BREAKING NEWS

Aștept ordonanțele dvs., domnule Orban !

Prin 2017, un domn bine din presa scrisă, manager, patron și jurnalist în același timp, îmi relata aventura șocantă prin care tocmai trecuse. Plecat la răsfățuri intelectuale prin India, pe urmele sihastrului hindus, Mircea Eliade, ajuns profesor de istorie a religiilor, domnu’ bine se potcovise cu o formă agresivă de pneumonie care era cât p-aci să-i pună capac. Cel puțin asta susținea că i-au spus vracii la vremea aceea. Omul a scăpat de necaz ca prin urechile acului și, de curând, a scris o stufoasă analiză economică despre democrație versus molimă. Povestea lui m-a pus pe gânduri în aceste zile de restriște, când militaroizii scoși în stradă ne arată, din nou, patul armei. Vedeți dumneavoastră, cu trei ani în urmă, în lumea medicală, nu se discuta despre Covid-19, iar dacă cineva dădea colțul de oarece boală de plămâni, putea fi diagnosticat cu ușurință cu o răceală comună. Astfel, se pare că, numai anul trecut, în Italia, mii de oameni au murit de gripă simplă. Nu de Corona virus. Cu o strângere de inimă, l-am contactat pe fostul meu șef și i-am dat de înțeles că, în sângele său ar putea sălășlui anticorpii slavatori ai omenirii. Adică, fără să vrea, aflat pe malurile Gangelui în căutarea bossonului Higgs, gazetarul vindecat a devenit Corona-imun.

            Lăsând gluma la o parte, putem spune că natura abuzată ne dă, din când în când, câte un bobârnac. Mai rar, la interval de un secol, primim chiar o palmă. În goana după profitul obținut cu orice preț, omul modern a uitat de hronicile și pisaniile scrise la vremuri de restriște și s-a trezit cu niscai ordonanțe militare după ceafă. Acum scoate câinele la plimbare numai cu bilet de voie. Mai nou, cetățeanul de la bloc poate sta liniștit în sânul familiei pe termen nelimitat. UE a hotărât într-o ședință virtuală că, în loc de fonduri antivirus, dă coronabonduri. Virtuale și acelea.

            La noi, după șocul ordonanțelor militare prin care inutilii de la guvernare au băgat o țară întreagă în arest preventiv, presa, echipată cu botniță de firmă, se trezește și pune întrebări. Jurnaliștii mai curajoși șușotesc din spatele bumbacului stratificat, agățat cu bretele de urechi, cum că președintele Iohannis și “Guvernul Meu” știau ce vine peste România încă din ianuarie, dar în loc să ia măsurile preventive necesare au preferat să se ocupe cu moțiuni și cu alegeri anticipate. Posturile de televiziune prietenoase cu puterea prezintă tot mai des, drept scuză, știrea că molima se întâmplă și la case mai mari, Franța, Italia, Spania. Prezența armatei pe străzile capitalei devine o normalitate. Din păcate, blindatele și militarii înarmați până-n dinți nu țin loc de echipamente medicale, dezinfectanți, spații de carantină și sporesc confuzia provocată de mesajele contradictorii aruncate în spațiul public de inutilii palatelor Victoria și Cotroceni.

            Un lucru este cert – când imbecilii care ne conduc și-au dat seama că nu pot gestiona năvala românilor din diaspora, ne-au băgat pe toți în arest. O testare masivă a invadatorilor ar fi stricat raportul de țară. Bilanțul exercițiului democrație versus virus este tot mai negru. Spitalele intră în carantină sau sunt închise. La Focșani, Suceava sau Rădăuți, numărul persoanelor infectate crește neîncetat. Medicii din prima linie, carne de tun în acest război asimetric, sunt copleșiți de responsabilități și protestează sau chiar refuză să mai trateze bolnavii din spitale. În acest timp, zurbagii de la putere anunță testări în masă la București. Serviciile secrete ne-au adus botnițe, combinezoane și dezinfectanți tocmai de la verii din Seul, iar președintele ne-a promis ajutoare de milioane de euro de la UE. Delirul lui Lache de la Sănătate a fost încununat de ideea genială a ministrului de a testa milioane de bucureșteni. Șică l-a demis urgent prin ordin pe unitate. Până una-alta, arestat la domiciliu pe termen nelimitat și aflat bătaia armelor NATO, în calitate de cetățean european, subsemnatul așteptă ordonanțele dumneavoastră, domnule Orban.  

Eduard Ovidiu Ohanesian