BREAKING NEWS

Cetățenie pentru românii din dreapta Tisei !

Urmare a interpelării senatorului Valer Marian cu titlul “Doleanţe ale comunităţii româneşti din regiunea Transcarpatia-Ucraina” , prezentată în Parlamentul României în data de 12.02.2015, am primit la redacție câteva scrisori de la cititori, oameni trăitori cu mintea și cu sufletul la frații de peste Tisa. Arhitectul Gheorghe Stănculescu, unul dintre românii care au participat trup și suflet pentru ridicarea podului care a unit localitățile Sighet ( România) și Solotvino (Ucraina) ne-a trimis documentul care dovedește că în 1919, Maramureșul de Nord (actuala regiune Transcarpatia din Ucraina) aparținea Regatului României Mari.

Vă trimit alăturat un act de identitate emis oficial de Regatul României în august 1919 pentru o locuitoare din Apșa de Jos din Maramureșul din dreapta Tisei. 

Este vorba de bunica soției mele, preoteasă în acel sat la vremea Marii Uniri din 1918. 

În 1921 a devenit cetățeancă cehoslovacă, ea ramânând cu familia la postul soțului, preotul Ștefan Pop din Apșa de jos, protopopul românilor din Cehoslovacia (Rusia Subcarpatică). Copia actului îl puteți transmite autorităților pe care le-ați menționat. Originalul se află în arhiva mea de familie.

Sper să înțeleagă în sfârșit acești domni că românii din dreapta Tisa au fost formal cetățeni ai Regatului României (și nu așa cum prostește considerau și consideră aceste autorități și sfătuitorii lor, așa-zis “istorici”, de la Cluj în avizul pe baza căruia au refuzat până acum acordarea cetățeniei descendenților cetățenilor români de la 1918!).

Vă doresc succes dvs. și d-lui senator în demersul pe care îl întreprindeți.

Vă stau în continuare la dispoziție cu tot ce credeți că v-aț putea fi de folos.

 Cu respect,

 arh. Gh. R. Stănculescu

securedownload