BREAKING NEWS

Practici hapsane si nelegiuite ale companiilor furnizoare de energie

Liberalizarea pietei de energie a declansat o competitie feroce intre companiile furnizoare nationale si multinationale pentru acapararea de clienti persoane fizice sau persoane juridice. In aceasta competitie au fost utilizate si mijloace mai putin ortodoxe pentru atragerea clientilor altor companii.


In ultimele zile ale lunii iulie 2020, un reprezentant al companiei Enel Energie SA a incheiat contracte de furnizare cu mai multi locuitori in varsta din localitatea Dabaca, judetul Cluj, dandu-le de inteles ca ar fi reprezentantul vechiului furnizor al acestora, SC Electrica Furnizare SA. Simion P., care locuieste in Dabaca nr. 437, ne-a reclamat faptul ca, la finele lunii iulie 2020, in timp ce lipsea de la domiciliu, fiind la spital (bolnav de cancer in stadiu terminal), un reprezentant al SC Enel Energie SA a incheiat, pe numele sau, un contract de furnizare a energiei electrice, pe care i-a solicitat sa-l semneze sotia sa. Reprezentantul Enel a indus-o pe aceasta in eroare spunandu-i ca este incheiat cu furnizorul cu care au avut contract in perioada anterioara, SC Electrica Furnizare SA. Sesizand ulterior ca au fost pacaliti si ca au incheiat contracte cu un alt furnizor, Simion P. si vecinii sai au sesizat primaria locala si au anuntat compania Enel Energie ca renunta la contractele incheiate in mod fraudulos, respectiv ca le reziliaza. Cu totii au reincheiat contracte cu furnizorul initial, SC Electrica Furnizare SA. Mai exact, Simion P. a reincheiat contractul cu SC Energie Furnizare SA in data de 07.09.2020, acesta avand nr. 2763283-2 si intrand in vigoare in data de 22.09.2020, perioada in care un reprezentant al SC Electrica Furnizare SA i-a comunicat ca a fost notificata companiei Enel Energie incheierea acestui contract.
Simion P. a achitat facturile emise de Enel Energie pe perioada 31.07.-30.09.2020, respectiv o factura in valoare de 124,06 lei si o factura in valoare de 105,54 lei, iar incepand din luna octombrie 2020 si pana in prezent a achitat facturile emise de furnizorul legal si real, SC Electrica Furnizare SA. Compania Enel i-a transmis insa in continuare facturi lunare, pe perioada 01.10.2020-31.03.2021, cu valori cuprinse intre 120 lei si 130 lei,totalizand 632 lei. Mai mult, in perioada februarie-aprilie 2021, Enel Energie i-a transmis nu mai putin de 5 preavize de deconectare, iar in data de 18.03.202 i-a fost expediata o somatie de plata de catre firma recuperatoare EOS KSI Romania SRL, fapte care i-au agravat starea de boala. De la incheierea contractului si pana acum, la domiciliul sau nu s-a prezentat niciun reprezentant al companiei Enel Energie pentru a verifica consumul inregistrat de contorul de energie electrica, fapt ce creeaza dubii serioase asupra legalitatii si realitatii consumului de energie electrica pentru care au fost emise facturi lunare in perioada in discutie. Este evident ca, in speta, sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune, sens in care urmeaza sa fie formulata plangere penala.
Ramane de vazut daca vajnicii si bine platitii procurori romani vor avea curajul sa ancheteze afacerile nelegale ale unei companii straine. Enel este, conform Wikipedia o companie italiana implicata in producerea si furnizarea energiei electrice. Este cea mai mare companie energetica din Italia, este cotata pe bursele din Milano si New York si are o capitalizare bursiera de circa 41 miliarde de ruro. La nivel european, Enel este cotata pe locul 4 in topul companiilor energetice. Cu toate acestea, Enel Energie SA are o politica de comunicare proasta si aroganta cu consumatorii romani, pe care-i trateaza ca pe sclavii de pe plantatie. Pe site-ul companiei si pe facturile emise de aceasta se afla un singur numar de telefon pentru clientii din Romania, 021 9977, la care am sunat de mai multe ori si in mai multe zile, dar nu a catadicsi nimenit sa-mi raspunda. Nici pe site nici pe facturi nu apare vreo adresa de emai sau vreun numar de fax pentru a transmite eventuale sesizari si reclamatii, ca in cazul altor companii furnizoare de energie. In cursul lunii aprilie 2021 m-am prezentat la sediul sucursalei Enel Energie SA din Cluj Napoca (Calea Manastur nr. 64-66) si am solicitat explicatii in acest caz, dar mi s-a raspuns ca acest fapt nu este posibil intrucat baza de date este blocata de cateva zile. Am revenit dupa o saptamana, dar mi s-a raspuns ca baza de date este tot „blocata”. Probabil ca este blocata dintotdeauna si pentru intotdeauna. Sau pur si simplu nu exista.
Cu aceasta ocazie, am solicitat un numar de telefon si o adresa de email pe care sa pot contacta conducerea companiei. Am primit numarul de telefon 0800070809 si adresa de email contactee.ro@enel.com, pe care am solicitat un punct de vedere conducerii Enel Energie cu privire la cazul prezentat. In loc sa-mi raspunda punctual, am fost luat in aceeasi zi la trei pazeste ca de unde am adresa de email a companiei, care are regim confidential, si sa fac bine sa o sterg imediat din baza mea de date. Asta m-a convins ca nenicii astia de multinationala considera Romania un sat fara caini. Nu ca firmele autohtone de furnizare a energiei electrice ar fi mult mai breze. In ultimii ani am monitorizat cu atentie si practicile frauduloase ale companiei Electrica Furnizare SA in raporturile cu consumatorii persoane fizice si persoane juridice. Este deja de notorietate ca cea mai mare companie energetica autohtona ii pacaleste pe consumatorii mioritici cu asazisele facturi estimative, care constituie o forma mascata de creditare, dupa care isi ia potul cu facturile de regularizare. La astfel de practici recurg si companiile de distribuire a gazului metan. Iar Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si alte organe dorm in cizmele statului. Dar, despre acestea, cu alta ocazie.


Valer Marian