BREAKING NEWS

Afaceristul Mihai Crișan îi dă în gât pe polițiștii Șugac

Afaceristul Mihai Crișan, cunoscut ca patron al complexului turistic Valea Măriei și al restaurantului Poiana Codrului din Satu Mare, a fost trimis în judecată decrisan Serviciul teritorial Oradea al DNA în două dosare penale în mai puțin de un an și jumătate. La începutul lunii februarie 2015 a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de dare de mită în dosarul în care a fost arestat și trimis în judecată pentru luare de mită fostul director al Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean. La finele lunii iunie 2016 a fost trimis în judecată pentru o infracțiune de dare de mită în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru luare de mită polițistii Vlad Boșca și Felician Jurj, în legatură cu netragerea sa la răspundere penală pentru agresiunea gravă comisă în decembrie 2010 împotriva tânărului Mihai Roman din Negrești Oaș. Zilele trecute Crișan a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani și 10 luni de închisoare în penitenciar în primul dosar în care a fost trimis în judecată.

În ambele dosare rechizitoriul a fost întocmit de procurorul Cristian Ardeleanu de la DNA Oradea, dar ancheta a fost efectuată în mare parte, în calitate de ofițer de poliție judiciară, de comisarul șef Luminița Șugac, fost adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție satu Mare. Se spune că Luminița Șugac are o mare influență asupra procurorului Ardeleanu, mai mulți avocați, martori sau inculpați afirmând că aceasta ia declarații și întocmește acte în numele procurorului respectiv.

Considerat mulți ani „șeful de cadre” al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Mihai Crișan știe că Lumința Șugac a fost avansată , în anul 2009, înainte de termen, la gradul de comisar care-i era necesar pentru a fi angajată ca ofițer de poliție judiciară la DNA, în urma unui trafic de influență exercitat pe lângă șeful de atunci al Serviciului de Încadrare și Promovare din cadrul Direcției Management Resurse Umane a Inspectoratului General al Poliției Române, care a fost coleg cu soțul său Emilian la Școala de Ofițeri de Poliție de la Băneasa. Crișan știe și faptul că soțul Luminiței Șugac, comisarul șef Emilian Șugac, actualmente adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, a fost numit șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare în anul 2003 în urma fraudării grosolane a examenului susținut la București, fapt confirmat printr-o ordonanță definitivă a Parchetului General. Dea lungul anilor, cunoscutul și influentul afacerist din Țara Oașului le-a oferit și soților Șugac mai multe mese și petreceri îmbelșugate și gratuite în localurile sale, dar pentru acestea nu a fost anchetat pentru dare de mită, ca pentru mesele oferite fostului șef al Finanțelor Județene, Mircea Ardelean.

Astfel, în perioada în care a îndeplinit funcția de șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare, Emilian Șugac a apelat de mai multe ori la serviciile afaceristului Mihai Crișan, prin intermediari aflați in subordinea sa, solicitându-i acestuia sa sponsorizeze diferite chefuri organizate cu ocazia vizitelor de lucru sau al misiunilor șefilor și lucrătorilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Oradea, forul ierarhic superior. Chefurile au avut loc la restaurantul Poiana Codrilor din Satu Mare, iar consumația nu a fost achitată niciodată de către Emilian Șugac ori de subalternii săi. Mai mult, acesta s-a numărat printre invitații de onoare la petrecerea organizată cu ocazia zilei de neștere a lui Mihai Crișan, când a avut loc o confruntare verbală vehementă cu comisarul șef Vasile Stan, șeful Serviciului de Ordine Publică, pentru aplanarea căreia a fost necesară intervenția gazdei sărbătorite și a unor colegi polițiști.

Și Luminița Șugac a participat la mai multe petreceri organizate la restaurantul Poiana Codrilor, îndeosebi de Ziua Poliției, dar și la sindrofii ocazionale sau de protocol, fără sa achite vreodată consumația. O sindrofie de amploare a avut loc în perioada in care Luminița Șugac era adjunct al șefului IJP Satu Mare, în urma controlului de fond efectuat la Serviciul Economic din IPJ Satu Mare, aflat în subordinea sa, de către Direcția Economică din IGPR condusă pe atunci de comisarul șef Mircea Bucur. Adjuncta Șugac l-a însărcinat atunci pe un subaltern de-al său, care se afla în relații apropiate cu patronul Unicarm, „să rezolve” produse de carne si să le aducă la restaurantul Poiana Codrilor pentru masa de protocol. Deși s-a ales cu burta plină și cu rezultate favorabile din partea controlorilor supermulțumiți, doamna Luminița nici nu a întrebat nici nu a achitat consumația.

Vlad Țepeș 

P.S.: Am aflat între timp de la cine, cum și când au obținut soții Șugac centrala termică neplătită, pentru a-și asigura energia calorică necesară combaterii crimei organizate și corupției. Așteptăm să vedem dacă și când intră pe fir DGA și DNA.