BREAKING NEWS

Drumuri de abces

Pe-un picior de plai, s-a făcut o licitaţie pentru asfaltarea unui drum judeţean. Cu e firesc la noi, câştigătorul licitaţiei a fost contestat şi din cauza asta lucrarea a întârziat cu câteva luni. Firmele perdante ştiau ele ceva, aşa că nu au făcut contestații chiar de amorul artei. În proiect era prevăzut să se construiască podeţe în dreptul gospodăriilor. Numai că proeiectantul, din birou, a pus podeţele ca să dea bine în peisaj, nu în curţile oamenilor. Pe principiul că monsieur scriem, monsieur citim, firma constructoare a respectat proiectul întocmai şi la timp. Materiale şi manoperă degeaba.
Într-o comună maramureşeană s-au asfaltat, de data aceasta, câteva uliţe. Sătenii nu au fost de acord să cedeze un metru în stânga şi-n dreapta. Nici lege pentru exproprieri, cu despăgubiri, când e vorba de lucrări de interes public, nu avem. Aşa că uliţele au rămas ca pe vremea lui Burebista. Pot trece pe alee două vaci costelive şi un boulean. Nu facem referire la primar. Două maşini mari nu pot trece una pe lângă alta. În caz de incendiu, dacă e parcată o maşină pe uliţă, nu mai poate trece maşina pompierilor. N-au decât să ude casa care le e la îndemână, nu aia care arde.
Voi încheia cu o povestioară din Remetea Chioarului. Aici s-a reparat biserica, s-a făcut drum de acces, parcare, gard, alei pietonale. În proiectul care prevede punerea în circuitul turistic a 16 biserici de lemn din Maramureş  este prevăzut şi câte un punct turistic pentru fiecare biserică. S-a construit unul şi la Remetea Chioarului, doar că cu spatele la drum. Primarul a anunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii, inspectorii i-au pus pe constructori să dărâme clădirea şi  să o facă conform proiectului.
Un comentariu pe aceste teme ar necesita cuvinte precum: tâmpiţilor, mărhaielor, handicapaţilor şi alte câteva, pe care nici măcar pamfletul nu le poate suporta. Aşa că mă abţin.

Vasile Dragomir