BREAKING NEWS

“Restauratorul” Hayssam și contractele sale cu biserica

Dacă își mai aduce aminte cineva, la scurt timp după ce a fost scos peste graniță  de autorităţile române, teroristul numărul unu al României, sirianul Omar Hayssam înroşea liniile telefonice ale  televiziunilor. La vremea aceea, Omar îndruga verzi şi uscate, vorbe aparent fără rost, dar cu dublu înţeles pentru cei ce aveau urechi să audă.

“Acum deţin destul de multe documente autentice”

“Chestiunea cu traficul de armament este o fabulaţie. Cred că cineva a visat noaptea”, spunea primul terorist al naţiunii.

“Sunt în Beirut în timp ce adevăraţii răpitori sunt în România.”

“Am date amănunţite despre fiecare dintre cei implicaţi în răpire

“În spatele acestei afaceri se ascund oameni din viaţa politică.”

Cât despre acuzele pe care autorul  acestui articol le aducea autorităţilor, serviciilor secrete şi direct sirianului, Omar Hayssam nega totul cu înverşunare:

“Amesteci lucruri, amesteci şi serviciile secrete şi preşedintele”.

Omul mințea cu neruşinare în direct la TV. Spunea că nu cunoaşte niciun ofiţer sub acoperire şi că nu are legătură cu fabricile din Irak sau cu traficul ilegal cu armament .

“Dumneata ar trebui să te interesezi de cine te-a răpit şi de ce, nu că a făcut România fabrici de armament în Irak”, replica Hayssam. Documentele scoase la iveală din măruntaiele serviciilor secrete au dovedit că încerca să își ascundă infracțiunile comise, de cele mai multe ori în concubinaj cu instituțiile țării. Chiar și astăzi, când își ispășește pedeapsa alături de complicele său, cetățeanul american Mohammad Munaf, Omar afirmă că este o victimă nevinovată a sistemului, un îngeraş neprihănit.

Bucovina pentru terorism

Documentele dovedesc faptul că teroristul lucra la imaginea sa de “sfânt” încă de prin 2004, când și-a dat seama că nu mai are multe zile în libertate. Călcase pe bec și nici măcar cei mai buni prieteni ai săi din sfera politicului nu-l mai puteau salva. Operațiunea de spălare a infractorului Hayssam s-a derulat prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române, printr-un contract  de promovare care se folosea de imaginea unor mânăstiri din patrimoniul național. Astfel, în ciuda faptului că afacerile murdare ale sirianului erau notorii, cu ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei și a Rădăuților, teroristul Hayssam își lipea imaginea de ce are mai sfânt românul, adăugându-și la CV aura de restaurator de așezăminte bisericești. Și asta nu e tot. Campania de spălare a imaginii infractorului trebuia promovată pe micul ecran la TVR.

Astfel, în anul 2004, Omar Hayssam și Înalt Prea Sfinția Sa, Pimen Suceveanu, șeful Arhiescopiei Sucevei și Răduților încheiau un contract prin care acesta din urmă ceda “dreptul de a folosi imaginea mânăstirilor din Bucovina” omului de afaceri sirian, la schimb cu niște sume de bani rezultate din vânzarea apei minerale produse de firma “Bucovina Enterprises SRL”. Campania intitulată “Bucovina pentru Bucovina” urma să fie promovată de Televiziunea Română în 2005. Potrivit contractului, Arhiescopia Sucevei și Rădăuților obținea de la firma de îmbuteliere apă minerală, o cotă parte din vânzarea produselor, bani pentru care Hayssam primea exclusivitate pentru folosirea imaginii mânăstirilor în vederea realizării de “spoturi video, spoturi radio, afișe, pliante, panouri publicitare, etichete pentru produse și alte materiale promoționale, în scopul promovării apelor minerale naturale Bucovina”.

Sumele oferite lunar de firma sirianului urmau să fie folosite exclusiv pentru restaurarea mânăstirilor ( patrimoniu național și UNESCO): „Mânăstirea Voroneț, Mânăstirea Putna, Mânăstirea Sucevița, Mânăstirea Moldovița, Mânăstirea Humor, Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Mânăstirea Dragomirna, Mânăstirea Bogdana, Mânăstirea Probota, Mânăstirea Rișca, Mânăstirea Slatina, Biserica Arbore”.

La scurt timp după semnarea contractului cu biserica, Omar Hayssam folosea aceiași bani, rezultați din producția și îmbutelierea apelor minerale, pentru acțiuni teroriste și răpire de persoane. Vă punem la dispoziție documentele cu pricina.

Eduard Ovidiu Ohanesian