SRI și DIPI trebuie să răspundă penal
Senatorul independent Valer Marian a prezentat în ședința Senatului din data de 09.12.2015, declarația politică cu titlul “SRI și DIPI ar trebui trase la răspundere pentru fraudele de la ANRP”. Vă prezentăm în continuare, integral, textul documentului.
Senator: Valer Marian
Circumscripƫia electorală: Satu Mare
Colegiul electoral: 1
Grupul parlamentar: independent
Ṣedinƫa Senatului din: 09.12.2015
DECLARAŢIE POLITICӐ
Titlu: SRI și DIPI ar trebui trase la răspundere pentru fraudele de la ANRP
Cu trei ani și jumătate în urmă, respectiv în data de 1 iunie 2012, în calitate de senator și de vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României, am făcut o declarație politică intitulată „Un nou risc de dispariție: Crinuța Dumitrean”. După ce am arătat că vina dispariției fostului șef de cabinet și complice al ex-președintelui ANAF, Sorin Blejnar, aparţine unor servicii secrete (SRI, DGIPI) şi Parchetului (DNA, DIICOT şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), am semnalat instituțiilor abilitate ale statului, îndeosebi DNA și SRI, că se pregătește o nouă dispariţie a unei persoane implicate în afacerile veroase şi tenebroase ale PDL. Era vorba de Crinuţa Dumitrean, care a deţinut funcţia de preşedinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) din octombrie 2009 până în octombrie 2011, când a demisionat subit în urma scandalului declanşat prin arestarea vicepreşedintelui Remus Baciu, mâna sa dreaptă, inculpat și trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă întrucât a pretins şi a primit aproape 1.800.000 lei de la patru persoane îndreptăţite la despăgubiri.
În declarație am arătat, în esență, că în timpul mandatului Crinuţei Dumitrean, la ANRP au fost efectuate plăţi preferenţiale sau necuvenite de circa două miliarde de euro, pentru care au fost percepute comisioane între 15 – 82 la sută din valoarea despăgubirilor acordate. Totodată, am arătat că de sute de milioane euro din această sumă au beneficiat firme de consultanță sau de evaluare apropiate de PDL. Menționez că aceste date mi-au fost furnizate de ofițeri din SRI și din DGIPI, care mi-au spus că au fost întocmite informări în acest sens, dar nu au fost luate în seamă și nu au fost adoptate niciun fel de măsuri. Una dintre surse mi-a vorbit de o valoare a prejudiciului mult mai mare, între trei și patru miliarde de euro, dar am apreciat atunci că aceste cifre sunt exagerate, menționând estimarea de două miliarde de euro în declarație. Conform unor informații recente, prejudiciul estimat de instituțiile statului ca fiind cauzat prin retrocedările frauduloase de la ANRP se apropie de patru miliarde de euro, rezultând că valoarea furnizată de sursa menționată n-a fost până la urmă exagerată.
În cursul lunii iunie 2012 la Senat a fost constituită o comisie specială de anchetă a activității ANRP pe perioada 2009-2012, la care am fost ales președinte. În perioada următoare am solicitat SRI și Ministerului Administrației și Internelor (MAI), care deținea propriul serviciu de informații (DGIPI), să comunice comisiei toate informațiile de care dispun privind retrocedările frauduloase efectuate la ANRP în perioada susmenționată și posibile acte de corupție care stau la baza acestora. SRI mi-a transmis un răspuns clasificat, semnat de fostul director George Maior, care conține o singură frază, pe care o desecretizez astăzi opiniei publice, respectiv că nu deține informații în sensul solicitat. Nu a dovedit mai multă solicitudine nici MAI, care, sub semnătura fostului ministru Ioan Rus, mi-a răspuns că nici DGIPI nici alte structure ale ministerului nu dețin astfel de informații. Am solicitat și DNA să-mi comunice dacă instrumentează dosare care au ca obiect acte de corupție constatate în activitatea ANRP în perioada supusă anchetei, iar fostul procuror șef Daniel Morar mi-a răspuns lapidar că instituția pe care o conducea instrumentează un singur dosar pe această temă, disjuns din dosarul în care a fost arestat și trimis în judecată fostul vicepreședinte al ANRP Remus Baciu.
Atunci am avut sentimentul că activitatea comisiei de anchetă este boicotată de instituțiile statului care aveau obligația să monitorizeze activitatea ANRP și să furnizeze instituțiilor abilitate ale statului, inclusiv Parlamentului, informațiile solicitate. Astăzi, punând cap la cap informațiile primite atunci în cadru informal de la lucrători din serviciile secrete cu informațiile devenite publice din dosarele de corupție instrumentate în ultimul an cu privire la activitatea ANRP, în care s-au dispus arestări și trimiteri în judecată pentru retrocedări frauduloase de sute de milioane de euro, am convingerea fermă că activitatea comisiei de anchetă a fost sabotată. SRI și DGIPI aveau informații despre activitățile nelegale de la ANRP, dar șefii acestor servicii, de conivență cu lideri politici importanți din principalul partid de guvernământ (PDL), nu le-au valorificat potrivit legii. Arestarea în august 2011 a vicepreședintelui Remus Baciu, mâna dreaptă a Crinuței Dumitrean, a fost rezultatul răfuielii dintre două bande din PDL. Pe de o parte, o bandă alcătuită din vicepreședintele Remus Baciu, președintele Crinuța Dumitrean și deputatul Ioan Oltean, vicepreședinte al PDL, care era susținut de premierul Emil Boc, președintele principalului partid de guvernământ, iar, pe de altă parte, o bandă alcătuită din vicepreședintele Sergiu Diacomatu, secretarul de stat Alina Bica de la Ministerul Justiției, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, omul de afaceri Dorin Cocoș și soția sa Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte al PDL, care era susținută de președintele Traian Băsescu. Arestarea lui Baciu s-a produs, se pare, ca urmare a intervenției Elenei Udrea la președintele Traian Băsescu, care a transmis SRI informațiile primite de la aceasta, iar acest serviciu secret a sesizat DNA după monitorizarea proscrisului în cauză. Este un caz evident în care SRI și DNA au acționat la ordin politic și nu în baza comandamentelor și atribuțiilor legale. Prin arestarea lui Baciu nu s-a urmărit curmarea fenomenului și destrămarea grupului infracțional organizat de la ANRP, ci doar să i se arate pisica Crinuței Dumitrean pentru a o determina să plece din fruntea acestei instituții.
Zilele trecute, un vicepreședinte al PMP, care a fost apropiat de fostul director al DGIPI, Cristian Lațcău, a dezvăluit că, în perioada în care a condus serviciul secret al MAI (decembrie 2010-aprilie 2012), acesta l-ar fi atenționat pe deputatul PDL Ioan Oltean cu privire la filajele și interceptările ce îl vizau și ar fi dosit anumite înregistrări. Acest Lațcău a fost promovat în funcție de la Zalău, unde era cunoscut drept un polițist corupt și incompetent, de către fostul ministru de Interne Constantin Traian Igaș, cu care se afla în relații apropiate din perioada în care tații lor au fost colegi în miliția comunistă. Cert este că în a doua parte a anului 2011, când o anumită instituție a statului i-a solicitat primului ministru Emil Boc să-l elibereze din funcție pe Lațcău, în urma intervențiilor unor politicieni din Ardeal, printre care s-a aflat și Ioan Oltean, șeful Guvernului nu a dat curs acelei solicitări. Lațcău a fost schimbat din funcție de abia după ce șefia Guvernului a fost preluată de Mihai Răzvan Ungureanu.
Astăzi, șefii de atunci ai SRI și DGIPI (devenită între timp DIPI) ar trebui să răspundă penal pentru favorizarea făptuitorului sau pentru neglijență în serviciu referitor la fraudele de la ANRP. Ar trebui luați la întrebări și miniștrii de interne și de justiție, procurorul șef al DNA și procurorul general al României din perioada respectivă. Solicit Direcției Naționale Anticorupție să se sesizeze și să efectueze cercetări în acest sens. Dacă s-ar fi acționat la timp, ar fi fost prevenită această hoție imensă, estimată la patru miliarde de euro. Culmea ironiei este că această hoție s-a petrecut, sub ochii instituțiilor abilitate, exact în perioada în care, la ordinul președintelui Băsescu, guvernul Boc a tăiat salariile și pensiile românilor.
Senator
Valer Marian