BREAKING NEWS

Ministerul Public la cheremul Ambasadei SUA ?

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

Adresată: Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent 

Obiect: Oportunitatea și legalitatea întâlnirii ambasadorului SUA cu reprezentanții Ministerului Public 

Ședința Senatului din: 21.06.2016

În temeiul art. 112 alin.1 din Constituţia României şi art. 159 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta                               

  ÎNTREBARE: 

            Conform unui comunicat de presă, în data de 15.06.2016 la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc o întâlnire între, pe de o parte, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, domnul Hans Klemm și atașatul pe probleme politice al ambasadei, doamna Marisa Mac Isaac, și, pe de altă parte, următorii reprezentanți ai Ministerului Public: procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, primul-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Oprean, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor, și procurorul şef al Serviciului de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alexandru Fîciu.

            Referitor la această întâlnire mai inedită, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care a fost scopul întâlnirii dintre ambasadorul SUA și reprezentanții Ministerului Public?
  2. Dacă această întâlnire a fost solicitată de ambasadorul SUA sau de reprezentanții Ministerului Public?
  3. Dacă această întâlnire a fost legală și oportună, având în vedere că a avut loc în ziua în care Curtea Constituțională a României urma să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate ridicate cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu?
  4. Dacă, având în vedere calitatea sa de șef al Ministerului Public, ministrul Justiției a fost înștiințat în prealabil cu privire la această întâlnire, dacă i s-a solicitat o încuviințare în acest sens și dacă a fost invitat la întâlnire?
  5. Cum explicați absența ministrului Justiției, doamna Raluca Alexandra Prună, și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, la această întâlnire?
  6. Dacă o astfel de întâlnire este conformă cu uzanțele diplomatice și dacă foștii ambasadori ai SUA în România au avut astfel de întâlniri?
  7. Dacă și alți ambasadori acreditați în România au avut astfel de întâlniri cu reprezentanții Ministerului Public?
  8. Dacă ambasadorii SUA au avut astfel de întâlniri și cu reprezentanții parchetelor din alte state membre ale Uniunii Europene, începând cu cele din vecinătate (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria)?
  9. Dacă această întâlnire este de natură să afecteze independența justiției din România?

 

Solicit răspuns scris și verbal.

 

Senator

Valer Marian