BREAKING NEWS

PSD. Aceeași Mărie cu altă pălărie ?

PSD, la rascruce


PSD se afla in situatia cea mai critica din istoria sa dupa loviturile crunte incasate in nefastele zile de 26 si 27 mai 2019. La alegerile europarlamentare din 27 mai, PSD a inregistrat cel mai slab scor de la toate scrutinurile postdecembriste, respectiv putin peste o cincime(22%) din voturile valabil exprimate. Principalul partid de guvernamant a obtinut doar jumatate din procentele realizate la alegerile parlamentare din decembrie 2016, cand a obtinut cel mai bun scor din istoria sa dupa Duminica Orbului din 1990. A doua zi dupa alegerile pentru Parlamentul European, a fost condamnat definitiv si incarcerat in penitenciar presedintele in exercitiu al PSD, Liviu Dragnea, care era si presedintele Camerei Deputatilor, fiind inregistrata o premiera in Romania sub acest aspect. Dragnea n-a avut nici inspiratia nici decenta sa demisionezeze din fruntea PSD macar in al doisprezecelea ceas, dupa aflarea rezultatelor la exitpoll-uri si la numaratoarea paralela a voturilor, pentru a menaja cat de cat partidul in eventualitatea condamnarii si incarcerarii sale.


Un nou inceput, cu oameni mai vechi si mai noi
Daca vrea sa supravietuiasca politic, un partid de centru stanga fiind absolut necesar pentru echilibrarea scenei politice autohtone, PSD trebuie sa realizeze, in primul rand, o analiza rapida si obiectiva a cauzelor si responsabilitatilor pentru infrangerea dezastruoasa de la recentele alegeri europarlamentare. Iar, intr-o perspectiva imediata, este necesara refondarea politica a PSD si restructurarea sa organizatorica, pe criterii de competenta si probitate, meritocratie si militantism. Altfel, PSD risca sa aiba soarta suratelor sale politice din Polonia ( Partidul Social-Democrat ) sau Ungaria (Partidul Socialist ), care au coborat sub 10% la alegerile din ultimii ani. Un pas necesar si important l-a constituit invitatia adresata de presedintele interimar al PSD, premierul Viorica Dancila, pentru revenirea in partid a membrilor exclusi sau plecati in ultimii ani, precum si convocarea la consultari, in zilele imediat urmatoare scrutinului europarlamentar si incarcerarii lui Liviu Dragnea, a fostilor lideri ai partidului, Mircea Geoana si Adrian Nastase.
Ar trebui rechemate in PSD personalitati cunoscute pentru afinitatile lor de stanga, care au dovedit competenta si integritate in demnitatile detinute, ca fostul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Alexandru Athanasiu, fostul negociator sef al aderarii la Uniunea Europeana, Vasile Puscas, si fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu. Tustrei sunt profesori universitari de marca, au expertiza si experienta de guvernare si au o buna reputatie si relationare internationala. Reputat specialist in dreptul muncii, parintele Codului Muncii in vigoare, Alexandru Athanasiu a fost presedintele Partidului Social Democrat istoric care a fuzionat cu Partidul Democratiei Sociale din Romania( PDSR ), fapt ce a permis dobandirea actualei denumiri si accederea in Internationala Socialista. Specialist in relatii politice internationale, Vasile Puscas a negociat si a redobandit dupa Revolutie clauza natiunii cele mai favorizate pentru Romania, in calitate de ambasador interimar in SUA, si a negociat clauzele aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, in calitate de ministru in guvernul Adrian Nastase. Tot specialist in relatii internationale, Ioan Mircea Pascu a negociat aderarea Romaniei la NATO, in calitate de ministru al Apararii in guvernul Nastase.
Ar trebui promovati in functii importante de conducere in PSD oameni mai tineri, care au dovedit dedicatie pentru social-democratie, competenta, integritate si verticalitate, mai ales in lupta cu abuzurile statului paralel, intruchipat de Binomul SRI-DNA, ca senatorul Serban Nicolae, actualul lider al senatorilor social-democrati, deputatul Liviu Plesoianu sau fostul europarlamentar Catalin Ivan. Avand in vedere timpul scurt pentru desemnarea si lansarea unui candidat propriu, cu notorietate publica si audienta electorala, pentru alegerile prezidentiale din toamna, ar trebui cautat si asumat un candidat din randul societatii civile, care sa aiba carisma, notorietate si priza la public, cu pozitii antisistem si implicat in lupta impotriva coruptiei si abuzurilor. Raportandu-ne la recentele alegeri din Ucraina si Slovacia, un astfel de candidat ar putea fi actorul Mircea Diaconu, cunoscut si simpatizat de numerosi romani, participant la Revolutia din decembrie 1989, care a cochetat cu politica ca senator PNL si europarlamentar independent. Mircea Diaconu a fost singurul europarlamentar independent ales in Romania, reusind acest lucru dupa o campanie electorala in care a cutreierat toata tara, pe speze proprii.


Atentie, la oamenii serviciilor!
Liderii actuali ai PSD trebuie sa manifeste atentie maxima fata de tendintele de acaparare si de aservire a partidului de grupari factioniste, ca grupul condus de Gabriela Firea, Paul Stanescu si Marcel Ciolacu, care s-au opus organizarii cat mai urgente a unui congres al partidului. Pana la un moment dat sustinatori fara cricnire si colaboratori apropiati ai fostului presedinte Liviu Dragnea, Firea, Stanescu si Ciolacu sunt suspectati acum ca vor sa-i ofere partidul fostului premier Victor Ponta, care a constituit Pro Romania prin racolarea de membri si parlamentari din PSD. Firea este prima si singura persoana din conducerea PSD care l-a invitat pe Ponta sa revina in partid dupa incarcerarea lui Dragnea. Ori, Ponta este perceput de numerosi membri de partid drept liderul care a aservit PSD serviciilor secrete si a oferit multi lideri locali si nationali drept ofranda Binomului SRI-DNA. In spatele Gabrielei Firea si a sotului sau Florentin Pandele se afla jalnica figura a generalului Gabriel Oprea, nasul si vicepremierul lui Ponta, cel care cu ani in urma a provocat prima sciziune importanta din PSD prin infiintarea UNPR, precum si un grup de fosti ofiteri din serviciile secrete( SRI, DIPI, DIM ) tutelati de analfabetul conducator de doctorate pe securitate nationala. Firea nu mai este un candidat fezabil pentru Presedintia Romaniei in contextul in care a dus Bucurestiul in faliment dupa trei ani de mandat de primar general.
Si Paul Stanescu este agreat de serviciile secrete din moment ce, dupa cum el insusi a marturist, a fost contactat, dupa ce a devenit vicepremier si ministru al Dezvoltarii, de un prieten care i-a transmis din partea generalului Lucian Pahontu, directorul SPP, sa colaboreze pentru ca va beneficia de protectie si ca Liviu Dragnea va fi executat si ar putea sa preia conducerea PSD. Oricum, senatorul Paul Stanescu, vazut de unii drept lider de facto al PSD, nu poate constitui un model pentru partid in conditiile in care, profitand de functiile sale de conducere si de prietenia cu Liviu Dragnea, si-a facut fratele deputat de Olt si voia mai nou sa-l promoveze ministru al Agriculturii, amintind astfel de practicile conjudeteanului sau de de trista amintire de la Scornicesti. Recent ales presedinte al Camerei Deputatilor si devenit al treielea om in stat, Marcel Ciolacu este cunocut drept colaborator al Militiei si Securitatii din frageda tinerete , iar, ca politician, a fost scolit de SRI. Ciolacu a absolvit studii de securitate nationala la Colegiul National de Aparare si a devenit doctorand la Academia Nationala de Informatii, unde l-a avut indrumator de doctorat pe generalul Stefan Gheorghe Teodoru, fost rector al Academiei, cunoscut drept un apropiat al generalului Florian Coldea, fostul sef operativ al SRI. Cu doi ani in urma, dupa ce a fost numit vicepremier cu probleme speciale in guvernul PSD condus de Mihai Tudose, Ciolacu si-a scos din CV mentiunea ca este doctorand la Academia Nationala de Informatii. Actualul presedinte al Camerei Deputatilor are si alte nebuloase in biografia sa, legate de studiile absolvite, meseria sau profesia practicate, prietenia cu afaceristul si teroristul sirian Omar Hayssam. Pentru clarificarea acestor pete biografice, in data de 10 iulie 2017, dupa ce a devenit vicepremier cu probleme speciale, i-am adresat lui Marcel Ciolacu 20 de intrebari, prin intermediul ziarului Cotidianul ( in cadrul articolului intitulat “ Intrebari grele pentru vicepremierul Ciolacu”), la care nu a catadicsit sa raspunda. Astept sa o faca acum, in calitate de al treielea om in stat.


Intrebari fara raspuns
“Având în vedere informațiile care mi-au parvenit din surse legate de anumite structuri informative ale statului, în contextul în care ați devenit cea mai importantă persoană din Guvernul României prin prisma relațiilor apropiate pe care le aveți cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care v-a însărcinat să fiți coordonatorul, supraveghetorul și supervizorul noului Executiv, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări legate de biografia dumneavoastră:

  1. Ați fost colaborator („persoană de sprijin“) al Miliției și ați fost recrutat apoi de Securitate înainte de Revoluția din decembrie 1989?
  2. Ați continuat după Revoluție colaborarea cu SRI, precum și cu Inspectoratul de Poliție al Județului Buzău, cu Inspectoratul General al Poliției Românie și cu serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (UM 0962, fosta UM 0215)?
  3. Cine v-a postat în preajma fostului senator Vasile Ion, care v-a devenit ulterior naș, în perioada în care acesta era prefect al județului Buzău și președinte al organizației județene a PSD?
  4. Când și cum l-ați cunoscut pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat ulterior pentru terorism, referitor la implicarea sa în răpirea celor trei jurnaliști români în Irak?
  5. Ați organizat și ați participat împreună cu Omar Hayssam la partide de vânătoare desfășurate pe raza județului Buzău, inclusiv la vânătoare de urs (pentru care era obligatorie aprobarea ministrului Agriculturii și Silviculturii), de cocoș de munte (care era posibilă numai în perioada aprobată de Ministerul Agriculturii și Silviculturii), de râs (pentru care era aprobat un număr strict la nivel național) și de cerb carpatin?
  6. Ați participat la petreceri organizate la cabanele de protocol ale Direcției Silvice Buzău împreună cu Omar Hayssam și alți invitați de seamă, la care au fost discutate tot soiul de combinații economico-financiare (ca preluarea de către Hayssam a fabricilor de cherestea și de prelucrarea lemnului din Buzău) și la care au fost aduse femei de companie din toate colțurile țării?
  7. Ați intermediat apropierea dintre Omar Hayssam și fiica senatorului Vasile Ion, Marie Jeanne, și ați participat la petreceri împreună cu aceștia la aceleași cabane de protocol?
  8. Ați fost prieten, confident, sfătuitor de taină și partener de afaceri al lui Omar Hayssam? Ați comunicat cu acesta, de când este încarcerat în penitenciar, prin anumiți avocați și i-ați transmis să aibă răbdare, să nu vorbească și să aibă încredere într-un context politic favorabil? Cine v-a îndrumat să-i transmiteți astfel de mesaje?
  9. În ce an și ce liceu ați absolvit? Cu ce medie generală? Care a fost profesia sau meseria dvs. de bază?
  10. În ce an și cu ce medie generală ați absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București? Când ați susținut examenul de licență și ce medie ați obținut?
  11. Puteți nominaliza doi colegi și doi profesori din facultate, precum și titlul lucrării de licență în drept?
  12. Ce profesie ați practicat de la dobândirea licenței în drept până la angajarea ca jurisconsult la SC Alcom SRL Buzău, în perioada 2004-2006? Ce atribuții ați avut și ce activități ați exercitat în calitate de jurisconsult?
  13. Cine v-a recomandat pentru Colegiul Național de Apărare și pentru Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA)?
  14. Cine v-a recomandat pentru susținerea examenului de admitere la doctorat la Academia Națională de Informații? Cu ce medie ați fost admis la doctorat? Care este titlul lucrării de doctorat? De ce nu ați consemnat în ultimul CV că sunteți doctorand la Academia Națională de Informații?
  15. Puteți nominaliza lucrările de specialitate în baza în cărora ați fost admis la examenul de doctorat susținut la Academia Națională de Informații?
  16. Ați organizat partide de vânătoare sau de altă natură și pentru îndrumătorul dvs. de doctorat, generalul Ștefan Gheorghe Teodoru, fost rector al Academiei Naționale de Informații și apropiat al generalului Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI? Au participat la aceste partide și alți generali din SRI?
  17. Cine v-a ajutat să-l convingeți pe fostul primar al municipiului Buzău Constantin Boșcodeală să renunțe în 2015 la funcția de președinte al organizației județene a PSD cu anumite înregistrări compromițătoare în care acesta apare în compania a două femei, dintre care una era o minoră din Republica Moldova?
  18. Când și cum l-ați cunoscut pe președintele PSD, Liviu Dragnea, sub aripa căruia ați devenit, în numai câțiva ani, președinte al organizației județene Buzău a PSD, deputat în Parlamentul României, secretar al Camerei Deputaților, lider al Grupului PSD din Camera Deputaților și vicepremier al Guvernului României?
  19. Cum ați ajuns partener de vânătoare, de pescuit și de afaceri politice și economice cu Liviu Dragnea?
  20. Ce contribuții financiare ați avut la campaniile electorale ale PSD din 2012, 2014 și 2016 și ce sume i-ați emis în numerar lui Liviu Dragnea?

Valer Marian