BREAKING NEWS

Spovedania si jocurile lui Rizea (I)

Am citit si rascitit „Spovedania lui Rizea” lansata pe internet cu circa o luna in urma de catre fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru fapte de coruptie si fugit in Republica Moldova, unde a obtinut cetatenia statului romanesc de dincolo de Prut. Fostul parlamentar, destul de anost si anonim ca politician, altfel un individ alunecos si sulfuros, face in cartea sa o serie de dezvaluiri punctuale si interesante despre coruptia din clasa politica, din administratia publica, din lumea afacerilor si din serviciile secrete. Am astepat expres sa treaca cateva saptamani pentru a vedea impactul acestor dezvaluiri, dar am constatat ca acesta a fost minor. Politicienii si partidele vizate, cu precadere PSD si PNL, nu au avut nicio replica. Afaceristii pomeniti nu au zis nici pas, nici cei din grupul de la Monaco nici cei din grupul de la Caelia-Mamaia. SRI si SIE s-au facut ca ploua, iar institutiile anticoruptie sau anticrima organizata n-au avut nicio reactie. Presa scrisa si audiovizuala a trecut peste subiect, cu cateva exceptii notabile, probabil datorita conexiunilor unor patroni de ziare si de televiziuni cu politicienii si afaceristii vizati.


Conexiuni cu lideri politici, mari imbogatiti si sefi de servicii secrete
Coroborand dezvaluirile lui Rizea cu alte informatii aparute in spatiul public si cu informatii pe care le-am obtinut personal din diverse surse, cred ca cea mai mare parte a acestora, cel putin 75 %, sunt plauzibile. Cristian Rizea a avut timp de aproape doua decenii legaturi stranse cu lumea politica si cu serviciile secrete. A fost membru si a avut functii de conducere in ApR, in PSD istoric si in PSD rezultat in urma fuziunii partidului istoric susmentionat cu PDSR. A detinut o functie importanta in Ministerul Tineretului si Sportului in timpul guvernarii Adrian Nastase si a detinut doua mandate de deputat PSD in perioada 2008-2016. A fost un apropiat al mai multor lideri politici, incepand cu fostul presedinte al ApR, Teodor Melescanu, cu fostul presedinte al PSD istoric, Alexandru Athanasiu, si cu fostii presedinti ai PSD, Mircea Geoana si Victor Ponta, care au fost si candidati prezidentiali. Rizea a fost amic si cu multi milionari din afaceri cu statul din asa-zisul grup de la Monaco, noii paturici ai Romaniei, indeosebi cu omnipotentii Dragos Dobrescu si Cristian Burci, primul fiind si nasul de botez al fiului sau.
Pe de alta parte, Rizea a fost in relatii apropiate, chiar de prietenie, cu mai multi sefi din SRI, incepand cu generalul Ionel Marin, fost prim-adjunct al directorului Radu Timofte, apoi adjunct al directorului George Maior (general despre care afirma ca i-a predat lui personal biletelele scrise de succesorul sau Florian Coldea despre trei judecatori de la Curtea Constitutionala, pentru a le transmite liderului PSD Mircea Geoana) si continuand cu generalul Elena Istode, zisa Anaconda, carea condus Directia de Securitate Economica si a fost sefa ofiterilor acoperiti din SRI (cu care a aparut in presa in 2017 in fotografii realizate intr-o vacanta petrecuta impreuna pe Coasta de Azur) si cu fostul director al SRI, George Maior (cu care se intalnea la sediul acestui serviciu sau in alte locatii discrete). Cred ca Rizea a fost ofiter acoperit al SRI si ca a fost racolat de generalul Ionel Marin, cel care i-a racolat si pe colegii sai de partid Mihai Tudose si Gabriel Vlase, pe care transfugul ii denunta in cartea sa ca ofiteri acoperiti, precizand ca stie acest lucru de la fosta sa prietena Anaconda. Cel mai probabil racolarea sa a avut loc dupa ce a absolvit in 2004 Colegiul Superior de Securitate Nationala (actualul Colegiu National de Informatii) de pe langa Academia Nationala de Informatii.


Coruptia din PSD, cu Geoana tinta principala
In ce priveste coruptia din PSD, principala tinta a lui Cristian Rizea este fostul presedinte si candidat prezidential al partidului, Mircea Geoana, actualmente secretar general-adjunct al NATO. Majoritatea acuzelor aduse lui Geoana sunt legate de campania prezidentiala a acestuia din 2009 si au aparut mai demult in spatiul public. Astfel, Rizea reitereaza sponsorizarile oferite candidatului Geoana de catre fosta sa consiliera Ana Birchall (5 000 de euro, pentru a fi numita intr-o functie guvernamentala), fostul primar social-democrat al Constantei, Radu Mazare (400 000 de euro, pentru numirea fostului viceprimar Nicolae Nemirschi in functia de ministru al Mediului) si omul de afaceri Ioan Niculae (un milion de euro, pentru obtinerea unor favoruri pentru firmele sale si pentru amicii sai politici). La acestea adauga sumele pe care pretinde ca i le-ar fi oferit el insusi lui Geoana, respectiv un imprumut de 200 000 euro si o contributie de 100 000 euro pentru a fi confirmat pe liste la alegerile parlamentare din 2008, cand i-a fost asigurat un colegiu si un mandat de deputat in judetul Braila, precum si un sejur asigurat familiei Geoana la Monte Carlo in vara anului 2008. Fostul deputat PSD reincalzeste si povestea cu ceasurile primite cadou de la fostul primar al Sectorului 5 din Bucuresti, Marian Vanghelie, aspect cu care s-a autodenuntat cu ani in urma insusi Mircea Geoana, in urma inculparii si arestarii fostului edil intr-un dosar instrumentat de DNA. . La pachet cu Geoana este acuzat si unul din oamenii sai cei mai de incredere, fostul secretar de stat si apoi ministru al Sanatatii, Ionut Bazac, care a profitat din plin de relatia sa apropiata cu fostul lider al PSD.
Dintre fostii presedinti ai PSD, Rizea ii mai aduce acuzatii de coruptie lui Liviu Dragnea, sustinand ca acesta ar fi primit un milion de euro de la actualul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, pentru acceptarea candidaturii sale la primaria acestui sector, precum si ca ulterior Florea i-ar fi oferit un autoturism BMW pentru iubita sa Irina Tanase. Fostul parlamentar i-a luat urma lui Dragnea intrucat are motive sa fie suparat pe acesta dupa ce in 2016 a vrut sa candideze el insusi la aceasta primarie, avand promisiuni de sustinere in acest sens, dar fostul lider PSD l-a preferat pana la urma pe Florea. Transfugul Rizea formuleaza acuzatii de coruptie si la adresa unor fruntasi din garda veche a PSD, ca fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu (atribuirea contractului de retehnologizare a hidrocentralei de la Portile de Fier 2 unei firme a milionarului Bogdan Buzaianu), fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon ( favorizarea afaceristilor Mohammad Murad si Cristian Borcea in achizitionarea unor hoteluri pe litoralul Marii Negre), fostul secretar general al Guvernului Nastase si premier interimar Eugen Bejinariu (implicare in afacerea cu licente Microsoft) si fostul ministru de interne si vicepremier Gabriel Oprea (tartorele afacerilor imobiliare din judetul Ilfov ). Oarecum surprinzatoare sunt acuzele aduse fostului premier Nicolae Vacaroiu, ulterior presedinte al Senatului si al Curtii de Conturi ( favorizarea cu contracte cu statul a afaceristului Cristian Burci, care, printre altele, i-a rezolvat o operatie pe inima in Monaco, unde beizadeaua sa Mihai traieste pe picior mare de multi ani, detinand un apartament evaluat la 7 milioane de euro, gratie vanzarii de catre guvernul tatanelui sau unei firme spaniole a unui zacamant petrolier din Libia la un pret de nimic), in contextul in care „nea Nicu” era considerat de multi nu numai un campion al finantelor ci si al onestitatii.
De asemenea, lanseaza acuze la adresa unor fruntasi pesedisti din noua garda, ca primarul Sectorului 5, Robert Negoita (obtinerea frauduloasa a bacalaureatului la varsta de 31 de ani si deturnarea a 10 milioane din bugetul local), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (acordarea unei despagubiri de 50 milioane de euro pentru cateva fasii din Parcul Verdi), fostul ministru al Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici (primirea unei spagi de de la afaceristii Dragos Balteanu si Najib el Lakis), fostul premier Mihai Tudose(afaceri cu camatari si favorizarea milionarului condamnat Ilie Carabulea, in perioada in care era presedintele Comisiei economice din Camera Deputatilor), fostul premier si presedinte al PSD, Viorica Dancila (combinatii cu dubiosii milionari Cristian Burci si Dragos Dobrescu) si actualul presedinte al Camerei Deputatilor si lider interimar al PSD, Marcel Ciolacu (obtinerea unei diplome universitare false si sponsorizarea sa regulata de catre un afacerist dubios din Buzau.). Mai putin stiute sunt acuzele pe care Rizea i le aduce unui alt Nicu, insipidul, inodorul si incolorul Banicioiu, fost ministru al Sanatatii, cu care a fost in relatii de amicitie si care este actualmente mana dreapta a lui Victor Ponta in Pro Romania, unde pozeaza in ultima vreme intr-un propovaduitor al anticoruptiei ( participarea frecventa la petrecerile luxoase ale milionarilor din grupul de la Monaco, unde era invitatul special al afaceristului Cristian Burci, pe care l-ar fi favorizat cu contracte in domeniul medical si care i-a angajat sotia la firma sa de publicitate, dobandirea unei vile pe strada Garlei din Bucuresti pe care nu a inscris-o in declaratiile sale de avere).


Jocuri pentru Ponta si pentru Moscova
Asadar, dupa Rizea, cel mai mare corupt din PSD este fostul lider Mircea Geoana, cel care i-a asigurat primul mandat de deputat. Transfugul ascuns dincolo de Prut nu spune niciun cuvant despre scandalurile de coruptie in care au fost implicati fostii lideri si premieri Adrian Nastase si Victor Ponta, iar lui Liviu Dragnea ii reproseaza ca ar fi fost corupt doar de cel care a candidat in locul sau pentru functia de primar al Sectorului 5. Nu vreau sa-l apar si sa-l spal de pacate pe Mircea Geoana, dar este absolut deplasat sa fie considerat coruptul simbol al PSD cand se stie ca a fost cel mai putin corupt dintre liderii PSD care i-au succedat lui Ion Iliescu. Menajarea lui Ponta este cusuta cu ata alba in conditiile in care sunt de notorietate inculparea sa pentru capusarea, in calitate de deputat PSD de Gorj, a complexurilor energetice de la Turceni si Rovinari impreuna cu amicul sau Dan Sova si inculparea sa pentru favorizarea, in perioada in care a fost seful Guvernului, a firmelor amicului sau Sebastian Ghita, un transfug si mai celebru, care a fugit la Belgrad pentru a nu fi arestat in dosarele instrumentate de DNA. Menajarea lui Ponta este explicabila in conditiile in care Rizea a ajuns in relatii foarte apropiate de amicitie cu Ponta dupa ce l-a tradat pe Geoana la congresul PSD din februarie 2010. Ponta l-a rasplatit ulterior cu functiile de secretar executiv al PSD si de presedinte al PSD Diaspora si i-a asiguratat al doilea mandat de deputat. Dupa ce a devenit premier, Ponta l-a facut un fel de supervizor al afacerilor incheiate de Ministerul Energiei cu „baietii destepti” din domeniu, in genul in care a fost generalul SRI in rezerva Dan Grigoriu in timpul regimului Basescu , sens in care si-a amenajat un birou langa cel al ministrului Constantin Nita. Rizea a devenit unul din oamenii cei mai apropiati, mai intimi ai lui Ponta, alaturi de Sebastian Ghita, Dan Sova, Nicolae Banicioiu si Robert Negoita. Probabil ca Rizea l-a menajat pe Ponta si in amintirea noptilor de neuitat petrecute impreuna la Budapesta cu ocazia unui meci de fotbal diputat de echipele nationale ale Ungariei si Romanie in 2009.
Atacarea cu predilectie a lui Mircea Geoana are, cu siguranta, legatura cu actuala functie detinuta de acesta la NATO, precum si cu viitoarele alegeri prezidentiale. Dezvaluirile lui Rizea apar la cateva luni de la numirea lui Geoana in importanta functie de secretar general-adjunct al NATO, cea mai mare functie internationala detinuta vreodata de un roman, numire in care primul si cel mai greu cuvant l-a avut aliatul si partenerul nostru strategic special Statele Unite ale Americii. Este evident ca aceste dezvaluiri au drept scop discreditarea relativ proaspatului secretar general-adjunct al NATO in ochii aliatilor nostri din NATO. Iar un asemenea interes nu-l poate avea decat marele nostru vecin de la Rasarit, Rusia, care nu-l poate agrea pe Geoana pentru atitudinea sa veche si constanta proamericana, vizibila din perioada in care a fost ambasadorul tarii noastre la Washington si ministru de externe al Romaniei, cand presa franceza l-a numit „al doilea ambasador al Statelor Unite la Bucuresti”. Iar acest fapt ne face sa credem ca transfugul Rizea este protejat si papusat in Republica Moldova de un serviciu secret rusesc. Mai ales ca, potrivit unor surse de la Chisinau, acesta nu locuieste in capitala Republicii Moldova, pe aceeasi strada cu ambasadorul Romaniei, cum afirma in cartea sa, de unde ar risca sa fie extras de serviciile romanesti, ci in Tiraspol, capitala autodeclaratei republici separatiste transnistrene, care se afla sub control rusesc.
Prin prisma functiei detinute in NATO, Mircea Geoana poate deveni un candidat redutabil la alegerile prezidentiale din 2024, avand agreementul si sprijinul Statelor Unite si al restului lumii occidentale. La urmatorul scrutin prezidential isi anunta cu obstinatie dorinta de a candida de vreun an de zile si amicul vesnic necopt si mincinos al lui Cristian Rizea, Victor Ponta, de la care poate spera la o gratiere, cel putin in amintirea clipelor frumoase petrecute impreuna. Dar, Ponta este si amicul a doi aliati actuali ai presedintelui rus Vladimir Putin, presedintele Serbiei, Alecsandar Vucici, de la care fostul premier a solicitat si a obtinut cetatenia sarba in vremea in care ii tremura fundul ca va fi arestat sau condamnat in dosarele instrumentate de DNA, si presedintele Turciei, Recep Erdogan, caruia micul Titulescu cu apucaturi de sultan i-a promis ca va accepta construirea celei mai mari moschei din Europa la Bucuresti dupa ce l-a ajutat sa-si faca o operatie la genunchi la Instanbul. Asa ca transfugul Rizea are toate motivele sa faca jocurile Moscovei in discreditarea prooccidentalului Geoana si sprijinirea basbuzucului Ponta.


Valer Marian