul de țigări ucrainene. Dovada că edilul Cash&Carry își folosește influența pentru a obține PUZ pe terenul soției este promisiunea de vânzare cumpărare. Acesta nu a căutat să obțină PUZ pe numele soției din motive clar înțelese, respectiv aprobarea acestuia ar fi trebuit să treacă prin Consiliul Local și ar fi aflat presa și alte persoane.
Încheindu-se o promisiune de vânzare-cumpărare, îi permite cumpărătorului să facă toate demersurile și să întocmească actele necesare, care par legale, iar din spate primarul Kereskenyi își face jocurile. Am găsit un anunț pentru PUZ-ul cumpărătorului Esedra SRL, care enunță foarte vag printr-un anunț de mediu că inițiază procedura de elaborare și realizare a primei versiuni a planului PUZ zonă de locuințe individuale și colective în municipiul Satu Mare, județul Satu Mare, precum și declanșarea etapei de încadrare, in vederea obținerii avizului de mediu. Inclusiv din anunț se vede clar că se încearcă să se ascundă ceva. În toate anunțurile de acest fel se specifică felul locuințelor, numărul imobilelor, numărul etajelor, strada, locația. În acest caz, nimic. Totul este învăluit într-un secret de moarte. O rudă foarte apropiată a patronului Esedra, Vasile Pop, a afirmat că acesta i s-ar fi plâns că ar fi fost obligat să cumpere terenul în cauză cu o jumătate de milion de euro pentru că altfel nu i-ar fi fost aprobate PUZ-ul și autorizația de construcție pentru proiectul imobiliar preconizat în zonă. În acest caz, primarul Sătmarului devine pasibil de răspundere penală pentru luare de mită și șantaj.


Declarație de avere stufoasă a Gaborului de Satu Mare
Dacă arunci o scurtă privire pe declarația de avere a primarului Gabor Kereskenyi, te crucești oși înțelegi că nu degeaba i se spune primarul Cash&Carry. Teren intravilan de 400 mp dobândit prin donație în 2021, la care se adaugă altul de 35 mp, cumpărat în. 2014. Un teren agricol de 7.200 mp cumpărat in 2017 și un teren forestier de (atenție!) 839.200 mp (aproape 84 de hectare) primit prin donație. Și deja multdiscutatul teren de la lacul Cubic. Nici la capitolul clădiri nu stă rău. Un apartament de 108 mp cumpărat în 2014 într-un complex rezidențial extrem de scump din Satu Mare. o casă de vacanță de 54 mp dobăndită în 2014 și o pensiune superbă la Lazuri, care a fost realizată cu fonduri europene a căror obținere stă serios sub semnul fraudei. Are și bani în bănci ca orice grof care se respectă, respectiv 62.845 lei la BRD și 49.677 lei la OTP.


Și mai bun de legat
Actualul primar udemerist al municipiului Satu Mare se încadrează perfect în stilul politicianului hoț, corupt, tupeist și oportunist apărut după răsturnarea de regim din decembrie 1989. Numeroși sătmăreni nu înțeleg din ce cauza este protejat de statul român, îndeosebi de SRI și DNA. Știm că o anumită protecție i-o asigură amicii săi români unși cu toate alifiile pe care i-a angajat la primărie, respectiv un fost securist și sereist, colonelul (r) Vasile Dragoș, pe care l-a numit consilier personal, și un polițai buhai, comisarul șef (r) Vasile Chișluca, pe care l-a uns șef al Poliției Locale. Colonelul Dragoș a avut ultima funcție în SRI de șef al compartimentului de securitate economică, iar foști colegi îl caracterizează drept un individ necinstit, corupt și abuziv, care a fost implicat în afaceri imobiliare de anvergură și în extorcarea de bani a unor oameni de afaceri din județ, îndeosebi din zona Oașului. Comisarul șef Chișluca a fost șef de serviciu în Poliția de Frontieră în vremurile în care contrabanda de țigări era în floare și era omul ales să ducă șpăgile, țigările și băuturile fine maimarilor de la București. Cu concursul primarului Kereskenyi, coloneii Dragoș și Chișluca s-au implicat, direct sau prin intermediari, în afaceri grase, îndeosebi primul (asfaltări, reabilitări sau modernizări de clădiri, curățenie, aplicarea legilor de fond funciar), care a recurs inclusiv la șantajarea unor funcționari publici..
Ultima speranță a sătmărenilor este DIICOT, care ar putea face lumină asupra afacerilor cu iz penal ale primarului Kereskenyi și grupului infracțional organizat în jurul său: angajați ai Primăriei Satu Mare, reprezentanți ai Episcopiei Romano-Catolice, reprezentanți ai firmelor Tarr Const și Solarex, alți oameni de afaceri. Am putea conchide că primarul Cash&Carry este numai bun de legat.


Valer Marian