BREAKING NEWS

Boicotarea stațiunilor termale românești, cu concursul UDMR

Deputat: Daniel-Florin Ghiță
Circumscripția electorală: nr. 25 Ilfov
Apartenența politică: PSD

Sedința Camerei Deputaților din 13.09.2023

Titlu: Boicotarea stațiunilor termale românești, cu concursul UDMR


În perioada 2001-2005, autoritățile locale și centrale abilitate au fost informate de către un serviciu secret că, după 1990, folosindu-se de reprezentanți ai organizației județene a UDMR, care au deținut funcții importante în administrația publică locală (președinți de Consiliu Județean, prefecți, subprefecți, primari de municipii, orașe și comune) și a beneficiat de majorități absolute sau relative în Consiliul Județean și în consilii locale, autorități și servicii secrete din Ungaria obstrucționează sau chiar boicotează modernizarea unor băi termale (Ștrandul Termal din Satu Mare, stațiunile Tășnad și Acâș) sau reconstruirea și redeschiderea altora (fosta stațiune imperială habsburgică de la Beltiug) pe raza județului Satu Mare, pentru a nu crea concurență stațiunilor similare din statul vecin, îndeosebi ,,perlei coroanei” de la Hajduszoboszlo . Stațiunea de la Hajduszoboszlo a devenit, în ultimele două decenii, cea mai mare stațiune balneară termală din Europa, fiind frecventată de milioane de turiști din România, îndeosebi din nordul și vestul țării noastre. Cert este că modernizarea stațiunii Tășnad și a Ștrandului Termal din Satu Mare au fost întârziate cel puțin 10 ani, iar reconstruirea și redeschiderea fostei stațiuni imperiale de la Beltiug, de care au aparținut și Băile termale Acâș, a fost blocată după 1996, când UDMR a început să dețină funcții importante în județul Satu Mare, începând cu cele de prefect și de președinte al Consiliului Județean.
Apa termală de la Tășnad, Beltiug, Acâș și din Ștrandul municipal Satu Mare este apă naturală, foarte bogată în diverse substanțe minerale, în timp ce apa din stațiunile și ștrandurile termale din Ungaria este încălzită și adiționată cu diverse minerale. Pretinsa perlă termală a Europei de la Hajduszoboszlo a fost construită după 1990 în jurul unei bălți care a fost colmatată anterior. Apa termală de la Beltiug și Acâș este foarte bogată in spirulină, o algă cu proprietăți curative deosebite (pentru probleme de coloană si de circulație periferică, de vedere, de imunitate și de potență), care a fost intens folosită de unele popoare străvechi, ca aztecii, incașii mayașii. În România, doar apa termală de la Herculane are un conținut similar de spirulină, unde a fost construită o mare stațiune imperială de către strămoșii noștri romani după cucerirea Daciei, care au denumit ,,apă vie” apa termală de aici. Stațiunea de la Herculane a fost reconstruită de împăratul Carol I al Austriei, după anexarea Transilvaniei, dobândind statut de stațiune imperială. Aflând aceste aspecte, fostul premier italian Silvio Berlusconi a dorit să cumpere stațiunea Herculane, dar a renunțat după ce avocații săi au constatat că situația juridică a terenurilor de sub clădiri este incertă, existând numeroase litigii cu privire la acestea.
La Beltiug a fost construită o stațiune imperială de către împărăteasa Maria Tereza, fiica lui Carol I, care a avut o herghelie de cai în localitatea Acâș, aflată în imediata apropiere, unde a fost construit un bazin termal pentru îmbăierea sa după partidele de călărie. În anii 60 au fost construite aici două bazine dreptunghiulare, la care actualii proprietari au adăugat un bazin circular acoperit și au construit un motel cu 12 camere, restaurant și terasă, și o duzină de căsuțe de lemn. Pentru reconstruirea stațiunii de la Beltiug, în timpul guvernării Văcăroiu, cu concursul senatorului PUNR Viorel Sălăgean, care era originar din localitate, a fost alocată o sumă substanțială, cu care a fost ridicat în roșu un imobil cu patru nivele, în care urmau să fie amenajate săli de tratamente, camere de cazare și o sală de mese. Ulterior, după ce conducerea Consiliului Județean și a Prefecturii județului Satu Mare au fost acaparate de UDMR, lucrările au fost stopate, iar imobilul în roșu a rămas pradă ploilor și altor intemperii, degradându-se substanțial. Modernizarea stațiunii termale de la Tășnad a fost întârziată circa un deceniu, dar până la urmă s-a reușit finalizarea acesteia, cu fonduri europene și cu fonduri guvernamentale, fiind construite bazine moderne și mai multe hoteluri și pensiuni, care au săli de tratamente. Conform unor specialiști de la Spitalul de Recuperare din Cluj, apa termală de la Tășnad are proprietăți curative peste cea de la Băile Felix din Oradea și cu mult peste cea din Ungaria. În același timp, la câțiva kilometri de băile termale de la Beltiug și Acâș, a fost construită o stațiune termală nouă, cu fonduri europene și cu fonduri alocate din Ungaria, care este frecventată de fostul episcop reformat și președinte onorific al UDMR, Laszlo Tokes, și de amici ai săi de la Budapesta.
În acțiunea de obstrucționare și de boicotare a modernizării respectiv redeschiderii băilor termale din județul Satu Mare au fost implicați, alături de foști și actuali lideri UDMR, și actualii primari ai municipiilor Satu Mare și Carei, Gabor Kereskenyi respectiv Eugen (Jeno) Kovacs. Amândoi au avut și au funcții importante în UDMR, respectiv sunt președinții organizațiilor municipale cele mai importante din județ, vicepreședinți ai organizației județene și membri ai Consiliului Reprezentanților Uniunii. Totodată, se află în relații apropiate cu foști și actuali membri ai Guvernului Ungariei, în ultima vreme chiar cu premierul Viktor Orban și cu președinta Katalin Novak. Astfel, primarul Kereskenyi nu s-a implicat deloc în modernizarea Ștrandului Termal din Satu Mare, după ce a încetat contractul de concesionare încheiat cu o firmă privată din Negrești Oaș, cu doi ani în urmă. Guralivul edil nu s-a sinchisit să ajute miile de sătmăreni mai defavorizați, îndeosebi pensionari, care-și tratau afecțiunile de decenii la ștrandul termal din Satu Mare, scopul și interesul său fiind să sprijine noul ștrand termal local, AQUASTAR, care funcționează însă cu apă încălzită. Acest ștrand a fost inaugurat în 2013, fiind construit sub auspiciile Fundației Caritas, care aparține Bisericii Romano-Catolice, și aflându-se în administrarea firmei Solarex, care are patronat și board maghiar. Edilul șef al Sătmarului este în relații foarte apropiate cu episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen (Jeno) Schonberger ot Turulung, cu care a derulat mai multe afaceri dubioase (retrocedarea de imobile, pentru care primăria achită chirii substanțiale,, construirea de imobile noi, achiziția de terenuri), care sunt investigate în prezent.
Asupra primarului Jeno Kovacs de la Carei planează suspiciuni că ar fi exercitat influențe într-un dosar penal instrumentat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, Robert Meszaros, care i-a trimis nelegal în judecată, fără o probațiune minimală, pe administratorii și proprietarii români ai Societății Băi Termale Acâș, și judecat de judecătoarea Anca Demian de la Judecătoria Carei, care a comis mai multe încălcări grave ale normelor procesuale penale, dintre care unele au atras nulitatea absolută a procesului. Cert este că președinta completului de judecată și părinții săi s-au aflat în relații apropiate cu actualul primar al municipiului Carei, care, așa cum am arătat, a fost și este unul din cei mai importanți lideri județeni ai UDMR. Milițian sadea, tatăl său este amic cu primarul Kovacs din perioada în care a fost șef local al miliției economice comuniste și apoi comandant al Poliției municipiului Carei, iar mama sa a fost secretara primarului UDMR pe parcursul mandatelor sale. Inclusiv judecătoarea Anca Demian a fost, timp de mai mulți ani, angajata Primăriei municipiului Carei, ocupând postul de consilier juridic până ce a devenit judecătoare la Judecătoria Carei, cu câțiva ani în urmă. Și prim-procurorul Meszaros, autor al rechizitoriului și procuror de ședință în procesul privind Băile Termale Acâș, este în relații apropiate cu înfumuratul și lăudărosul primar de la Carei, fiind, conform unor surse, coleg de facultate și amic cu fiul său Robert.
Cauza constituie actualmente obiectul dosarului Judecătoriei Carei nr. 1769/218/2020, în care au fost trimiși în judecată, în calitate de inculpați, SC Băi Termale Acâș și foștii administratori ai acesteia pentru ucidere din culpă produsă, acum nouă ani, în urma unei explozii provocate de faptul că victimele, de etnie romă, au fumat în cabina cu vană cu apă termală, în pofida avertizărilor prealabile afișate și transmise verbal de personalul de serviciu cu privire la interdicția de a fuma. Inițial, în cauză a fost emisă soluție de clasare, cu motivația existenței unui caz fortuit, de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Anda Proșa, actualmente președinta Judecătoriei Carei. Părțile civile au formulat plângere împotriva soluției, prin care au solicitat redeschiderea urmăririi penale și trimiterea în judecată, care a fost admisă în apel de către un complet de la Tribunalul Bihor, prezidat de judecătoarea Crina Muntean, care se afla în relații de dușmănie cu avocatul unui inculpat, Răzvan Doseanu, care a formulat împotriva sa sesizări la Inspecția Judiciară a CSM, în urma cărora a fost sancționată disciplinar. Atât procurorul cât și judecătorul de caz nu au admis ori nu au luat în considerare probe utile, pertinente si concludente, grăbindu-se să soluționeze cauza. Judecătoarea Demian a mers până acolo încât nu a citat legal societatea inculpată, iar la penultimul termen a respins o probă pe care a admis-o la un termen inițial, fiind vizibilă conivența cu procurorul de ședință.
Am putea conchide că primarul Jeno este mai marele nu numai al administrației ci și al justiției din orașul de la frontiera cu Ungaria intrat în istorie sub sintagma ,,ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul horthysto-fascist”. Pentru motivele expuse, solicit Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze cu privire la abuzurile procesuale și la abaterile disciplinare comise de prim-procurorul Robert Meszaros și de judecătoarea Anca Demian. Totodată, solicit DIICOT să se sesizeze din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a asigura un folos pentru sine sau pentru altul.

Deputat
Daniel Florin Ghiță