BREAKING NEWS

Primarul de Homoroade este amorezat. Și bun de legat

Primarul comunei Homoroade din județul Satu Mare, Simion Ardelean, alintat Simică de soția viceprimarului, este îndrăgostit, în mod deosebit de banii publici. Primarul Ardelean se află la al doilea mandat, fiind ales edil șef al comunei Homoroade, una din cele mai sărace și îmbătrânite localități din județul Satu Mare, în 2008 și în 2012, pe listele PDL. În 2014 primarul Ardelean a trecut cu armele și bagajele din PDL la PSD, în urma campaniei de racolare declanșate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD. Astfel, Simică a fost efectiv cumpărat cu promisiuni și proiecte de milioane de euro.

Prima tranșă de bani a primit-o pentru organizarea a două  cursuri în comună, unul pentru femei maltratate și unul pentru femei de serviciu și vânzătoare. Cursurile au fost organizate la școala din Homorodul de Mijloc, având coordonatori de proiecte pe soția primarului, Ioana Ardelean, învățătoare la o școală generală din municipiul Satu Mare, la secțiunea „femei maltratate”, respectiv pe soția viceprimarului, Veronica Tătar, directoarea școlii generale Homoroade ( de care sătenii spun că primarul a devenit tot mai apropiat), la secțiunea „femei de serviciu și vânzătoare”. La aceste cursuri nu au fost înscrise femeile în nevoie ci o sumedenie de persoane apropiate primarului și grupului său de interese: angajate ale primăriei, educatoare de la grădinițele din comună, vânzătoare de la magazinele locale, casnice, pensionare, cunoștințe din municipiul Satu Mare. După terminarea cursurilor, fiecare absolventă a primit suma de 6000 lei, din care și-au cumpărat autoturisme sau bunuri casnice cu care se mândresc. Coordonatoarele de proiect au fost răsplătite cu sume mult mai mari. Ceilalți săteni nu au aflat până astăzi care au fost criteriile în baza cărora au fost selectate cursantele și vorbesc că prin  aceste cursuri s-a dat mită mascată clientelei politice a primarului, în perspectiva viitoarelor alegeri.

Primăria comunei Homoroade a mai primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), o sumă substanțială pentru asfaltarea unor drumuri sătești. Până în prezent nu a fost asfaltat nici unul din drumurile  sătești planificate, iar sătenii și conducerea Consiliului Județean Satu Mare nu știu ce destinație a avut suma primită. Aceștia așteaptă lămuriri din partea Curții de Conturi cu privire la utilizarea banilor pentru cursurile susmenționate si pentru asfaltarea drumurilor sătești.

Asociațiile fantomă și banii APIA

Sătenii din Homoroade îl mai acuză pe primarul Ardelean de sifonarea a mulți bani, prin intermediul socrului său, Ioan Oșan, de profesie inginer agronom. Deși este pensionar, acesta a fost angajat o perioadă secretar al primăriei, după care a rămas pe statele de plată ale primăriei ca funcționar. Socrul său activează de câțiva ani și în funcția de președinte al Asociației crescătorilor de animale din comuna Homoroade, care nu deține nici măcar o vită, un porc sau vreun alt animal (berbec, cocoș, etc). Cu toate acestea, Primăria comunei Homoroade a închiriat acestei asociații fantomă o pășune în suprafață de 850 hectare, cu o chirie lunară de 2 lei/hectar. Pentru această pășune, asociația fantomă încasează anual de la APIA  sumă de 110 000 de euro, care se scurge în buzunarele socrului, ale primarului și ale unor consilieri apropiați acestuia. De exemplu, firma consilierului local Gâț Ionel a încasat 80 000 lei anual pentru așa zise lucrări de întreținere efectuate pe pășune. Pentru aceste lucrări de întreținere au fost întocmite state de plată fictive pe numele unor cetățeni din comună, care au primit însă sume de zeci de ori mai mici decât cele pentru care au semnat. Un tânăr din localitate a primit ,de exemplu, suma de 700 lei, dar a semnat pentru suma de 6800 lei. Este de reținut faptul că primarul Ardelean a obținut aprobarea contractului de închiriere a pășunii cu concursul a șase consilieri apropiați, care reprezintă majoritatea în Consiliul Local (alcătuit din 11 consilieri).

Interese de fami(g)lie la primărie

Homorodanii îi suspectează pe primarul și pe viceprimarul lor și de primirea unor „comisioane” babane, unii vorbesc chiar de 20%, pentru lucrările efectuate de firma Tarr din Livada în comuna lor. Primăria Homoroadei a ales firma Tarr pentru executarea unor lucrări constând în asfaltarea a 12 kilometrii de drumuri din comună  și pentru reabilitarea căminului cultural din satul Homorodul de Mijloc, pentru care s-a obținut o finanțare europeană de 2,8 milioane de euro. Cert este că, după executarea acestor lucrări, primarul și viceprimarul din Homoroade și-au cumpărat fiecare câte un apartament în municipiul Satu Mare. Legat de reabilitarea căminului cultural din Homorodul de Mijloc sătenii au mari suspiciuni în condițiile în care acesta a fost prezentat drept cămin nou după Revoluție. Oamenii reclamă faptul că platforma betonată din jurul căminului ar fi fost inclusă în situația de lucrări, precum și că au dispărut toate dotările din cămin, începând cu sobele, instalațiile sanitare, gresia și faianța.

Primarul și viceprimarul din Homoroade au avut parte și de alte beneficii. Cu susținerea primarului, soția viceprimarului, înfocata Veronica, a fost numită directoare a școlii generale Homoroade, deși are studii superioare  întârziate și controversate la o universitate privată cunoscută drept fabrică de diplome. Ca să fie cât mai apropiat de aceasta, primarul Ardelean s-a autonumit în consiliul de administrație al școlii. Soacra primarului este menținută nelegal pe un post de educatoare la grădința din satul Necopoi, care este frecventată de un singur copil, dar sunt înregistrați fictiv 10 copii din alte sate ale comunei. Primăria Homoroade a făcut demersuri la Electrica Satu Mare pentru instalarea unei rețele electrice până la un teren deținut de viceprimarul  Dănuț Tătar în zona de agrement Oțeloaia, sub pretextul sprijinirii unei  firme private care dorește să construiască o pensiune în zonă. Viceprimarul Tătar a folosit de mai multe ori tractorul cu remorcă din dotarea primăriei pentru a-și aduce lemne din pădurea comunală, cu privire la care sătenii sunt curioși dacă deține bon măcar pentru un metru cub. Locuind în municipiul Satu Mare, primarul și viceprimarul își decontează și cheltuielile de deplasare la Homoroade și retur. Pe de altă parte, homorodanii se plâng că primarul și viceprimarul se ocupă de orice în afară de problemele și sesizările lor.

O soartă dubioasă a avut-o parcul auto al primăriei. O mașină de pompieri primită gratuit nu a mai fost întreținută și a fost abandonată, iar recent a fost dezmembrată și predată la fier vechi. Un autoturuism Dacia primit gratuit, care era în stare bună de funcționare, a fost folosit aproximativ șase luni, după care viceprimarul Tătar l-a dus la un atelier din localitatea Amați, unde au fost dezmembrate motorul, carburatorul, electromotorul, alternatorul, ambreiajul și alte piese, care au fost montate pe mașina Dacia proprietatea personală a viceprimarului. Episodul cel mai  interesant îl constituie accidentarea și dispariția autoturismului Dacia Logan care a fost primit de Primăria comunei Homoroade, cu sprijinul deputatului Octavian Petric, președintele Organizației Județene a PSD, cu ocazia racolării politice a primarului Simion Ardelean. Autoturismul respectiv a dispărut subit în luna noiembrie 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, și a reapărut la primărie doar în ianuarie 2016. Potrivit unor săteni, autoturismul a fost găsit accidentat și abandonat pe câmp între localitățile Lipău și Valea Vinului, dar, în urma unor intervenți politice, șeful Secției zonale de Poliție Valea Vinului și șeful de post din Homoroade au mușamalizat cazul. Homorodanii așteaptă un răspuns din partea conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare.

Vom reveni cu amănunte privind alte afaceri ale primarului Simion Ardelean, care candidează pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din 5 iunie 2016, îndeosebi cu afacerea livezii din satul Necopoi, precum și cu amănunte legate de protectorii politici și judiciari ai edilului șef din Homoroade.

 

Eduard Ovidiu Ohanesian