BREAKING NEWS

Orban o unge pe fiica unei consiliere dubioase a lui Udrea si Basescu

Conform unei decizii publicate miercuri, în Monitorul Oficial, premierul Ludovic Orban a numit-o în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului de Mediu pe Andreea Kohalmi-Szabo.

Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție publică ce asigura suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului. Proaspăta unsă în funcție este general manager la firma Commonwealth Consulting, care oferă consultanță pentru accesarea de fonduri europene, și project manager la firma Start Up Projects, care oferă consultanță pentru obținerea și implementarea de proiecte din fonduri nerambursabile.

Nouă șefa a Fondului pentru Mediu este fiica Luminiței Kohalmi-Szabo, un înalt funcționar deosebit de controversat și profitor în anii de apogeu ai regimului Băsescu. Originară din județul Alba, această Luminița a fost promovată în 2005 de către fostul ministru liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, de la un post de radio din Sebeș în funcția de director-adjunct de comunicare în Ministerul Apărării Naționale. La un moment dat, l-a trădat pe Atanasiu, se pare inclusiv cu informații legate de dosarul penal în baza căruia acesta a fost suspendat din funcție de către președintele Traian Băsescu, dosar care a fost soluționat după câțiva ani prin scoaterea de sub urmărire penală.

În 2010, Luminița Kohalmi-Szabo a devenit consilierul personal al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, în fapt secretara acesteia, postură în care primea inclusiv cadourile și gențile care i se aduceau acesteia la cabinetul ministerial, sens în care a fost audiată în dosarul Gala Bute. În 2012, după ce Udrea a trebuit să părăsească acest minister, Luminița Kohalmi-Szabo a fost recuperată și promovată de președintele Traian Băsescu în funcția de consilier la Administrația Prezidențială, unde a activat la biroul consilierului prezidențial pentru apărare și securitate națională Iulian Fota. Poate ne spune guralivul și atotștiutorul Fota ce calități și competențe avea consiliera Luminița în afara unor forme proeminente, sculptate și bronzate. Aceasta a devenit atât de apropiată de fostul tartore de la Cotroceni încât ea și și membri ai familiei sale au fost invitați de familia Băsescu la sărbători de Crăciun și de Revelion, precum și la nuntă Ebei, sens în care s-au falit cu poze postate pe Facebook.

Sub protecția lui Udrea și Băsescu, Luminița Kohalmi-Szabo a învârtit afaceri mari și profitabile (cu restaurante, stațiuni balneare, construcții, comerț, IT și fonduri europene) în mai multe județe (Albă, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș) și în municipiul București, prin firme deținute sau controlate de soțul sau Iosif (Ioji) sau de ficele sale Andreea și Ioana, care au devenit repede cunoscute că fete de bani gata în cluburile de fițe din capitală. Fete de bani gata inclusiv din afaceri cu fonduri europene. Cea mai mare și mai scandaloasă afacere a Luminiței Kohalmi-Szabo a fost acapararea în 2010, în combinație cu ministrul Turismului, Elena Udrea, și cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea, printr-o firma controlată de soțul sau, cu sediul int-un sat din județul Bistrița-Năsăud, a stațiunii balneare Vața Băi din județul Hunedoara (în Munții Apuseni), care era destinată recuperării militarilor români, îndeosebi a celor care au fost prezenți pe teatrele de operații din Irak și Afganistan. Ministrul afacerist a trădat și a sacrificat sănătatea militarilor români, mutând recuperarea acestora dintr-o stațiune de top într-o stațiune de mâna a două din localitatea Bălțătești din județul Neamț. Până acum nici DNA nici alte instituții a ale statului nu s-au preocupat de această afacere dubioasă și păguboasă pentru statul român și pentru armata română.

Detalii despre firmele și afacerile familiei Kohalmi găsiți în articolele „Afacerile controversate ale consilierei Elenei Udrea si a lui Traian Basescu” si „Reteaua Kohalmi”, publicate cu ani în urmă de Jurnalul Național respectiv de Lumea Justiției. Ar fi interesat de aflat dacă firma din Târgu Mureș la care Ludovic Orban a fost angajat consultant de carton înainte de a deveni premier are vreo legătură cu această famiglie. Această este „România normală” promovată de premierul Orban și președintele Iohannis?

Valer Marian