BREAKING NEWS

Corespondența MAI confirmă articolele jurnaliștilor

Notele și informările de uz intern ajunse pe birourile șefilor Poliției Române dovedesc faptul că munca de zi cu zi a jurnaliștilor nu este în zadar. Anchetele de presă produc efecte și, din când în când,  schimbă mentalități, obiceiuri și atitudini în Ministerului de Interne, un sistem  corupt și înțepenit pus la cheremul politrucilor prin ordine interne secretizate.  “ Informările trimise de ofițerii de la IPJ Satu Mare, în atenția șefilor din cadrul Inspectoratulului General a Poliției Române ( IGPR), în perioada 2012 – 2013, dovedesc faptul că presa nu este  doar citită, savurată și analizată în amănunțime de polițiști la toate nivelurile de subordonare. Unele materiale de investigații bine documentate stau la baza multor note, rapoarte și informări despre legăturile angajaților aduși pe sprânceană în instituțiile subordonate ministerului, cu crima organizată și cu rețelele de interlopi periculoși care au ajuns să domnească în anumite zone ale țării. Este încă o dovadă că secretizarea abuzivă a documentelor, de orice natură provoacă corupție instituționalizată și protejează crima organizată. Corespondența internă dintre ofițerii de la Satu Mare cu structurile centrale subliniază caracterul clasificat al datelelor “ a căror veridicitate nu poate fi pusă la îndoială” oferite de jurnalist prin documentul analizat.

Vă punem la dispoziție în continuare, un fragment din corespondența polițiștilor sătmăreni, referitor la articolul  ”Dimensiunile crimei orgarnizate la nivelul României / Analiza operațională TRIDENT. Contrabandă cu droguri, țigări și utilaje furate ” apărut în cursul anului 2013 în cotidianul local Gazeta de Nord-Vest și în ziarul ZiuaNews, sub semnătura jurnalistului Ohanesian Eduard Ovidiu.

“ În data de 30 noiembrie 2013, un alt material cuprinzând nereguli și aspecte ale managementului defectuos exercitat de Urâte la nivelul Serviciului Investigații Criminale, prezentate punctual (în total 34 puncte) și foarte amănunțit, a fost trimis la aceeași Direcție Investigații Criminale din I.G.P.R., care l-a desemnat pe dl. Harasim de la Serviciul Urmăriri să verifice cu simț de răspundere și la modul cel mai obiectiv cu putință tot ceea ce cuprindea materialul respectiv. Dupa 4 (patru) zile în care a muncit asiduu, dl. Harasim s-a reîntors la București, de unde au venit concluziile, previzibile de altfel: nimic din ceea ce s-a scris nu se confirmă !!!

…………………………….

În continuare prezentăm cateva fragmente din cel de-al doilea material trimis la Direcția Investigații Criminale în 30 noiembrie 2013:

  1. – în data de 2 aprilie 2013 în cotidianul local Gazeta de Nord-Vest a fost publicat un articol referitor la o anchetă realizată de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, pe baza unui raport scris de specialiști ai Biroului TRIDENT Satu Mare, al cărei rezultat a fost postat de către jurnalist pe site-ul ”ziuanews.ro” în 27 februarie 2013, sub titlul ”Dimensiurnile crimei organizate la nivelul României/Analiza operațională TRIDENT. Contrabanda cu droguri, țigări și utilaje furate ”. În acest articol jurnalistul menționează, printre altele : ”Am intrat recent în posesia unui raport complex, diseminat la nivelul Ministerului de Interne în perioada 2010-2011, referitor la traficul de droguri, țigări și utilaje în vestul și nord-vestul României, document emis în baza unei analize operaționale realizate de Biroul Trident Satu Mare… ”

Practic, documentul la care se referă Ovidiu Ohanesian reprezintă Evaluarea activității informative desfășurate de structura mai sus menționată în perioada 2010- 2011, care este redată punctual, așa cum a fost întocmită. La punctele 16 și 19 ale materialului se arată că în cursul anului 2009, numitul Man Gheorghe Dănuț, cel mai renumit traficant de autovehicule furate din străinătate (alături de Opriș loan) și nimeni altul decât nașul de cununie al finului său, Urâte Dinu Florin (!!!), a intervenit fără succes la S.I. C. pentru a recupera două utilaje agricole furate din străinătate, care fuseseră ridicate de lucrătorii de la ”Trafic și furturi auto ” după ce au fost găsite la frații Mastromauro, cetățeni italieni, care de mai mulți ani derulau activități agricole și alte afaceri în comuna Lazuri dar și în alte localități de pe raza județului Satu Mare. La acea vreme la comanda S.I.C. se afla cms. Șef Boșca Vlad iar mare parte din activitatea infracțională a italienilor a fost documentată în urma valorificării informațiilor furnizate de Jurj Felician, aflat pe atunci la Compartimentul ”Grupări infracționale”.

În cuprinsul acestui articol se mai menționează că marea majoritate a utilajelor agricole furate din străinătate și aduse în Satu Mare erau oferite spre vânzare în cadrul unor discuții și negocieri care aveau loc la o balastieră situată la cca. 2 km de localitatea Odoreu, proprietatea unui anume domn Turcu, nimeni altul decât socrul lui Urâte Dinu Florin (!!!)

În momentul în care am luat la cunoștință de conținutul articolului mai susmenționat mi-au venit în minte și alte aspecte în legătură cu utilaje agricole sustrase din străinătate și traficate pe raza județului Satu Mare. Primul dintre acestea viza două utilaje transportate din Italia de numitul Amariei Viorel și lăsate într-un depozit situat pe bld. Lucian Blaga din Municipiu. În preajma sărbătorii Craciunului din 2010, paznicul de la acel depozit a făcut o sesizare cu privire la faptul că cineva dă târcoale pe acolo și îi este frică să nu fie hoți, care încercau sustragerea utilajelor. întrucât în acea perioadă aveam de-a face cu un fenomen pe linia furturilor de utilaje șeful S.I.C., comisar șef Boșca Vlad le-a dispus subordonaților săi Vida Vlad și Taloș Voicu să se deplaseze la depozit, ca să vadă despre ce e vorba și să verifice seriile utilajelor respective, pentru a stabili dacă nu cumva sunt furate din străinătate. În urma verificărilor a rezultat că seriile acelor utilaje erau în regulă. La căteva zile după aceasta italianul care trimisese utilajele a renunțat să le mai vândă, retransportându-le în Italia. Apoi, în noaptea de 17/18 ianuarie 2011, în urma organizării unei acțiuni, condusă de șeful S.I.C., lucrători de la aceasta structură, sprijiniți de ”mascați  l-au prins în flagrant pe celebrul hoț de autovehicule și utilaje Florea Petru Marcel, în timp ce sustrăgea un utilaj agricol dintr-un depozit din municipiu. În cursul cercetărilor procurorul de caz, Chendereș Ioana, a apreciat că în cauză este vorba despre instigare la furt calificat și a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a început verificările față de polițiștii Boșca Vlad și Jurj Felician.  Înainte ca dosarul cauzei să fie trimis la Oradea, procurorul de caz a aflat și despre întâmplarea din decembrie 2010 și a solicitat să-i fie adus pentru audieri numitul Amariei Viorel.

Ros de invidie pe succesul profesional al celor de la S.I.C., Urâte i-a dispus telefonic subordonatului său de la B.I.C., Pop Cristian Ionuț, să nu-l găsească pe Amariei (!), adăugând că pentru acele utilaje Jurj ar fi încasat suma de 10.000 Euro. Și acest aspect a fost avut în vedere de procurorul de caz în momentul înaintării dosarului la Oradea insă, după primele verificari, s-a stabilit că nu corespundea adevărului. Cercetările în acest caz nu sunt încă finalizate iar pentru ca în dosarul cu flagrantul încă nu s-a propus o soluție, de curând Florea Petru Marcel a fost pus în libertate !!!

În fine, ultimul aspect despre care mi-am amintit la citirea articolului îl semnalasem în cuprinsul Notei-Raport din data de 12 iulie 2012, ce mi-a fost solicitată de către domnii care au fost trimiși de la București să verifice “cu simț de răspundere” cele sesizate de mine în Informarea către dl. Pitulescu. Menționasem acolo ”solicitudinea” de care dă dovadă Urâte în relațiile cu cetățenii și ”implicarea deosebită ” în soluționarea problemelor reclamate de aceștia, ce puteau fi confirmate și de numitul Oros Grigore zis ”Bâțu”, domiciliat în Satu Mare, str. Botizului. Acesta a reclamat furtul unui tractor marca John Deer din localitatea Lazuri, motiv pentru care a fost invitat de Urâte la un bar de pe str. Magnoliei din municipiu, unde a fost luat la bani mărunți pentru că și-a permis să depună reclamație. Acest lucru îl aflasem în cursul zilei de 10 iulie 2012 și am convingerea fermă că nu a fost verificat de cei doi domni controlori. Revenind la articolul lui Ovidiu Ohanesian, dacă fac o coroborare simplă a datelor din conținutul acestuia, a căror veridicitate nu poate fi pusă la îndoială ținând cont de caracterul clasificat al materialului în care au apărut (Analiza operațională TRIDENT), cu celelalte aspecte referitoare la preocuparea manifestată de Urâte pentru acest domeniu al utilajelor furate din străinătate și traficate pe teritoriul României, îmi este imposibil să nu mă întreb (retoric, desigur !): Oare aducerea lui Urâte la comanda S.I.C., în urma acelui telefon primit de dl. inspector șef este absolut întâmplătoare sau are semnificații și scopuri mult mai ”profunde” ? Probabil că nu vom afla niciodată răspunsul la aceasta întrebare, pentru simplul fapt ca NU SE DOREȘTE ACEST LUCRU ! ‘în legătură cu apariția acelui articol de presă, în data de 4 aprilie 2013 comisar șef Boșca Vlad a făcut o sesizare, apreciind că la nivelul I.P.J. Satu Mare s-a înregistrat un incident de securitate și solicitând efectuarea de cercetări pentru a se stabili condițiile în care acesta s-a produs, precum și persoanele care se fac responsabile pentru acesta. Din ceea ce cunosc, până la această dată nu a primit răspuns de la I.P.J. Satu Mare la acea sesizare.”

Articolul Analiza operațională TRIDENT și documentele le puteți vedea la adresa  https://wordpress.com/post/ohanesian.wordpress.com/1937.

Vom reveni cu amănunte.

Eduard Ovidiu Ohanesian

1 10 11 12