BREAKING NEWS

Eliminați serviciile secrete din actul de justiție !

UNJR ii solicita din nou presedintelui Iohannis sa desecretizeze deciziile CSAT ce afecteaza justitia

Scrisoare catre Presedintele Klaus Iohannis prin care UNJR ii cere din nou sa desecretizeze si publice hotararile CSAT care vizeaza justitia Catre Domnul Klaus dana_girbovan_lujuIohannis Presedintele Romaniei si Presedintele CSAT

Stimate Domnule Presedinte,

Avand in vedere ca azi, 11 martie 2016, va avea loc o sedinta de urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in contextul creat de declararea neconstitutionala a articolului de lege folosit de SRI pentru a pune in executare mandate de interceptare ce nu privesc securitatea nationala, va solicitam sa cereti desecretizarea si publicararea tuturor hotararilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justitia.

Situatia actuala a fost cauzata si de faptul ca prerogativele si competentele serviciilor secrete in raporturile cu justitia au fost extinse nu prin legi publice, previzibile si clare adoptate de Parlament, ci prin hotarari ale CSAT care sunt secrete. Reamintim ca inca din luna iunie 2015 UNJR a solicitat CSAT desecretizarea deciziilor care, direct sau indirect, au vizat justitia. Raspunsul CSAT este cu atat mai necesar in acest moment, cand lucrurile trebuie clarificate public, pentru a putea avea o analiza obiectiva a cauzelor care au condus la situatia in care ne gasim azi. Problemele create de existenta unor astfel de decizii secrete sunt relevate in mod acut acum, cand constatam ca prin hotarari CSAT au fost practic completate dispozitii legale in domenii ce vizeaza nu doar justitia, ci si drepturile fundamentale ale fiecarui cetatean.

In contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, ca a existat inclusiv o decizie CSAT care a permis procurorilor sa autorizeze ei insisi interceptarile, desi aceasta competenta trebuia sa apartina exclusiv judecatorilor.

Ne este neclar, in baza acestei decizii CSAT secrete, cate mandate de supraveghere tehnica emise de procurori s-au executat de catre SRI fara a trece prin filtrul unui judecator. O astfel de decizie CSAT este socanta pentru ca, in paralel cu legislatia specifica unui stat de drept, se adopta in secret, in afara acestui cadru legislativ democratic, decizii care afecteaza si submineaza in final insasi esenta statului de drept. Facem un apel acestei institutii fundamentale pentru securitatea nationala sa inteleaga importanta desecretizarii tuturor acestor decizii care au vizat sau vizeaza justitia, pentru a evita perpetuarea acestor consecinte nefaste si, in special, pentru a putea permite verificarea respectarii de catre acestea a cadrului legislativ in vigoare.

De asemenea, este important sa se discute in CSAT si modul in care institutiile statului reprezentate in acest for administrativ se raporteaza la deciziile Curtii Constitutionale. Subliniem faptul ca, intr-un stat de drept, orice forma de presiune publica – directa sau indirecta – asupra Curtii Constitutionale, cu atat mai mult venita de la institutii de forta, este inacceptabila. In aceasta lumina trebuie analizate si afirmatiile Directorului SRI Eduard Hellvig care, desi afirma ca nu comenteaza decizia CCR, face exact acest lucru.

Afirmatia directorului SRI Hellvig ca prin aceasta decizie Curtea Constitutionala afecteaza siguranta nationala, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabila daca ne raportam la valorile specifice unui stat de drept. Grav este ca nu e prima data cand SRI starneste panica in randul populatiei, invocand afectarea securitatii cetatenilor ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale.

Exact acest tip de reactii din partea reprezentantilor SRI starnesc si mai multe ingrijorari vis a vis de implicarea SRI in justitie. A venit momentul sa se revina la normalitate si toate institutiile, inclusiv cele parte din CSAT, sa accepte regulile democratice, in respectul fata de lege si Constitutie. Reiteram de aceea solicitarea de a desecretiza si publica toate hotararile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justitia pentru a putea fiecare cetatean roman sa cunoasca nivelul de implicare al serviciile secrete in justitie.

Cu stima,

Dana Girbovan

Presedinte UNJR