BREAKING NEWS

Cetatenii moldoveni isi pot alege președintele

AMJ saluta repararea fraudei constituționale care s-a produs în 2001, la Chisinau

Asociatia pentru Monitorizarea Justitie – AMJUST a luat act ca la 4 martie 2016 Curtea Constituţională de la Chisinau a pronunţat Hotărârea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale Legii nr. 1115-XIV din 5 iulie 2000 cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova interesand modul de alegere a Preşedintelui Republicii.

Curtea Constituţională afirma ca in urma acestei decizii, practic, s-a restabilit dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi alege Preşedintele.

Astfel, se revine la situatia de pana in anul 2000 in care şeful statului e ales direct de  cetăţeni, Chisinaul ramanand o republica parlamentară cu un statut asemanator cu al Lituaniei, departandu-se din nou de restul republicilor ex-sovietice cu parlament unicameral si presedinte ales de parlament, nu de cetateni prin vot direct.

Curtea a fost sesizata de un grup de deputați liberal-democrați, care au reclamat ca, în iulie 2000, deputatii au fraudat procedurile, modificand Constituția în partea ce se referă la alegerea șefului statului ,  fără a ține cont de avizul Curții Constituționale. Având în vedere imperativul evitării unui vid legislativ precum și ținând cont de impasul abordării impasului constituțional, în contextul expirării apropiate a mandatului actualului președinte al Republicii Moldova, Curtea a dispus si revigorarea mecanismului legal anterior modificării Constituției.

amj.ro