BREAKING NEWS

Omul nou in viziunea USR, PNL si PMP

Propunere pe pile, cunostinte si relatii pentru Avocatul Poporului


La scurt timp dupa succesul inregistrat la alegerile europarlamentare, partidele de opozitie au anuntat ca vor sustine un candidat comun pentru functia de Avocat al Poporului, institutie la care a expirat mandatul lui Victor Ciorbea, in persoana avocatului clujean Peter Eckstein-Kovacs. Propunerea a fost lansata de USR , iar PNL si PMP si-au declarat sustinerea imediata si neconditionata. Era de asteptat ca opozitia, indeosebi USR, sa fi propus pentru aceasta functie o figura noua, un jurist consacrat prin competenta si integritate, nu un om harsit in politica romaneasca vreme de aproape trei decenii. Peter Eckstein-Kovacs a detinut functii importante in UDMR( vicepresedinte, lider al platformei liberale la un moment dat, secretar general), a fost parlamentar in patru legislaturi (deputat in perioada 1990-1992 si senator in perioada 1996-2008), ministru delegat pentru minoritatile nationale in guvernele CDR- USD-UDMR conduse de premierii Radu Vasile si Mugur Isarescu(1999-2000) si consilier al presedintelui Traian Basescu pe problemele minoritatilor nationale(2009-2011).


Harsit in politica si in retrocedari


In 2008, la primele alegeri parlamentare uninominale, Eckstein-Kovacs nu a reusit sa obtina un nou mandat de senator de Cluj. La Congresul din 2011 a candidat pentru functia de presedinte al UDMR, dar a fost infrant categoric de actualul lider Kelemen Hunor. A demisionat din UDMR in iunie 2018, cand si-a anuntat demisia in mijlocul protestatarilor din Piata Unirii din Cluj-Napoca invocand drept motiv “cardasia” UDMR cu PSD la modificarea Codului de procedura penala. Politicianul UDMR a uitat de cardasia sa cu presedintele jucator Traian Basescu in anii de glorie ai acestuia, cand a instaurat un regim autoritarist bazat pe servicii secrete si parchete, in care legea penala a fost siluita cu protocoale secrete (denumit ulterior “stat politienesc”, “ stat mafiot”,”stat disciplinar” sau “stat paralel”) si a taiat salariile si pensiile cetatenilor romani, inclusiv ale celor din randul minoritatilor nationale. Desi era avocat de profesie, n-a zis atunci nici pas, spiritul critic si civic ramanandu-i impleticit in barba. Simptomatic, sub aspect carierist si tranzactionist, este faptul ca a acceptat sinecura de la Palatul Cotroceni intr-un moment (ianuarie 2009) in care formatiunea sa politica se afla in opozitie fata de PDL si presedintele Traian Basescu, UDMR sustinand candidatul PSD, Mircea Geoana, la scrutinul prezidential din decembrie 2009.
Peter Eckstein-Kovacs nu a fost nicidecum o somitate in materie de drept. Nu are doctorat si nu a publicat nicio lucrare de referinta in domeniu. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in 1981, fiind coleg de promotie cu fostii procurori generali ai Romaniei, Mircea Criste si Augustin Lazar. Fosti profesori si colegi de facultate afirma ca a fost un student mediocru, caracterizandu-l drept “lenes si increzut”. Mama sa a fost cadru didactic la facultatea absolvita , predand Dreptul Transporturilor si Legislatie economica. Aceasta si-a inceput cariera didactica in anii ’50 ca asistent si a incheiat-o inainte de Revolutie, prin pensionare, cu gradul de lector. A revenit la universitate dupa Revolutie, cand a fost implicata intr-o tentativa de scindare a Facultatii de Drept prin constituirea unei facultati cu predare in limba maghiara, care nu a avut insa sorti de izbanda.
Dupa absolvirea facultatii, Eckstein-Kovacs a devenit avocat, beneficiind de concursul tatalui sau, care era avocat in Baroul Cluj din anii ’50. Nu a fost un avocat de top, dar cota i-a crescut dupa ce a devenit politician si, mai ales, dupa adoptarea legilor privind restituirea proprietatilor sau acordarea de despagubiri pentru acestea. A devenit un adevarat tatic al retocedarilor(cum ii placea lui insusi sa se autocaracterizeze, dupa cateva pahare de vodca sau de palinca, bauturile sale preferate) in randul comunitatii maghiare din Cluj-Napoca si din restul judetului Cluj, prevalandu-se de ascendentul si relatiile pe care le avea in cadrul administratiei publice si justitiei locale. A avut intotdeauna o relatie buna cu primarul Emil Boc, acesta fiind cel care l-a recomandat presedintelui Traian Basescu, cand era premier, pentru functia de consilier prezidential pe problemele minoritatilor nationala. Dupa propriile spuse, a fost implicat in retrocedari de terenuri, paduri, case, scoli, palate ale fostilor grofil unguri), iar cele mai mari succese le-a avut in perioada in care a fost consilier prezidential, cu privire la imobile situate in centrul Clujului.
Fostul politician UDMR s-a remarcat de din frageda tinerete printr-o volubilitate excesiva si prin baritonalitatea vocii. Romanii folosesc cuvantul hahalera pentru o astfel de persoana. Probabil ca i se trage de la parinti, atat mama(de nationalitate maghiara) cat si tatal(de nationalitate evreiasca) fiind foarte vocali in Partidul Comunist Roman in anii negri ai perioadei bolsevice. In anii ’70 familia Eckstein-Kovacs s-a aflat o perioada in vizorul Securitatii, care i-a incredintat unui ofiter tanar, voinic si chipes, cu nume maghiarizat (Fekete), misiunea de a o curta pe sora viitorului politician UDMR pentru a fi primit astfel in familie. Potrivit afirmatiilor acestuia, “Petty”, pe atunci elev de liceu, s-a dovedit extrem de volubil. Ar trebui verificat daca au ramas ceva urme ale volubilitatii sale in arhivele Securitatii. Unul din parintii sai a devenit legatura a organelor de Securitate din Cluj. Persoanele care se aflau in legatura Securitatii transmiteau informatii verbal, nu faceau informari scrise.


Amic cu lideri din USR si PNL, asociat in afaceri cu socrul lui Rares Bogdan


Ce-l recomanda pe Peter Eckstein-Kovacs pentru importanta functie de Avocat al Poporului, inafara de vocea baritonala? In spatele propunerii se afla amicii sai clujeni din USR, PNL si PMP. Propunerea a fost lansata de liderii USR Cluj, Mihai Gotiu si Elek Levente, cu care fostul politician UDMR se afla in relatii apropiate din perioada protestelor impotriva proiectului care preconiza utilizarea cianurilor pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana. In februarie 2019 a tinut sa-si arate public devotiunea fata de USR, semnand in Piata Unirii pe listele pentru sustinerea acestei formatiuni la alegerile europarlamentare. PNL a achiesat imediat intrucat Eckstein-Kovacs se afla in relatii apropiate si cu noul star al partidului, proaspatul europarlamentar Rares Bogdan, precum si cu primarul Emil Boc.
Fostul politician UDMR este partener de afaceri cu socrul lui Rares Bogdan, Vasile Vita, fiind asociati in firma Paprika Radio SRL. In aceasta firma au mai fost asociati doi politicieni UDMR, fostul ministru Nagy Zsolt si fostul parlamentar Kerekes Gabor, ambii condamnati definitiv in dosarul privatizarilor strategice instrumentat de DIICOT, precum si controversatii oameni de afaceri Paszkany Arpad(fostul patron al clubului CFR Cluj) si Pal Peter(asociat la Energobit), cunoscuti ca apropiati ai primarului Emil Boc, care a favorizat inclusiv ca premier unele din afacerile lor. De asemenea, PMP a achiesat imediat avand in vedere ca Eckstein-Kovacs a fost consilierul lui Traian Basescu, iar liderul clujean al acestei formatiuni, Rares Rusu(fiul ultimului sef al Militiei Judetene Cluj si primului sef al serviciului secret al MAI, colonelul Stoian Rusu) a fost partener de afaceri cu luptatorul neinfricat si neinduplecat impotriva “ciumei rosii”, Rares Bogdan.
Propunerea lui Peter Eckstein-Kovacs pentru functia de Avocat al Poporului pare mai mult o coterie clujeana preluata de dreapta politica din Romania, asa ca initiatorii ar trebui sa o lase mai moale cu principialitatea, pentru ca, in realitate, au urmarit sa-si implanteze in fruntea acestei institutii importante un om pe caresa-l controleze si sa-l manipuleze. Un alt scop pervers al acestei propuneri grabite a fost disocierea UDMR de PSD si ralierea acestei formatiuni opozitiei inclusiv pentru trecerea motiunii de cenzura anuntate. Disocierea si ralierea UDMR nu a avut insa efectul scontat, motiunea obtinand doar 200 din cele 233 de voturi necesare. Opozitia este inca departe de a realiza o noua majoritate parlamentara, asa ca ungerea amicului USR, PNL si PMP ca Avocat al Poporului mai are de asteptat.
Valer Marian