BREAKING NEWS

Președintele Ștefăneală este bun de chelfăneală

După două mandate de vicepreședinte (unul parțial și unul integral) și un mandat de președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef, alintat de mulți subalterni Ștefăneală, a ajuns să se creadă un personaj providențial pentru județul Satu Mare în mintea sa de absolvent a trei facultăți ( Educație Fizică și Sport). La alegerile locale din 5 iunie, Ștef candidează, în numele ALDE,  pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean,20160530_133422 deși este conștient că nu are nicio șansă la vreuna dintre aceste funcții. Conform ultimelor sondaje, candidatul ALDE, ca și candidatul PNL, la funcția de primar al municipiului Satu Mare au sub 10% din opțiunile alegătorilor. Ambii candidați îl favorizează astfel pe candidatul UDMR, care este favorit în confruntarea cu principalul contracandidat, actualul primar Dorel Coica. Mai pe românește, Adrian Ștef urmărește de fapt să obțină cu sprijinul UDMR  funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Ștef a mai realizat un astfel de troc cu UDMR după alegerile locale din 2008. Dacă își va atinge și acum scopul, va vorbi mai mult ungurește timp de patru ani, ca în perioada 2008-2012, după ce în mandatul de președinte al Consiliului Județean a făcut de multe ori pe românul verde.

Indiferent cu ce se va alege după 5 iunie, este puțin probabil ca Ștef să-și ducă viitorul mandat până la capăt. Pentru că actualul președinte al Consiliului Județean Satu Mare este cercetat, alături de alții, în două dosare mari ale structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție, înregistrate sub nr. 221/P/ 2013 și 265/P/2013. Concret, Ștef este vizat pentru atribuirea preferențială de contracte de lucrări sau de servicii, inclusiv pentru grupul de firme Folda pe care îl controla, pentru angajări nelegale, pentru decontări fictive și pentru cheltuieli abuzive.

Pentru mulți sătmăreni este suspectă atitudinea menajantă a Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție față de actualul președinte al Consiliului Județean, în condițiile în care au fost semnalate, inclusiv prin presă, numeroase nelegalități și abuzuri ale acestuia. Unii pun acest tratament selectiv 20160530_133502respectiv această conduită cu mănuși pe seama relației apropiate dintre președintele Ștef și deputatul Ovidiu Silaghi, cumnatul și nașul său, cu comisarul șef Luminița Șugac, ofițer de poliție judiciară la DNA Oradea, și cu soțul său Emilian Șugac, numit din septembrie 2015, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Satu Mare, după ce timp de 12 ani a fost șeful Serviciului de Combaterea a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare.  După ce USL a ajuns la guvernare în 2012, Ștef și Silaghi au vrut să-l promoveze pe Emilian Șugac în funcția de inspector șef sau adjunct al acestuia, dar nu și-au putut duce planul la capăt datorită opoziției liderilor locali ai PSD. Mulți știu că Luminița Șugac are un ascendent asupra actualului procuror șef al DNA Oradea, Ciprian Man, cu care a lucrat câțiva ani în cadrul Biroului Teritorial Satu Mare, și asupra procurorului Cristian Ardelean de la DNA Oradea, cu care lucrează de vreo trei ani. Comisarul șef Luminița Șugac s-a bucurat de atâta încredere încât lua majoritatea declarațiilor și întocmea cea mai mare parte a actelor de procedură penală în numele acestora, în condițiile în care titularul anchetei este procurorul în cazul infracțiunilor de corupție.

De exemplu, cu un an în urmă, Serviciul Teritorial Oradea al DNA a fost sesizat în legătură cu o afacerea dubioasă a tandemului Adrian Ștef-Ovidiu Silaghi. Este vorba de construirea de către aceștia și soțiile lor, în perioada 2013-2015, a două pensiuni turistice de tip mediteranean pe strada Primăverii din localitatea Viile Satu Mare, la o distanță de circa 10 km de municipiul Satu Mare. Cele două pensiuni au fost construite din fonduri alocate printr-un program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, care au fost rezolvate probabil de Ovidiu Silaghi, în perioada în care a fost ministru al transporturilor în guvernul USL. Silaghi a fost în relații apropiate atât cu fostul prim-ministru Victor Ponta cât și cu fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Ca beneficiar de proiect figurează  întreprinderile individuale ale soțiilor lui Silaghi și Ștef, respectiv Silaghi Ariana Întreprindere Individuală, pentru “Pensiunea Agroturistică Florilor”, pentru care a fost alocată suma de 117.606 euro, și Ștef Ramona Loredana Întreprindere Individuală, pentru “Pensiunea Agroturistică Primăverii”, pentru care a fost alocată suma de 117.497 euro. Pensiunile au fost executate de firmele SC Tarr Const SRL Livada și SC Gati Const SRL Orașul Nou, firme care au beneficiat constant de lucrări substanțiale atribuite de Consiliul Județean Satu Mare sau de primării aflate sub controlul politic al președintelui Ștef și deputatului Silaghi. Cele două pensiuni includ câte o casă de tip mediteraneean, care au în spate o căsuță pentru personalul de pază sau de servciu și o piscină. Pensiunea construită de Întreprinderea Individuală Ștef Ramona Loredana este finalizată, având și curte betonată și gard, în timp ce pensiunea construită de Întreprinderea Individuală Silaghi Ariana aștepată să fie tencuită.

Colac peste pupăză, în anul 2014, Consiliul Județean a alocat primăriei comunei Viile Satu Mare o sumă suplimentară de 35.000 lei, care, potrivit unei înțelegeri dintre președintele Ștef și primarul Szucs Szabolcs, a fost utilizată pentru lucrări de canalizare și reparare prin pietruire a străzii Primăverii, de la strada Principală până la casele construite cu bani europeni și guvernamentali de familiile Ștef și Silaghi. Recent primăria comunei Viile Satu Mare a și asfaltat drumul până la așa-zisele pensiuni turistice ale familiilor Ștef și Silaghi. Am spus așa-zise pentru că există indicii că acestea voer deveni în realitate case de vacanță ale celor două familii norocoase. Dacă DNA n-a făcut nimic, poate se sesizează DLAF sau OLAF pentru a verifica modul de utilizare al fondurilor europene alocate pentru cele două stabilimente.

Val Codreanu

20160530_133252 20160530_133301 20160530_133405 20160530_133439 20160530_133452 20160530_133502 20160530_133547 Stef11 Stef15

 

2 Comments on Președintele Ștefăneală este bun de chelfăneală

 1. satmarean // 01/06/2016 at 18:17 //

  Cum și-a finanțat Adi Ștef campania electorală din 2012: Cu bani de la morți!!!
  ”Arunc cu banii ca să moară toți dușmanii!” a fost sloganul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, în campania electoral din 2012.
  Fondurile de care a dispus, fără număr, au fost puse atunci pe seama situației financiare foarte bune a firmelor Folda, ori a magazinelor deținute de Ovidiu Silaghi. După 4 ani adevărul iese la iveală. Adrian Ștef a vândut funcțiile din administrația public locală, cu banii înainte. Astfel, oricine a avut asiprații la vreo funcție a fost obligat de Ștef și Silaghi să scoată banii. Nimeni nu a fost execeptat de la taxă, nici măcar cei mai apropiați, Marcela Papici, Cristian Zaha sau Mariana Roman. Cristi Zaha, numit apoi șef de cabinet, iar ulterior pe diverse funcții de șef la Apaserv, a fost prins de Ștef într-un moment foarte prost. Firma lui Cristi, SC OPUS CONSTRUCT SRL, tocmai dăduse faliment și avea datorii de sute de mii de euro către Banca Transilvania, CODREA VICTOR INTREPRINDERE INDIVIDUALĂ ( FOSTĂ A.F. CODREA VICTOR ) DRĂGUŞENI, PRIMĂRIA COMUNEI DUDEŞTII NOI ŞI COMUNA DUDEŞTII NOI, BURZ & CUC, C.I.CADAR IOAN, PRIMĂRIA Satu Mare, I.T.M. SATU MARE, S.C. PROSPER COMPANY S.R.L. SATU MARE, QUADRAL S.R.L. SATU MARE, S.C. TOMIS S.R.L. BOTIZ, D.G.F.P. SATU MARE, S.C. TARR CONST S.R.L., S.C. AUXILIAR SERVICE S.R.L. SATU MARE, S.C. SAMCIF S.A. SATU MARE, HOLCIM (ROMANIA ) S.A. BUCUREŞTI, S.C. DANMAR PRO PARTENERS S.R.L. BUCUREŞTI, NICHITA IOAN, S.C. MATROS 2000 S.R.L. ORADEA, SC. SAMCIF SA, LEBADA SRL, ORAŞUL CIACOVA, S.C. EUROCAR S.R.L., S.C. MOTORACTIVE IFN S.A., ultimele două sunt firmele lui Radu Bud, fostul protector a lui Cristi Zaha. În 2012, Cristi Zaha era angajat al ADP Satu Mare, Cimitirul de pe str. Amațului. Ce a făcut Cristi Zaha pentru a-și cumpăra de la Ștef postul de director de cabinet? A băgat mâna în caseria cimitirului și a luat 57.795 lei. Banii sătmărenilor care au plătit pentru mormintele din cimitirul de pe str. Amațului. Banii au ajuns la Adrian Ștef, care și-a plătit o parte din campania electorală. Cristi Zaha și-a cumpărat și postul și protecția. Bunul său prieten Cristi Bozai, șeful ADP Satu Mare, nu l-a denunțat la Parchet pentru delapidare, așa cum era obligat să o facă, ci i-a permis lui Cristi Zaha să ramburseze banii în rate. E cumva BANCĂ Cimitirul de pe str. Amațului ? Să știm și noi Adrian Ștef, Cristi Zaha și Cristi Bozai!!!!

  View Comment
 2. gigi // 02/06/2016 at 19:20 //

  si nu ste tot.

  View Comment

Comments are closed.