BREAKING NEWS

Penalii lui Dragnea conduc Senatul României

Grație lui Dragnea, deși a fost condamnat pentru furt și era urmărit penal pentru trafic de influență  

Senatorul-ficățel a ajuns al doilea om în PSD și în Senat

 

Prin alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte, Partidul Social Democrat a realizat mai multe premiere în istoria postdecembristă a României. Dragnea a fost candidat unic și a fost ales cu unanimitate de voturi. Dragnea este primul președinte al PSD  care a avut alte origini politice, activând în Partidul Democrat în perioada 1990-2000Dragnea nu poate fi considerat în niciun caz un politician dedicat celor mulți și mai defavorizați, fiind în realitate un burghez sadeainteresat de afaceri și ahtiat să facă bani cu orice preț. PSD este singurul partid din România și din Europa care și-a ales în funcția de președinte un condamnat penal.

Între o condamnare cu suspendare și o condamnare cu executare

După cum se știe, Dragnea a fost condamnat definitiv ( 2 ani de închisoare cu suspendare condiționată) pentru implicare în fraudarea referendumului din iulie 2012 privind demiterea fostului președinte al României, Traian Băsescu. Iar în cursul anului trecut, Dragnea a fost inculpat și trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, reținându-i-se în sarcină de data aceasta fapte mult mai simple și mai ușor de dovedit, respectiv că, din dispoziția sa, două secretare de la sediul Organizației județene Teleorman a PSD au fost angajate și retribuite fictiv la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului care s-a aflat în subordinea sa în perioada în care a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman. Dosarul se află actualmente în stadiul de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce i-au fost respinse cererile și excepțiile invocate în procedura de cameră preliminară. În cazul în care va fi găsit vinovat, verdictul va fi închisoare cu executare în penitenciar, nemaiputând beneficia de o condamnare cu suspendare.

Referitor la dosarul referendumului, Dragnea a invocat tot timpul că ar fi fost anchetat și condamnat politic pentru că ar fi mobilizat alegătorii la vot, uitând faptul că, cu o săptămână înainte, pentru a fi întrunit cvorumul de participare (50 % + 1 din electorat), în calitate de secretar general al PSD, le-a solicitat liderilor județeni ai PSD ( președinți de organizații județene, președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari de municipii reședință de județ) să intervină pe lângă președinții de secții de votare pentru a comunica, la fiecare oră de raportare către Biroul Electoral Central, câte 25 de alegători în plus față de cei care au fost prezenți efectiv la urne. Acest fapt este cunoscut și de actualul director al SRI, Eduard Hellvig, care era în perioada respectivă secretar general al PNL, partid cu care PSD se afla la guvernare în cadrul USL, având în vedere că și liderilor județeni ai PNL li s-a solicitat atunci să fie comunicat un număr fictiv de alegători în plus la fiecare oră de raportare către Biroul Electoral Central. Singura diferență a fost că liberalilor li s-a solicitat să comunice un număr dublu față de pesediști, respectiv 50.

Dosarul de la DNA care-l sperie pe președintele PSD

În condițiile în care Dragnea a fost anchetat și trimis în judecată în ambele dosare de către Direcția Națională Anticorupție și se consideră o țintă și o victimă politică a procurorilor anticorupție, a frapat poziția concesivă din ultima perioadă a președintelui PSD față de șefa DNA. Laura Codruța Kovesi. Explicația este foarte simplă. Dragnea este paralizat de frică pentu că știe că are la DNA un dosar mult mai mare și mai grav, care privește afaceri de anvergură în care a fost implicat în ultimii ani. Obiectul acestui dosar îl constituie afaceri derulate prin firme controlate (ca TelDrum Alexandria sau 3T Construct Piatra Neamț ) în mai multe județe ( Teleorman, Constanța, Neamț, Suceava, Satu Mare, Giurgiu, Olt, Mehedinți, Buzău, Maramureș ), cu concursul unor președinți sau vicepreședinți de consilii județene ori primari obedienți, în materie de asfaltare drumuri, aducțiune apă și canalizare, modernizare aeroporturi. Pentru astfel de lucrări au fost alocate sume mari îndeosebi în perioada în care Dragnea a fost vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. La un moment dat acest dosar era înregistrat la DNA sub nr. 221/P/2013 și privea și afaceri derulate de firmele Tel Drum și 3T Construct în județul Satu Mare. Este vorba de atribuirea de către Consiliul Județean Satu Mare, în condițiile participării a 10 firme la licitație, a unei lucrări de modernizare a unui drum județean, denumit Autostrada Țării Oașului, în valoare de 9 milioane de euro, firmei Tel Drum și de atribuirea de către Primăria Municipiului Satu Mare a unei lucrări de extindere stație de epurare, în valoare de 7 milioane de euro, firmei 3T Construct. Afacerea cu firma 3T Construct Piatra Neamț a constituit obiectul unei adrese de informare transmisă procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de către primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, în baza unui protocol secret de cooperare devoalat recent de siteul Lumea Justiției. Adresa respectivă a fost transmisă în data de 25 iulie 2013, la câteva zile după înregistrarea dosarului nr. 221/P/2013.

Promovarea penalilor a devenit metodă politică

Din păcate, în funcțiile de conducere pe care le-a deținut, Liviu Dragnea a promovat în PSD personaje penale, după chipul și asemănarea sa, în funcții cheie la nivel județean și la nivel central. Dragnea a fost cel care l-a promovat pe fostul președinte al PSD Mehedinți, Adrian Duicu, fost muncitor și patron de benzinărie, posesor a mai multor licențe în studii superioare, arestat și trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Dragnea l-a promovat pe fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, fost bucătar de IAS, deținător al unei licențe dubioase în inginerie alimentară, arestat și trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Dragnea l-a promovat lider județean al PSD, deputat și apoi președinte al Consiliului Județean Neamț pe Ionel Arseni, fost valutist și cămătar în piața centrală din Piatra Neamț, cu studii superioare incerte ( conform CV-ului, a obținut licența de “inginer economist” la “UUMV București”) , cercetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru relații sexuale cu minore. Dragnea este cel care l-a promovat secretar general al PSD pe deputatul de Argeș, Marian Neacșu, condamnat definitiv ( 6 luni cu suspendare condiționată) pentru conflict de interese.

Uluitoarea ascensiune a senatorului Bădălău  

Promovarea cea mai penală a lui Dragnea s-a produs la sfârșitul anului 2016, respectiv în data de 28 decembrie, când, în mod vădit nestatutar, la propunerea sa, Comitetul Executiv Național l-a desemnat președinte executiv al PSD, adică numărul doi în partid, pe senatorul de Giurgiu, Niculae Bădălău. Tot la finele lunii decembrie 2016, Bădălău a fost desemnat de către PSD vicepreședinte al Senatului României , acesta devenind primul locțiitor al președintelui Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, în decurs de câteva zile, relativ necunoscutul Bădălău a devenit al doilea om în principalul partid de guvernământ și în camera superioară  a Parlamentului. Cu câțiva ani în urmă, Dragnea îl promovase pe Bădălău în funcția de președinte al PSD Giurgiu. Relația dintre cei doi a fost cimentată în ultimii ani cu mai multe partide de vânătoare și afaceri veroase derulate în județul Giurgiu.

Nici în cazul lui Bădălău nu s-a ținut cont de criteriile de integritate adoptate de PSD și nici de bunele practici europene în materie. Bădălău este urmărit penal pentru trafic de influență și a fost condamnat pentru furt înainte de 1989. În octombrie 2013 DNA a nunțat începerea urmăririi penale împotriva senatorului Niculae Bădălău pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, reținând în sarcina sa că ar fi apărat interesele unei firme (SC Agrozootehnica SA Vedea) implicată într-un circuit evazionist, prin care  a fost cauzat un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, făcând intervenții pe lângă conducerea APIA, ANAF și Prefecturii județului Giurgiu. Procurorii anticorupție l-au acuzat că, în cursul lunii mai 2013, ar fi primit, cu titlu gratuit, de la reprezentanți ai firmei protejate cantități însemnate de produse alimentare pentru restaurantul pe care-l deține în orașul Bolintin Vale ( 200 pulpe de pui, 200 piepți de pui  și 20 de kilograme de ficat de pasăre), motiv pentru care a fost denumit de presă ”senatorul-ficățel”. DNA  a solicitat arestarea preventivă a 29 de inculpați în dosarul respectiv și a început urmărirea penală față de alte 15 persoane cercetate în stare de libertate, printre care și senatorul Bădălău. În mod inexplicabil, cauza nu a fost finalizată față de acesta până în prezent.

Senatorul Niculae Bădălău are antecedente penale în materie agro-alimentară. În data de 13 ianuarie 1988, în timp ce era angajat subinginer agronom, Bădălău a sustras din Baza de recepție Malu Spart din județul Giurgiu patru saci conținând cantitatea de 143 Kg de grâu, pe care i-a vândut cu suma de 1200 lei unui cetățean din localitate, de la care primise anterior un curcan. După două zile a fost arestat preventiv pentru furt calificat din avutul obștesc, reținându-se că a cauzat un prejudiciu în valoare de 2570 lei. Bădălău a fost anchetat și judecat de urgență, fiind condamnat de Judecătoria Bolintin Vale, prin sentința penală nr. 23 din 26 ianuarie 1988, la o pedeapsă de 1 an închisoare cu executare la locul de muncă. Cazul Bădălău a fost prezentat atunci pe Procuratura Generală și în presa vremii alături de cazul unui inginer zootehnist din județul Dolj care a furat 12 purcei de la ferma la care lucra.

Cu astfel de personaje la cârmă, nu este de mirare reacția străzii față de PSD și aproape sigur că principalul partid de guvernământ va ajunge într-o fundătură. Dacă lui Victor Ponta i s-a reproșat, pe bună dreptate, că a instituit un adevărat sultanat în perioada în care a condus PSD, despre Liviu Dragnea se poate spune că a consacrat o veritabilă lotrie după ce a preluat frâiele PSD.

Valer Marian