BREAKING NEWS

Notele secrete ale SRI din afacerea “Răpirea din Irak”

Caracatița serviciilor secrete din lumea presei (III)

O notă de sinteză, redactată de specialiștii Serviciului Român de Informații, în timpul derulării crizei ostaticilor români din Irak, descrie în amănunt frământările, confuziile și conflictele din interiorul și dintre serviciile secrete românești. Documentul pare a fi redactat în baza monitorizării intense făcute de agenți, atât electronic cât în teren, până în data de 7 aprilie 2005, când afacerea “Răpirea din Irak era în toi”. Personajele sunt filate la grămadă. Ofițeri și potențiali agenți SIE, jurnaliști și relațiile acestora, procurori, politicieni și familiile acestora sunt considerate obiective de interes pentru cursul evenimentelor în desfășurare în Bagdad, cât și pentru operațiunile ulterioare.
Ultima parte a documentului este rezervată jurnaliștilor și relațiilor acestora cu serviciile secrete, îndeosebi cu Serviciul de Informații Externe. Ofițerii își concentrează atenția asupra jurnaliștilor de la Prima TV (la vremea aceea), Christian Sabbagh și Dan Dumitru Buleandră cu un oarecare Rareș Nastasie (probabil Rareș Năstase), cărora li s-ar fi trasat misiunea de a realiza “interviuri cu somități, cu elita comunității arabe din România ” prin care să-i spele imaginea teroristului Omar Hayssam. Intervenția în folosul lui Hayssam s-ar fi făcut la inițiativa “domnului ministru”, personaj care, în opinia ofițerilor SRI ar fi chiar șeful SIE. Convorbirile telefonice interceptate de SRI au evidențiat legăturile jurnaliștilor cu unul dintre adjuncții Directorului S.I.E., general locotenent Niculaie GOIA. Se pare că jurnalistul Dan Dumitru avea o bună relație cu Simona Marinescu, personaj care deranjase Palatul Cotroceni cu anumite dezvăluiri din timpul crizei ostaticilor. Marinescu dorea să intre în legătură cu Adriana Săftoiu, consilier prezidențial la acea dată, prin intermediul jurnalistului Prima TV, indicând Președinția ca sursă a necazurilor sale. Interesant de remarcat este că, începând cu anul 2005, aproape toți jurnaliștii pomeniți în acest raport au plecat de la postul Prima TV.

“Domnul ministru” vrea să spele imaginea teroristului Omar Hayssam prin intermediul presei

5. Rareș NASTASIE, legătură mai veche a lui Christian SABBAGH, face, într-o convorbire telefonică cu acesta, o trimitere ciudată (care merită investigată).
Unele afirmații ale lui NASTASIE ar putea fi interpretate în sensul că face parte din lumea presei, dar altele sugerează că lucrează într-o instituție (n.n. – afirmă, la un moment dat, că “am fost acum într-o ședință de asta, de jurnal, de puii mei …cu domnul ministru și cugașca de la noi . . . ”)

NOTE:
– poate fi vorba de un actual demnitar sau de o persoană care a fost ministru / secretar de stat într-o precedentă guvernare și care, acum, se află într-un post de conducere ori are o poziție importantă și în cadrul acționariatului unui post de televiziune;
– la S.I.E., Directorul Serviciului este apelat și evocat de către subordonați ca “domnul ministru” (“domnule director” se utilizează pentru șefii de Direcții).

Oricum, rezultă că “domnul ministru” i-a trasat lui Rareș NASTASIE sarcina să realizeze – sens în care i-a indicat să-l contacteze pe SABBAGH -“interviuri cu somități, cu elita comunității arabe din România ”, precizând că domnul ministru “ar vrea ca, în interviurile astea, să reiasă cum este privit, pur și simplu, OMAR Hayssam” de către cei mai importanți membri ai comunității (n.n. – deci, imaginea inerent complexă a unui om, cu relele. dar și cu bunele lui).

După unele precizări ulterioare ale lui NASTASIE, pare mai probabil ca tonul “domnului ministru” să fi sugerat evidențierea “bunelor” lui OMAR Hayssam (interesând să rezulte cât conta acesta la scara comunității, cât de bogat este – “unul dintre cei mai bogați – etc.).

Interesant este ca Rareș NASTASIE precizează că a fost îndrumat către SABBAGH și de către “DUMITRU” – probabil Dan DUMITRU de la “Prima T.V. ”, care, după cum a rezultat tot dintr-o convorbire telefonică, a vorbit în mai multe rânduri, în contextul crizei, cu adjunctul Directorului S.I.E., general locotenent Niculaie GOIA;
De asemenea, rezultă că, la răndul său, SABBAGH apelează la NASTASIE ca la un om foarte bine informat cu privire la evoluțiile înregistrate în caz.

Un alt amănunt trimite la ipoteza că Rareș NASTASIE lucrează – cel puțin oficial – la un post de televiziune (care a avut, și el, un “sincron” – transmisie în direct. n.n. – despre intoxicarea privind perchezițiile la locuințele lui PRIBOI etc., la care și NĂSTASE “ a alergat”, să vadă dacă e adevărat).

Hayssam, “șmecher în afaceri, bandit și … mână în mână cu autoritățile române”

Christian SABBAGH nu “marșează” la sugestia lui NASTASIE, fiind, însă, grijuliu să nu-1 supere pe acesta, apelând la argumente raționale: arabii din România nu l-ar vorbi de rău pe OMAR, de frica acestuia (care ar avea în Siria “generali din poliție și din servicii secrete”), iar pe de altă parte nu l-ar vorbi de bine, de frica autorităților române.

Lui Rareș NASTASIE nu îi “pică bine” în special precizările făcute în context de SABBAGH cu privire la adevărata opinie unanim împărtășită la nivelul comunității arabe, cu privire la sirian: “șmecher în afaceri, bandit și … mână în mână cu autoritățile române”. La o remarcă similară, făcută, anterior de SABBAGH cu privire la o ipotetică reacție a “intervievaților” – “era un infractor, un bandit, ne țepuia, și așa mai departe” -, NASTASIE semnalase, încă o dată, sensul în care a interpretat dorința “domnului ministru”, precizând, încurcat, cam cum ar dori să se exprime arabii intervievați : “dar nu chiar în forma asta … Poa’ să zică dom ’le, era … nu știu, … era un om …”.

…pare marcat de presiunea pe care o simte asupra sa, exercitată de la nivelul “domnului ministru”, în sensul “albirii” lui OMAR Hayssam.

Și SABBAGH își dă seama de acest fapt, îndemnâmdu-1 pe NASTASIE să încerce, totuși, să-și ducă însărcinarea la bun sfârșit, spunându-i “da ‘ acuma, cine știe … [însensul că poate iese ceva, până la urmă – n.n.]…” și “tu încearcă, încearcă, să nu creadă lumea că …”.

Sfătuită să nu se mai întoarcă în țară

6. Simona MARINESCU continuă schimbul de mesaje cu Dan DUMITRU, încă resimțind șocul produs de efectele “indiscrețiilor” sale.
În context, aceasta:
– indică, din nou, Președinția ca sursa “necazurilor ei”, rugându-l pe Dan DUMITRU să îi transmită ceva Adrianei SAFTOIU, dar nu un SMS emis de ea, ca atare, pentru ca punctele sale de contact să nu poată fi identificate (precizând că ”asta ar vrea Adriana Săftoiu, să vadă adresa de e-mail pe care scriu ”);
– afirmă că îl va da în judecată pe Președintele României;
– repetă că “cei de aici”, adică din Irak (întrebarea este dacă tot reprezentanți ai Băncii Mondiale, sau de la Ambasada României – n.n.), au sfătuit-o să nu se mai întoarcă în țară;
– i-a dat telefonul ei de Irak unui coleg, “pentru că este vorba, totuși, de securitatea mea”.

Eduard Ovidiu Ohanesian