BREAKING NEWS

Năpădit de pisici, viermi, gândaci și șobolani. Teatrul de Balet se prăbușește

Năpădit de pisici, viermi, gândaci și șobolani, Teatrul de Balet din Constanța începe să se prăbușească. Cu două săptămâni în urmă, s-a prăbușit o bucată mare din tavanul sălii de antrenament și repetiții a Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța, care a devenit subiectul unor mari scandaluri de abuz și agresiune inclusiv sexuală în ultimii ani. Noroc că nu era nimeni în sală în momentul prăbușirii pentru că se putea lăsa cu moarte de om. Artiștii sunt obligați acum să se schimbe în toaletă bărbații și pe hol femeile. Angajații teatrului au sesizat în prealabil, de mai multe ori, Ministerul Culturii (forul tutelar), Corpul de control al Primului-Ministru, Primăria municipiului Constanța (proprietarul clădirii), Consiliul Județean și Inspectoratul Teritorial de Muncă că au apărut fisuri și se prăbușesc bucăți de tencuială din pereți și din tavane, precum și că plouă în teatru și că sălile, podeaua și cortina sunt năpădite de viermi, gândaci, mucegai, iar în subsol foșgăie șobolanii. Niciuna din aceste instituții nu a catadicsit însă să facă ceva. Sesizată personal, insipida, inodora și blonda ministresă a Culturii, Raluca Turcanu, a adoptat o poziție de struțo-cămilă, dovedind că în minister au un cuvânt mai greu secretarul de stat Mădălin Voicu, aflat în relații apropiate de prietenie cu managerul teatrului constănțean, soprana Daniela Vlădescu, ultima amantă oficială a amicului său Nicu Ceaușescu, și șeful Corpului de control al ministerului, Daniel Cherecheș, fratele coregrafului șef Horațiu Cherecheș.

Abuzuri, agresiuni și morți în serie

Cu trei luni în urmă, a fost adresată primului-ministru al României, Ion Marcel Ciolacu, o interpelare parlamentară în care au fost semnalate multiple abuzuri, hărțuieli și agresiuni sexuale la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. Pe parcursul a mai bine de un deceniu, mai mulți angajați ai acestui teatru au adresat reclamații în acest sens unui număr de cel puțin șase miniștri ai Culturii, cu deosebire ultimilor trei titulari (Bogdan Gheorghiu, Lucian Romașcanu și Raluca Turcanu), dar toți s-au culcat pe o ureche și nu au intreprins nimic. Iar instituțiile sesizate (Poliție, Parchet, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) au dormit în cizmele statului, în frunte cu șeful Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul Constantin Glugă, demis anul trecut, a cărui soție este angajată soprană la teatru și se află în relații apropiate cu managerul Daniela Vlădescu.

Mai exact, mai mulți angajați ai Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, printre care opt balerini și balerine, au formulat numeroase sesizări și reclamații privind abuzarea lor sub aspect profesional, disciplinar și pecuniar și mai ales privind hărțuirea și agresarea lor sexuală de către soții Horațiu și Monica Chereches, care ocupă funcțiile de coregraf-șef respectiv de director al Companiei de balet, cu știința și chiar cu complicitatea managerului Daniela Vlădescu, care le-a asigurat tot timpul protecție și i-a favorizat profesional și financiar. Cele mai grave acuzații i se aduc coregrafului-șef Horațiu Cherecheș, caracterizat drept un prădător sexual pervers și periculos, multe balerine reclamând că ar fi fost abuzate, hărțuite și agresate sexual, respectiv violate, inclusiv obligate să întrețină raporturi sexuale în trei (cu el și cu soția sa). Soților Cherecheș li se reproșează, pe de altă parte, că ar fi întocmit frecvent state de plată fictive, fără a le achita sumele consemnate în acestea, și că in turnee purtau asupra lor, inclusiv când mergeau la toaletă, genți diplomat sau geamantane cu bani negri.

Managerul Daniela Vlădescu și aghiotanții săi Horațiu și Monica Cherecheș și-au stresat subalternii și prin limbajul jignitor, suburban uzitat la adresa acestora. Conform balerinelor și balerinilor abuzați, injuriile preferate ale Danielei Vlădescu erau javre, jigodii, lepre, proști, grași, leneși , ieșiți din uz. În recuzita coregrafului-șef Cherecheș erau expresiile: curve, te omor, vă omor, vă strâng de gât, dă-ți două palme, mișcă în p… mea în formație, ieși în p… mea din formație. Această triadă de la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța are, așa cum am arătat în articolul precedent, și patru decese pe conștiință în ultimii ani. Trei angajați ai teatrului, coregraful Călin Hanțiu și sonorizatorii Sorin Petcu și Sorin Găvan au murit după ce au făcut stop cardiac sau atac vascular cerebral datorită jignirilor și umilințelor la care au fost supuși. Mama unei balerine a suferit un atac vascular cerebral și a decedat la scurt timp după ce fiica sa i-a povestit, când a surprins-o plângând, că a a depus plângere pentru agresiuni fizice și verbale la managerul Daniela Vlădescu, împreună cu mai multe colege, iar ulterior a fost jignită și umilită în toate felurile de soții Cherecheș și de finii lor prim-soliști.

Expulzat din Franța, cavaler în România

În acest timp, domnișoara Daniela Vlădescu a beneficiat de pensie de vârstă, indemnizație de manager, onorarii pentru regie, scenografie, costumație, precum și de un apartament gratuit în incinta teatrului, în care ține vreo 12 pisici, care infestează cu fecalele lor inclusiv costumele și încălțămintea artiștilor, provocându-le micoze și alergii. Soții Cherecheș au beneficiat și ei de indemnizații și de onorarii substanțiale. Horațiu Cherecheș a dobândit un doctorat dubios în muzică, nu în coregrafie și predă de nouă ani la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Cireașa de pe tort este faptul că a obținut și Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, cu sprijinul neprecupețit al fratelui său de la Ministerul Culturii. Culmea ironiei este că a primit acest ordin după ce a activat doi ani la Opera din Nice, Franța, de unde a fost expulzat, cu interdicție pe 3 ani, pentru agresarea gravă a iubitei sale franțuzoaice și pentru niscaiva delapidare.

Cu toate acestea, după ce au depus un memoriu la Ministerul Culturii în 2021, Daniela Vlădescu și soții Cherecheș au avut tupeul să se victimizeze acționând în judecată cinci dintre balerinii reclamanți, cărora le pretind daune morale însumate de 75.000 de euro pentru așazise prejudicii de imagine. Acțiunile lor se află pe rolul Judecătoriei Constanța, dar pretinșii reclamanți nu s-au prezentat la ultimele termene, pentru a răspunde la interogatoriile subalternilor. Nu putem să nu întrebăm din nou: Ce mai așteaptă ministrul Culturii și șeful Guvernului pentru a curma abuzurile și nemerniciile strigătoare la cer și pentru a elimina pericolele generate de prăbușirile și infestările de la teatrul de pe malul mării? Așteaptă să moară și alți oameni nevinovați?

Valer Marian