BREAKING NEWS

Ion Săvoiu : Veniți la Ziua Națională Brâncuși !

Comunicat

Niciun om de stat, de prim rang, nu vine la Târgu Jiu, de Ziua Națională Brâncuși!

Pentru prima dată în istoria României, vineri, 19 februarie, în țara noastră se sărbătorește ”Ziua Brâncuși”, sărbătoare națională stabilită prin Legea nr. 305/2015.

Image1Imediat după proclamarea ”Zilei Brâncuși”, autoritățile județene și municipale s-au angajat că, în data de 19 februarie, Târgu Jiu va fi capitala culturală a României, și că se vor face demersuri pentru ca președintele României, Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, să fie prezenți la Târgu Jiu.

Din păcate, niciun om de stat de prima rang nu va fi prezent vineri la Târgu Jiu, din două motive. În primul rând, pentru că autoritățile județene și municipale n-au reușit să conceapă un program de manifestări care să-l cinstească în mod real pe întemeietorul sculpturii moderne. În al doilea rând, pentru că niciun om de stat nu vrea să-și asume, prin prezența la Târgu Jiu, contribuția la starea jalnică în care se află acum Coloana Infinită, plină de pete de rugină, și operele din piatră, afectate de spălarea cu jet de apă sub presiune.

În acest fel, se ratează o ocazie extraordinară de promovare a orașului Târgu Jiu, la nivel național și internațional.

Avem încă o dovadă a incompetenței cu care este administrat, pus în valoare și promovat Ansamblul Sculptural ”Calea Eroilor”. De aceea, cred că este momentul ca toți aceia care doresc binele orașului Târgu Jiu și al Ansamblului Brâncuși să se adune în jurul aceleiași mese, pentru identificarea cu sinceritate a cauzelor actualei stări de fapt și identificarea modalităților optime de administrare, punere în valoare și promovare a orașului Târgu Jiu și a tripticului brâncușian. 

Fac apel la partidele politice, la autoritățile județene și municipale, la oamenii de cultură, la presă, la investitorii din turism și la societatea civilă în ansamblu să participe la o astfel de analiză în perioada imediat următoare, pentru a curma cât mai repede actuala stare de fapt, profund anormală.

Președintele Mișcării Populare Târgu Jiu,

Ion SĂVOIU

17 februarie 2016

Au distrus operele marelui artist cu furtunul cu apă sub presiune.

Casa în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși zace în paragină.

Casa Brancusi