BREAKING NEWS

Asfalt tango cu Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a inceput sa-si scoata tot mai des capul tot mai plesuv intr-o emisiune de propaganda ieftina moderata de o fosta purtatoare de cuvant iohannist. Boc vrea sa ne convinga iar ca este „unitatea de masura a onestitatii”, cum l-a catalogat parintele sau spiritual Traian Basescu cu vreo 16 ani in urma, cand i-a predat sefia PD. Ca nu este asa o pot demonstra cateva amintiri sau intrebari legate de relatiile si afacerile sale cu turcii lui Basescu de la firmele Kiatt Group si King Entreprises, cu protejatii lui Blejnar si Coldea de la firma romano-cipriota Oscar Downstream, cu afacerista arestata in cazul Ayahuasca, Vanessa Youness sau cu unii dezvoltatori imobiliari din Cluj Napoca.


S-a dedulcit primarul Clujului la mita cu par?
Firmele Kiatt Group si King Entreprises au fost detinute de oamenii de afaceri turci Mustafa Bekar si Tamer Atalay, ultimul fiind presedintele Camerei de Comert Romano-Turce. Kiatt Group era profilata pe reparatia si reabilitarea de strazi, iar King Entreprises pe amenajarea sau reabilitarea jocurilor de joaca. Ambele firme au prins cheag in Bucuresti in timpul mandatului de primar general al lui Traian Basescu. Dupa ce a fost ales primar al Clujului in 2004, la comanda sefului sau politic, Emil Boc le-a facut partie celor doua firme turcesti si in urbea de poalele Feleacului. Reprezentanta celor doua firme pe langa primarul Emil Boc a fost o tanara din pepiniera damboviteana a PD, Liliana Calin. Kiatt Group a primit in 2004 primul contract de intretinere strazi din partea primariei conduse de Boc, iar in 2006 a fost atribuit primul contract pentru amenajarea de locuri de joaca firmei King Entreprises. In cursul primului mandat de primar al lui Boc, Clujul a fost napadit de locuri de joaca amenajate de King Entreprises, care a incasat nu mai putin de 30 de milioane de lei de la municipalitatea clujeana. In plus, sefa de atunci a Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, promovata in aceasta functie taman de liderul PD, Emil Boc, a solicitat tuturor gradinitelor si scolilor sa amenajeze sau sa reabiliteze locuri de joaca cu aceasta firma.
Dupa succesul deosebit inregistrat cu locurile de joaca la Cluj, tanara Liliana Calin a fost cooptata asociat in King Entreprises, dobandind 10% din partile sociale al firmei. Coincidenta face ca acesta era procentul pe care-l percepeau din valoarea contractelor majoritatea primarilor in perioada respectiva. In data de 7 mai 2007 paparazzii de la Can-Can l-au surprins in Bucuresti pe Emil Boc cand i-a cumparat si trimis Lilianei Calin, la sediul firmei King Enreprises, un catelus de plus aproape cat el de mare. Aceiasi paparazzi au constatat ca tanara si-a petrecut noaptea ce a urmat in apartamentul in care adasta primarul Clujului cand venea in capitala pentru a participa la sedinte sau alte evenimente in calitate de presedinte al PD. Coincidenta face ca , cu doar patru zile inainte, respectiv in 3 mai, primaria condusa de Boc a incheiat cu firma Kiatt trei contracte cadru de lucrari (care au fost inregistrate sub nr. 35994/03.05.2007, 35996/03.05.2007 si 35997/03.05.2007). In anul respectiv, Kiatt Group a primit un contract pentru reparatii strazi in valoare de 10 milioane de euro, cel mai mare contract atribuit pana atunci de municipalitatea clujeana in domeniu. Ulterior, presa de scandal a denumit-o pe Liliana Calin „amanta lui Boc”, iar cei doi amorezi au avut probleme in familiile lor. Dupa ce a devenit premier in decembrie 2008, Emil Boc a incercat sa-l consoleze pe sotul Lilianei Calin, Dragos Bogdan, numindu-l vicepresedinte al ANAF pe criterii numai de el stiute. Nu a fost insa o numire cu noroc, pentru ca dupa cativa ani Dragos Bogdan avea sa fie arestat si condamnat in dosarul in care principala protagonista a fost sefa DIICOT, Alina Bica, avand ca obiect despagubirile de circa 130 de milioane de euro acordate de ANRP omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu. Sotul Lilianei Calin a fost legat de aceasta afacere in calitate de membru al Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor, in care a fost reprezentantul Ministerului Finantelor. Daca tot face parada de onestitate, primarul Clujului ar trebui sa clarifice daca a beneficiat atunci de un pesches sexual, denumit in jargonul penalistilor si „mita cu par”.


Nasul si cu finul au platit tribut un miliard
Afacerile afaltatorilor turci de la Kiatt Group au inflorit si mai tare pe meleagurile clujene dupa ce Emil Boc a devenit premier in decembrie 2008 , iar functia de primar al Clujului a fost preluata de Sorin Apostu, omul sau cel mai de incredere din primarie. Boc i-a delegat initial atributiile de primar, iar ulterior l-a girat si sprijinit politic pentru a fi ales primar deplin. In decembrie 2010 municipalitatea clujeana a incheiat cu asocierea dintre firmele Kiatt si Diferit (o societate comerciala aflata in siajul deputatului de Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, devenit secretar general al PDL si bun amic cu Boc) un contract in valoare de 600 milioane de lei, pentru reabilitarea unor strazi din Cluj-Napoca. A fost cel mai mare contract atribuit vreodata de primaria din Cluj pentru reabilitare strazi si unul din cele mai mari la nivel national. Firma turceasca a fost asistata atunci ca avocat de catre fostul ministru al justitiei si presedinte al PNL, Valeriu Stoica, devenit intre timp amic cu presedintele Traian Basescu si vicepresedinte al PDL. Dupa niciun an de la semnarea contractului, primarul Apostu avea sa fie arestat pentru mai multe infractiuni de luare de mita, pentru care va fi condamnat definitiv la o pedeapsa de 4 ani si 6 luni de inchisoare. Procurorii anticoruptie l-au acuzat in dosarul respectiv pe patronul Kiatt Group, Mustafa Bekar, ca i-ar fi achitat primarului Apostu o cursa de avion si o cazare la hotelul Marriot din Bucuresti, precum si ca ar fi platit mai multe haine cumparate de sotia edilului sef de la un mall din Cluj.
Firma turceasca a beneficiat in perioada respectiva de multa atentie si din partea Consiliului Judetean Cluj, unde a devenit presedinte in 2008 un alt apropiat al lui Boc, Alin Tise, caruia primarul premier i-a fost nas de casatorie. In 2011 finul lui Boc a atribuit unei asocieri in care firma Kiatt Group avea calitatea de lider cel mai mare contract de reabilitare drumuri judetene din istoria Consiliului Judetean. Obiectul contractului era reabilitarea a 438 kilometri de drumuri judetene, iar valoarea acestuia era de 281 milioane lei. Dupa cateva luni de la atribuirea acestui contract, presedintele comisiei de licitatie, Radu Bica, care detinea functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj (pentru care a fost recomandat de liderul maxim Emil Boc), avea sa fie arestat pentru fapte de coruptie, pentru care a fost condamnat ulterior la 5 ani de inchisoare. In perioada 2004-2012 asfaltatorii turci de la Kiatt au beneficiat de contracte in valoare de circa un miliard de lei din partea administratiei municipale si a administratiei judetene care se aflau sub conducerea sau sub influenta lui Boc. Dupa ce Emil Boc a redevenit primar al Clujului in 2012, firma turceasca a mai incasat 183 milioane de lei de la municipalitatea clujeana. Dupa ce Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni in decembrie 2014, Primaria Cluj-Napoca a mai atribuit firmei Kiatt un contract in valoare de 24 milioane de lei. Vreme de un deceniu, firma turceasca a detinut insa monopolul lucrarilor de reparatie si asfaltare a strazilor din Cluj-Napoca. Tot in 2014, Consiliul Judetean Cluj, cu conducere si majoritate USL din 2012, a reziliat contractul incheiat cu asocierea condusa de Kiatt intrucat a capotat cu reabilitarea a 12 drumuri judetene. Dupa ce a redevenit presedinte al Consiliului Judetean in 2016, Alin Tise a anuntat deblocarea contractelor cu Kiatt Group pentru reabilitarea unor drumuri judetene, dar firma turceasca a solicitat suplimentari de fonduri pentru acestea. In toamna anului 2017 firma Kiatt a anuntat ca a intrat in procedura de insolventa. Asa s-a incheiat o poveste cu multi bani, catelusi si cadane.


Valer Marian