BREAKING NEWS

Tinerii se implica, sunt cetateni activi!

Simularea Parlamentului Romaniei

In perioada 13 – 15 mai 2016, a avut loc Simularea Parlamentului Romaniei (simPRO), editia a III-a, proiect organiza de Societatea Europeana pentru Justitie (SEJ), Societatea Studenţilor Universitaţii Bucuresti şi cu sprijinul Camerei Deputaţilor.

Simularea Parlamentului Romaniei, este un proiect care incurajează tânăra generaţie să se implice în viaţa societăţii si să dezbata principalele probleme şi soluţii ale acesteia. Ne dorim ca prin acest proiect să încurajăm si să susţinem statul de drept, democraţia,cultura participativa, cetăţenia activă, pentru că tinerii să îşi asume orice fel de oportunitate de a deveni activi şi implicaţi în viaţa publica şi politică.

In cele trei zile ale proiectului ( 13 – 15 mai 2016), au participat aproximativ 150 de studenti si elevi din toata ţara, care s-au familiarizat cu procesul legislativ şi decizional de la nivelul Parlamentului. Au discutat propunerile legislative in cadrul grupurilor parlamentare ) in prima zi), apoi le-au amendat in comisiile de specialitate ( in cea de-a doua zi), pentru ca, in ziua a treia, acestea sa fie votate in plenul Camerei Deputatilor.

Tinerii care au participat la acest proiect, au învăţat cum trebuie sa fie redactată o lege, care sunt paşii până la adoptarea ei şi au înţeles faptul ca Parlamentul este reprezentantul poporului, iar legile trebuie sa fie create pentru cetăţenii pe care îi reprezintă. Au învăţat să-şi susţină punctul de vedere, chiar şi atunci cand majoritatea era impotriva. Nu au lipsit nici jocurile pentru putere şi crearea unor majorităţi parlamentare. La finalul proiectului, mai multi participanţi şi-au schimbat complet percepţia despre Parlament, realizând ca activitatea unui parlamentar, care este in serviciul cetăţenilor, presupune multă muncă, implicare, dăruire şi rabdare.  Cred ca pe parcursul celor trei zile, tinerii nostri parlamentari au simulat si experimentat toate aspectele activităţii unui parlamentar, a declarat Presedintele Societăţii Europene pentru Justiţie, George Velcea.

Presedintele ales al Camerei Deputaţilor (din cadrul simPRO),  Cristea Ioana, totodata şi Vicelider al PSD-ului, referitor la experienta simPRO, ne-a declarat:

“Va marturisesc ca am avut o experienta foarte interesanta in cadrul simPRO. Pot spune, o prima calatorie in viata unui deputat.

Pe langa faptul ca am cunoscut aici oameni minunati, o echipa de organizare unita, oameni implicati si pasionati de politica, a fost si o foarte buna oportunitate de a ma familiariza cu procedura si activitatea deputatilor.

Consider ca abia acum am reusit sa-mi formez o imagine corecta despre complexitatea procesului de legiferare. Imagine total diferita de ceea ce poate ni se transmite subliminal la T.V.

Am reusit sa descopar si cateva “secrete” sau mai bine spus jocuri politice, puse in scena chiar in cadrul simularii.

Consider ca, ca si reprezentanti ai tinerei generatii, dornice – stim cu totii- de o schimbare, trebuie sa punem accentul pe pregatirea noastra si pe buna reprezentare a intereselor societatii si a omului in primul rand.

Trebuie sa renuntam sa copiem lucrurile negative din actuala clasa politica.

Trebuie sa venim cu un aer proaspat si atitudine corecta, cautand cai spre o mai buna colaborare, nu doar sa dorim sa blocam activitatea atunci cand nu suntem favorizati.

Si acum la final, tin sa va multumesc dvs. pentru sansa de a participa in cadrul acestui proiect, iar colegilor mei le multumesc pentru increderea oferita pe parcurs!”

“Cum descrii în câteva cuvinte experiența acestor 3 zile în cadrul SimPro? Peste așteptări. A fost o oportunitate de a acumula cunoștințe pe care nu le poți substitui, de a lucra direct în Parlament, în camerele oficiale, alături de alți tineri la fel de pasionați că mine. Am înțeles cum funcționează o comisie de specialitate, cum se iau deciziile în cadrul ei și pașii parcurși de la analizarea unei propuneri legislative, până la transformarea ei în lege și adoptare. Am descoperit că acest întreg proces necesită o muncă și o atenție mult mai mare decât se consideră din exterior, iar efortul colectiv și colaborarea eficientă sunt esențiale în găsirea celor mai bune soluții în problemele legislative pe care le-am abordat. Ceea ce mi-a plăcut enorm a fost că fiecare dintre noi, în încercarea de a lua cea mai bună decizie, a avut ca filtru beneficiul și interesul cetățenilor. Acest lucru mi-a dovedit că există o mare dorință în rândul tinerilor de a schimba lucrurile în bine, există inițiativă și am înțeles cu toții care este factorul cel mai important la care să ne raportăm: cetățenii. 

            Această experianta a alimentat pasiunea mea pentru mediul politic, procesul decizional și cu siguranță voi încuraja și alți tineri să participle la edițiile viitoare pentru că experiența este un câștig sigur”, a declarat  Zorana Băgireanu, vicelider UDMR

In cadrul proiectului national “Simularea Parlamentului Romaniei”, am participat pentru prima data! Am venit la acest proiect pentru a deslusi procesul legislativ de la nivelul Parlamentului, pentru aceasta experienta, pentru a cunoaste oameni noi, pareri noi, pentru a vedea ce inseamna “Parlament” in general si cum decurg sedintele aici! Organizatorii au fost extraordinar de atenti  si fairplay fata de noi. Cu siguranta voi reveni la editia viitoare.

Nivelul de educatie, buna credinta, patriotismul trebuie sa fie reperele de baza ale oricarui parlamentar. In final, ma bucur ca am fost aleasa pentru acest proiect si ma bucur ca am trait experiente foarte intense. Multumim lui George, coordonatorul proiectului si presedintele “Societatii Europene pentru Justitie”, a declarat Ana Maria Ionita, deputat PSD.

“Sunt pentru prima oara la acest proiect “Simularea Parlamentului Romaniei”. A fost o experienta frumoasa pentru mine sa fiu in locul unui deputat si sa lucrez in cadrul unui grup parlamentar, in cadrul unei comisi de specialitate si in cadrul plenului.

Am invatat multe, cum sa ma exprim in fata multor oameni, sa imi spun propria parere, sa imi fac o echipa si chiar o alianta intre doua partide, sa ascult parerea celorlalti si sa ne punem ideile unele langa altele. Am invatat sa creez o idee, sa o sustin si sa o transmit catre ceilalti. Mi-a placut foarte mult ca toti participantii si-au luat rolul de deputat in serios. In grupul parlamentar din care faceam parte ,P.M.P. unde eram si vicelider am avut o colaborare excelenta,

In comisia de specialitate pentru Invatamant Tineret si Sport din care am facut parte, au fost tensiuni intre alianta P.N.L.-P.M.P si cea a P.S.D-U.N.P.R.-A.L.D.E-U.D.M.R. A fost o sedinta aprinsa, dar, în final am îndeplinit scopul final, acela de a amenda propunerile legislative pentru binele cetatenilor.

Acest proiect este unul foarte bun si reusit. Tinerii au nevoie de un astfel de proiect unde invata cum se fac legi, cum se propun legi si cum se adopta. 

A fost o experienta placuta pentru mine, unde m-am imprietenit cu multi participant si am avut multe sa de invatat. Chiar daca esti conducator (Lider, Presedinte), nu iti subestima colegii, pentru ca ei te pot da jos oricand”, a declarat Gavrilecu Florin Razvan Adrian Vicelider grup parlamentar P.M.P

 “In aceste  trei zile am fost liderul PSD. Vreau să  vă spun ca am cunoscut oameni frumoși, oameni  împlicați care vor să schimbe ceva în mentalitatea actuală a cetățenilor și care  vor să arate că se poate atunci când îți dorești ceva. De asemenea, consider că acestă experiență ne-a ajutat să ne dăm seama că politica nu se face de către orișicine și nu orișicum. Am văzut implicare din partea participanțiilor, devotament în  cadrul partidelor din care am  făcut parte, dar și al coaliției, chiar dacă nu am reprezentat întocmai interesele acestora. Am avut șansa să ne spunem păreri,  să dezbatem idei, să aducem argumente plauzibile și, cel mai important, să vorbim în fața unei mulțimi de oameni, lucru care nu e tocmai ușor pentru unii dintre noi. Acest proiect ne-a oferit o imagine de ansamblu a ceea ce privește viața unui parlamentar, parcursul unei legi in Parlamentul României în așa fel încât acum pot afirma că mi-aș dori o carieră politică.

Ce mi-a rămas în gând dintr-un discurs al unui invitat al proiectului și care cred că ar putea să devină un motto al proiectului este sintagma : “Tinerii fac istoria pe care bătrânii o povestesc ”, a declarat Cumpăratu Iulia-Gabriela, lider PSD.

“În cele 3 zile de proiect SimPRO, membrii tuturor partidelor au avut oportunitatea de a se familiariza cu procesul legislativ al Camerei Deputaților, competențele acesteia și modul în care funcționează. Deputatii UDMR s-au implicat activ în activitățile proiectului, și-au ales prin vot conducerea după cum urmează: Dulgheru Anca – lider, Iura Borozneț – vicelider, Zorana Bagireanu – secretar și au decis să aibă un cuvânt de spus privitor la parcursul propunerilor legislative selectate pentru a fi dezbătute și amendate atât în cadrul grupului politic, cât și în comisiile de specialitate din care au făcut parte (Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților, respectiv Comisia pentru Învățămînt, Știință, Tineret și Sport)

La finalul primei zile, reprezentanții PSD, UNPR și ALDE au propus liderilor UDMR să formeze o coaliție pentru a fi majoritari și a lucra mai eficient, propunere pe care liderii UDMR au acceptat-o. Coaliția nou-formată avea ca scop amendarea corespunzătoare a propunerilor legislative în interiorul comisiilor, inclusiv avizarea pozitivă sau negativă a acestora și votarea lor în plenul Camerei Deputaților, lucru care s-a și întâmplat.

În a treia zi a proiectului care a marcat reunirea tuturor membrilor în plenul Camerei, coaliția a acționat în deplină concordanță și astfel și-a atins scopurile: acela de a-și impune candidatul propriu la președinția Camerei și de a-i fi votate cele mai multe din propunerile legislative aparținând membrilor. Lucrurile s-au derulat firesc, au fost discutate și votate propunerile cu amendamente, rezultatul fiind unul satisfăcător pentru coaliție. 

Proiectul SimPRO a reprezentat o experiență de care sperăm că au profitat toți participanții, fiind și un bun prilej de socializare. Pentru membrii UDMR a fost un exercițiu benefic prin care și-au reconfirmat faptul că un partid, fie el de proporții reduse, poate înclina balanța procesului decizional.

 Țin să mulțumesc pe această cale organizatorilor pentru că ne-au oferit această șansă de a simula procesul legislativ al Camerei Deputaților și că ne-au îndrumat spre a realiza procedurile specifice cât mai bine cu putință”,  a declarat Liderul UDMR, DULGHERU ANCA

IMG_4336

IMG_4542

IMG_4331

aa

IMG_4525

DSC_1725