BREAKING NEWS

ATOP- povestea unei escrocherii de top ?

Scandalul declanșat de mărturiile polițistului Marian Godină în legătură cu metehnele baronilor cu grade din Ministerul de Interne, scoate la iveală rufele murdare și uniformele pătate ale Poliției române. Avem o mare problemă dacă șefa Crucii Roșii Brașov, Luana Minea, cea care a încercat șopârlița traficului de influență asupra unui om al legii în exercițiul funcțiunii, a făcut-o folosindu-și calitatea de membru a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). “Organism cu rol consultativ”, discretul ATOP, fiind o potențială caracatiță  a corupției cu epoleți întinsă peste țară, un fel de lojă populată de indivizi dubioși, plătiți din bani publici. După cum putem afla din presă și de pe site-ul oficial, prin natura activității sale, ATOP poate face sugestii și recomandări către poliție și către alte instituții care lucrează pentru asigurarea ordinii și  siguranței publice, în vederea creșterii gradului de securitate în mai toate orașele țării.

 Neoficial…

bala1Am primit recent la redacție o sesizare (cu iz de manifest) foarte bine documentată, care explică în mare măsură cu ce se ocupă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, dar mai ales pentru ce sunt retribuiți membri săi. Vă oferim  spre lecturare textul cu pricina în dorința de a trage un semnal de alarmă asupra problematicii deosebit de grave aduse în discuție de scandalul “Godină”.

“Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (A.T.O.P.) este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, a cărui activitate se desfasoară în interesul comunităţii și funcționează pe lângă Consiliile Județene. Așa spune Legea nr.218/2002, de organizare și funcționare a Poliției Române. În realitate, acest “organism”, cel puțin la nivelul C.J. Arad, dar sunt convins că și al altor CJ-uri ( Cluj, Satu Mare Brașov, ș.a.m.d.), nu este altceva decât o adunătură de șarlatani, care mimează că fac ceva în folosul comunității și pentru asta își bagă lunar în buzunare mai mult decât un salariu mediu, pentru care un cetățean de rând asudă o lună întreagă.

Mai concret, în această adunătură de șarlatani intră nu mai puțin de 15 persoane: subprefect, vicepreședinte CJ, consilieri județeni, reprezentanți ai societății civile (care, nu știe nimeni cum au fost desemnați) dar și șefii principalelor structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ai poliției, jandarmeriei și ai I.S.U., la care se raliază, de fiecare dată, și așa-zisul președinte al organizației teritoriale a Corpului National al Politistilor (C.N.P.).

Și acești șarlatani se întrunesc cel puțin o dată pe lună, la sediul C.J. Arad, Satu Mare, Brașov ș.a.m.d., ocazie cu care, zic ei, dezbat și pun la cale noi mijloace și metode de combatere a criminalității, “în scopul creșterii gradului de siguranță a cetățeanului”. În realitate nu fac altceva decât să bifeze prezența la o nouă ședință, să savureze o ceașcă de cafea, de suc ori de altceva și să-și justifice prezența semnând în procesul verbal de ședință. Din când în când, se mai citește câte-o analiză adusă de șeful poliției și întocmită de subordonații săi în procesul muncii (a se vedea raportul anual de activitate). Niciodată ședințele n-au durat mai mult de o oră.

Dar, pentru fiecare ședință, fiecare dintre cei 15 membri încasează o indemnizație de nu mai puțin de 1.800 lei (optsprezece milioane vechi), bani publici ! Vă vine să credeți așa ceva? Mai mult decât un salariu mediu, în câteva zeci de minute, pentru nimic! Verificați-le declarațiile de avere (ale celor care au obligația de a și le întocmi) și vă veți cruci! Câte 30 de mii de lei șeful poliției, jandarmeriei, ISU și președintele C.N.P., comisarul șef Bala Dănut! Și gândiți-vă că ăștia participă la aceste ședințe din timpul programului lor normal de lucru, pentru care primesc salarii babane! Mai mult, deși legea prevede că din ATOP face parte un reprezentant al C.N.P., Bala și-a asigurat “eternitatea” și nu mai lasă pe nimeni, deși C.N.P. Arad are sute de membrii. Păi pentru banii ăștia…!

Măi, oameni buni, treziți-vă și nu vă mai lăsați furați de astfel de jigodii ! Nu vă mai lăsați fraieriți de acești impostori, care profită de buna voastră credință. Cereți-le socoteală, să vă justifice fiecare ban și nu vă dați înapoi de la a sesiza, de fiecare data, organele judiciare. Că altfel nu veți scăpa de astfel de practici și de impostori!”

Sume mascate în declarațiile de avere

Căutând prin declarațiile de avere postate pe Internet de cei care fac sau au făcut parte din ATOP, constatăm că autorul sesizării de mai sus are dreptate. Ba chiar mai mult, în încercare de a ascunde veniturile obținute din activitățile intense desfășurate în cadrul organizației, unii dintre membri și-au mascat sumele la capitolul indemnizații. Alții, nu le-au consemnat deloc în declarații, desi acest lucru era obligatoriu. Dar cine să-i verifice pe baronii consiliilor județene sau pe cei ai poliției ?

Dacă în declarația de avere din 2013 comisarul șef Bala Dănuț – șeful Poliției Arad scrie că a încasat 1800 de lei de la ATOP (participând probabil la o singură ședință ATOP în anul precedent), în documentul semnat în 2014, cei 30.000 lei încasați de acesta de la Consiliul Județean apar la capitolul Venituri din alte surse, cu specificația – indemnizații.

Din declarația de interese întocmită de Claudiu Coman în 2013 aflăm că, în calitate de președinte al al Asociației Naționale al Autorităților Teritoriale de Ordine Publică ANATOP, a fost plătit cu suma de 9060 lei.

Poate că, luate fiecare în parte, sumele nu par mari. Dar la nivel de țară, pentru armata ATOP, plătită să  întocmească rapoarte și strategii o dată pe lună, se alocă din bugetele consiliilor județene sute de mii sau chiar milioane de lei. Spre exemplu, publicația Ziar de Cluj scria că, numai în 2013, filialei locale ATOP, Consiliul Județean Cluj îi alocase 220.000 lei.

Eduard Ovidiu Ohanesian

bala 2013 bala2

 

 

 

1 Comment on ATOP- povestea unei escrocherii de top ?

  1. Da, aveti perfecta dreptate.Prin acest ATOP se toaca, cu nerusinare,o gramada de bani publici.Cum este posibil sa primesti, pentru o sedinta de doar cateva zeci de minute, aproape 2000 de lei?. Si asta in fiecare luna cel putin?! Unde este parchetul,unde este DNA-ul?

    View Comment

Comments are closed.